Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)
Najpierw co do rozbieżności cen. Na allegro trzeba uważać na sprzedających bo bardzo często zdarzają się podróby. Ostatnio czytałem że w szczególności Hertz'a. Nawiązując również do poprzednich wypowiedzi to NIE wkładanie głośników na tył jest idiotycznym pomysłem. Oczywiście z przodu najlepiej zestaw odseparowany o dużej mocy w RMSie ale kurde no tył też musi coś grac. Dla osób siedzących z przodu tył jest tylko dopełnieniem, a jeśli macie możliwość to posłuchajcie samochodu tylko na przednich głośnikach i samochodu gdzie z tyłu tez grają. Dzień do nocy! Do bagażnika TYLKO skrzynka bo w tubie źle rozchodzą nie fale dżwiekowe. Są też takie śmieszne subwoofery które wkłada się pod siedzenie (są przykładowe na allegro) i te właśnie tak jak chcesz moim zdaniem bardziej czuc niz slychac głęboki bas. Co do radia... Hmm BOSE niby lepsze od zwykłego ALE czy nie lepiej kupic kieszen na radio i włożyć dobrej klasy jednostke sterującą ? Myśle że warto. no i na koniec krótko: 1 wzmacniacz wystarczy.
Taka moja opinia. Pozdr.
Taka moja opinia. Pozdr.
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Bartoliniusz napisał(a):NIE wkładanie głośników na tył jest idiotycznym pomysłem
No patrz, czyli wszyscy spece od CA jednak się mylą !
Bartoliniusz dzieki za odpowiedz ale glosniki pod siedzeniami itp. Mysle nad czyms profesjonalnym bo komiczne naglosnienie juz mam
Przesleczylem kilkanascie godzin na czytanie nad CA i im wiecej wiem tym wszystko bardziej sie zmienia.
Mysle nad wzmacniaczem 4 kanalowym JL na glosniki w dzwiach
+ monoblok i kondensator na skrzynke basowa
Do tego wszystkiego korektor dzwieku. Zestaw porzedni zostanie chyba HERTZ tylko neiwiem jak sie ma do tego te mieszanie firm czy to stanowi jakas roznice??? i + jakie glosniki na tyl w takim wypadku?
jedna przykra sprawa szkoda ze na forach CA moga sie dowiedziec czegos tylko fani CA
troche przykre
Przesleczylem kilkanascie godzin na czytanie nad CA i im wiecej wiem tym wszystko bardziej sie zmienia.
Mysle nad wzmacniaczem 4 kanalowym JL na glosniki w dzwiach
+ monoblok i kondensator na skrzynke basowa
Do tego wszystkiego korektor dzwieku. Zestaw porzedni zostanie chyba HERTZ tylko neiwiem jak sie ma do tego te mieszanie firm czy to stanowi jakas roznice??? i + jakie glosniki na tyl w takim wypadku?
jedna przykra sprawa szkoda ze na forach CA moga sie dowiedziec czegos tylko fani CA
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
Zastanawiam sie po co Ci kondensator? Nie lepiej dołożyć kaski i kupić przewód zasilający 20mm? Kondesator jest po to aby zminimalizować straty napięcia na przesyle z akku do wzmaka, gruby kabel i po kłopocie. Przy poprawnej instalacji (odpowiednio grube kable i dobre połączenia) jest on niepotrzebny. Akumulator kwasowo-ołowiowy jest bardzo sztywnym źródłem zasilania. Pozwala na pobór bardzo dużych prądów przy nie dużym spadku napięcia. Ja zainstalowałem u-Dimension EL Comp 6 , wzmak hifonics zeus 4400, 4 kanałowy napędza narazie tylko przód ( 2 kanały do zmostkowania na subwofer) ,tył fabryka zasilana z radia. Przednie dzwi wygłuszone, łącznie z usztywnieniem tapicerki.Jak gra ? trzeba posłuchać, nie potrzeba suba, czysto , pięknie , wyraziste dzwięki i delikatne a jak dasz czadu mrrrrrrrrrrrrrrrrr.
I o taka wypowiedz mi chodzilo
Mozesz podac jakis link jaki najlepiej przewod kupic?
Mozesz podac jakis link jaki najlepiej przewod kupic?
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW

znana i uznana marka, przewód 20mm, 4 kanałowy i taki kup będzie zapas na tył lub suba. Nie kupuj badziewia za 80 zeta to tylko kolorem przypomina miedź. Do głośników tez nowe kable, fabryczne to max 0.5mm, kup 1.5 mm . Zwykle przewód zasilający ma ok. 5 m, spadki napięcia przy przewodzie np.10mm to nawet 0.5v na każdy metr wiec na akku masz np 14.5 przy ładowaniu, a na wzmak idzie 12v na postoju 9-10v. Ludzie stosują kondensatory bo zaoszczędzili na przewodach. Pozorna oszczędność bo zaoszczędzili na kablach 50 -80 zeta a wydadza 150-200 na niepotrzebny kondensator który zajmuje miejsce bo za małe napięcie idzie na wzmacniacz. Co do wzmacniacza kup audisona , hifonicsa, infinity, u-Dimension lub ewentualnie CRUNCHA. Moim zdaniem lepiej kupić dobry używany wzmacniacz niż nowy Blaupunkt czy JBl które z nazwy sa best, a tak naprawdę szajs made in China. Jak masz problem 691983580
zor-ro1970 napisał(a):http://allegro.pl/hollywood-zestaw-kabl ... 38125.html
Firma dobra ale na kablach się trochę zawiodłem – mam dokładnie ten zestaw w Jeep`ie. Problem był z kablem zasilającym, który wypadał z tej fabrycznej wtyczki – trzeba było go przylutować i jest ok – fabrycznie był tylko wciśnięty.
Zdarza sie nalepszym ale to 1 do 1000000, a nie 1-5 bubel. Jednak polecam
No z tym kondensatorem to bym polemizował czy jest zbędny, ponieważ nawet gdy są pociągnięte dobre kable do akumulatora, to akumulator tak szybko nie odda prądu jak kondensator do wzmaka, gdy jest to wymagane, no i w związku z tym jest potrzebny przy mocnych subach.
No ale wiadomo że jak się nie montuje prądożernego suba to kondek nie jest potrzebny.
No ale wiadomo że jak się nie montuje prądożernego suba to kondek nie jest potrzebny.
- Od: 11 paź 2010, 21:16
- Auto: Mazda 323f bg 1.6 16v
NIE wkładanie głośników na tył jest idiotycznym pomysłem
Wsadź głośniki do tyłu, siądź z tyłu i odpowiedz sam sobie na pytanie dlaczego to głupi pomysł
Wybaczcie że się tak "wtrącam" ale głośniki z tylnej półce są wykluczane w każdym poradniku odnośnie instalacji CA ^^
- Od: 30 mar 2012, 14:13
- Auto: ;>
a co sadzicie o wsadzeniu glosnika basowego w bok bagaja? czy dobre wygluszenie wystarczy ?
karol napisał(a):a co sadzicie o wsadzeniu glosnika basowego w bok bagaja? czy dobre wygluszenie wystarczy ?
Mowa oczywiście o zabudowie pomiędzy nadkolem a klapą bagażnika.Wygłuszenie czego?Bagażnika czy skrzyni?Bagażnik owszem można wygłuszyć,co do skrzyni to zamkniętą tak,br -nie.Trzeba też pamiętać o odpowiednim litażu skrzyni pod dany głośnik.
- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
Mam pytanie do posiadaczy Mazdy 3. Czy ktoś z Was montował pod fabryczne radio wzmacniacz + głośniki.
W jaki sposób ma to podłączone, czy przez konwerter czy inaczej.
Czy nie ma zakłóceń podczas odtwarzania ?
Jeden klient namawia mnie na montaż takiego zestawu ale mam obawy co do właśnie konwertera.
Wzmacniacz Crunch GPX 1000 4
Zestaw kabli CCA 48
Konwerter Hi-Low 4 kanałowy Audison SLI 4
Dystanse 4 szt.
Głośniki do wyboru
Morel Tempo 6
Morel Maximo 6.2
Rainbow DL-C 6.2
Jeden klient namawia mnie na montaż takiego zestawu ale mam obawy co do właśnie konwertera.
Zestaw kabli CCA 48
Dystanse 4 szt.
Głośniki do wyboru
Morel Tempo 6
Morel Maximo 6.2
Rainbow DL-C 6.2
Dzi@dek napisał(a):Mam pytanie do posiadaczy Mazdy 3. Czy ktoś z Was montował pod fabryczne radio wzmacniacz + głośniki.
Zestaw kabli CCA 48
Dystanse 4 szt.
Głośniki do wyboru
Morel Tempo 6
Morel Maximo 6.2
Rainbow DL-C 6.2
Szkoda montować tego wszystkiego pod fabryczne radio czy było by to w 3 czy 6 czy jakiej kolwiek inna madzia.
PS.A gdzie wygłuszenie drzwi matami?
Dzi@dek napisał(a):teodor napisał(a):A gdzie wygłuszenie drzwi matami?
Będzie się robić od poniedziałku.![]()
Dlaczego szkoda ?
Bo efekt jest mizerny,żeby nie powiedzieć żaden.Przerabiałem już ten temat .
Dzi@dek napisał(a):teodor napisał(a):Przerabiałem już ten temat .
Możesz napisać co jest nie tak ?
Dźwięk jaki daje fabryczny radioodtwarzacz jest daleki od dźwięku markowych radioodtwarzaczy,to tak ogólnikowo.Po jego wymianie wszystko staje się jasne i klarowne.Zamontowanie wzmacniacza i dobrych głośników do fabrycznego radia nic nie wnosi do jakości dźwięku.
Kolego chyba przesadzasz jestem w kontakcie z kolega zorro on ma CA w m3 wlasnie na seryjnym radiu i mowi ze jest mega zadowolony.
Jezeli wyprowadzisz sygnal na wzmak to co za roznica czy to seryjna jednostka czy np blaupunkt?
Przerabiam teraz ten sam temat bo niechce zmieniac radia bo jedyna opcja to wstawic radio 2din w przypadku m6
Jezeli wyprowadzisz sygnal na wzmak to co za roznica czy to seryjna jednostka czy np blaupunkt?
Przerabiam teraz ten sam temat bo niechce zmieniac radia bo jedyna opcja to wstawic radio 2din w przypadku m6