Różnice w lakierze

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Krzysiek24 » 18 kwi 2012, 00:24

Mam mazde od niedawna, idąc dzisiaj do niej (byłą oświetlona światłem latarni) zauważyłem różnice w lakierze samochodu. Drzwi przednie i tylne są identyczne, natomiast różnia się lekko odcieniem od reszty karoserii auta. Wszystkie śrobki zawiasy itp wygladaja tak jakby nie były za chiny ruszane.

Najgorszy wypadek i jestem w 90 % pewny ze autko musiało miec dzwonka;p bo nie sądze zeby auto było tak pomalowane fabrycznie.
Różnice widać w danym świetle, nie widac tego jak sie stoi obok auta.

Co o tym sądzicie? spotkaliście sie kiedys z taka sytuacją?? chyba bede musiał sprawdzic czujnikiem lakieru całą karoserie.
Kolor auta to srebrny.
Forumowicz

Od: 12 kwi 2012, 17:55
Auto: Mazda 323F BJ
2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A

Postprzez kobas8 » 18 kwi 2012, 09:44

jak masz roznice to bankowo była bita! to ze sruby wygladaja jak z fabryki to zaden problem dla lakiernika! sprawdz sobie jeszcze szczeliny miedzy elementami porownujac je z druga strona. Czujnik lakieru cos wykaze jak byla szpachla pod spodem lub lakierowany element, jeżeli ktoś wmontował element w tym samym kolorze z innnego auta to czujnik ci duzo nie pomoze. mozesz tez pod uszczelkami zobaczyc, jak jakies tam sa, czy sa miejsca widoczne od lakierowania.

pozdro
Forumowicz

Od: 5 sie 2011, 19:36
Auto: Mazda 323f bj 2003r. 1.6

Postprzez Krzysiek24 » 18 kwi 2012, 11:19

Oglądałem dzisiaj dokładnie auto, no i drzwi z jednej strony są trochę innego odcieniu niż wszystkie inne części karoserii. Na szczęście wszystko jest tak pięknie spasowane że wygląda jak nowe, drzwi się pięknie otwierają i zamykają, brak różnic w szczelinach między spasowaniem poszczególnych części karoserii. Jedynie ten odcień...;/ lekko jaśniejsze są, za bardzo mi to nie przeszkadza...no ale fajnie by było mieć całe w jednakowym kolorze:P , bo mam zamiar zrobić cudo z mojej Mazdy :D

Ala patrząc z 2 strony,,,może nie będzie kogoś kusić żeby ją ukraść:P

Dzięki wielkie za odpowiedź papa
Forumowicz

2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A

Postprzez radzio06 » 20 kwi 2012, 08:23

kobas8 czemu od razu piszesz, że miała dzwona? Niewaidomo, może miała delikatną bojle lub przerysowane drzwi i ktos lakier tylko sobie odświezył a, że to kolor srebrny tyo trzebabyło zrobić przejście. A Ty zaraz, że miała dzwona ;)
Początkujący

Od: 27 sty 2012, 14:41
Auto: Mazda 323f BJ ACTIVE 2000r. 1,5 16v

Postprzez Krzysiek24 » 20 kwi 2012, 08:58

Dla mnie był przerysowany i ktos pomalował całe drzwi, napewno nie miał duzego dzwona, bo w takim stanie jak jest auto to po prostu nie możliwe. Na pewno nie robił tego jakiś Stefno Terazzino pod blokiem albo w jakiejś dziupli:P

Ps: Ale mazda ciśnie:D
Forumowicz

2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A

Postprzez rav 75 » 3 maja 2012, 06:31

Witam.Z racji tego że jestem lakiernikiem,jedna istotna wskazówka. W mazdach dół drzwi,błotników,progi,są zabezpieczone masą natryskową (popularny baranek). Jest ona bardzo gładka,(nie mylić z tą na podwoziu) równomiernie nałożona,a lakierowana w fabryce ma minimalnie inny odcień,z reguły bardziej żółty. Nie znam zakładu lakierniczego który dałby sobie z tym radę,to chyba najprostszy sposób na sprawdzenie czy element był lakierowany. Naprawy samej górnej części np. drzwi muszą wiązać się z oklejaniem np.bocznych listew a to jest widoczne.
rav 75