Serwis, obsługa i problemy z układem klimatyzacji
koledzy w mojej 6 spręzarka włącza się po kilku minutach (i słychać i widać po wachnięciu obrotów) ,później włącza się już za każdym razem, tyle że bardzo słabo chłodzi. Czy może to być wina małej ilości czynnika?
- Od: 22 lis 2011, 18:35
- Auto: mazda 6 2.3 2004
Witam, po przeczytaniu postów nie doszukałem się odpowiedzi na pytanie: co się dzieje, gdy jest słyszalne ...pssss'', odgłos spuszczonego powietrza, przed włączeniem sprężarki. Wydaje się, że to od strony pasażera, za filtrem kabinowym. Dodam, że klima była nabita. Po okresie ponad 2 lat zostało jedynie 140g czynnika. Wcześniej nie miałem przyjemności korzystania z klimatronika. Każdy ,, dziwny'' odgłos spod maski może być niepokojący. Pozdrawiam serdecznie 
art_us napisał(a):Po okresie ponad 2 lat zostało jedynie 140g czynnika
Przy pewnym(zbyt niskim)poziomie czynnika sprężarka w ogóle nie powinna wystartować(ryzyko zatarcia przez zbyt małą ilość czynnika z olejem).
A co do odgłosu"pssss" niech wypowiedzą się koledzy
Witam serdecznie. Mam pytanko odnosnie klimatyzacji. Czy normalne jest to ze podczas wlaczenia klimatyzacji wentylator sie wlacza i wylacza ? Sprzegiełko klimy (jeśli to jest to co myśle) dociska się i wentylator chodzi jakies 5sek. później sie wyłącza rownież na jakieś 5sek. i tak cały czas w kółko. Klimatyzacja jest nabita , szczelna itp. Koleś który mi to robił mówił że w jednych autach wentylator działa cały czas a w niektórych nie. Co o tym sądzicie ? Pozdrawiam.
-
lucianin
Nie wiem jak u innych, ale w moim przypadku również to zauważyłem.

U mnie też przy włączonej klimie często się włącza ,kumpel z roboty też ma 6-tke i to samo,chyba TTTM. 

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
Czyli mam rozumiec ze tak powinno byc ? Ze wentylator wlacza sie i wylacza, regurlanie jak w zegarku ? Bez wzgledu na to czy klima jest w trybie ECO czy tez nie ?
-
lucianin
Osobiście nie sprawdzałem czy są różnice w czasie załączania wentylatora na eco czy nie. Ale na pewno jest regularne włączanie i wyłączanie.

Witam,
nie znalazłem podobnego problemu w CR, więc podpinam się tutaj.
W lutym 2012 "remontowałem" klimę po zakupie mojej M5. Wymieniono skraplacz, osuszacz, cewkę oraz filtry, dobito czynnik. Klima działała jak marzenie dwa miesiące. Do pojawienia się pierwszych upałów. Wracam z pracy, chłodek wieje z kratek..nagle powietrze zaczęło się robić ciepłe. Pojechałem z reklamacją, Pan powiedział, że cewka jest uszkodzona i wymieni ją w ramach reklamacji. Niby super. W związku z dłuuugim weekendem naprawa dopiero 7.05. no cóż...przemęczę się myślę. Dziś 2.05 wsiadam klimatyzacja odpala się automatycznie..i o dziwo sprężarka się załącza i wieje pięknie chłodem. Przejechałem kilka km. super...wszystko działa. Wolałbym jednak by działała w upały...dziś za oknem ledwie 17 st.
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?
No i się nacieszyłem...temperatura na zewnątrz się podniosła ( nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ, czy to przypadek)...i znowu brak chłodnego powiewu klimy...
Dopiszę tutaj bo problem rozwiązany.
7 maja pojechałem na umówioną reklamację. Opisałem dokładnie problem. Pan od klimatyzacji pokręcił oczami powiedział, że nie spotkał się z takimi objawami w maździe..ale za to w fordzie to częsta przypadłość. Za dwie godziny miałem samochód do odbioru. Regulacja szczeliny na sprzęgle. Za dwie godziny odebrałem sprawny samochód. W dniu odbioru było chłodno więc nie miałem 100% pewności, że wszystko jest OK. Ale dziś 11 maja, 31st.C za oknem..i klima działa jak należy. Zakładam, że mój problem rozwiązany.
Zamieszczę link do innego forum, gdzie kolega miał podobny problem.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... -a-raz-nie
tutaj wersja skrócona: http://tnijurl.com/0d75dec9e4dd/
Pozdrawiam
nie znalazłem podobnego problemu w CR, więc podpinam się tutaj.
W lutym 2012 "remontowałem" klimę po zakupie mojej M5. Wymieniono skraplacz, osuszacz, cewkę oraz filtry, dobito czynnik. Klima działała jak marzenie dwa miesiące. Do pojawienia się pierwszych upałów. Wracam z pracy, chłodek wieje z kratek..nagle powietrze zaczęło się robić ciepłe. Pojechałem z reklamacją, Pan powiedział, że cewka jest uszkodzona i wymieni ją w ramach reklamacji. Niby super. W związku z dłuuugim weekendem naprawa dopiero 7.05. no cóż...przemęczę się myślę. Dziś 2.05 wsiadam klimatyzacja odpala się automatycznie..i o dziwo sprężarka się załącza i wieje pięknie chłodem. Przejechałem kilka km. super...wszystko działa. Wolałbym jednak by działała w upały...dziś za oknem ledwie 17 st.
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?
No i się nacieszyłem...temperatura na zewnątrz się podniosła ( nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ, czy to przypadek)...i znowu brak chłodnego powiewu klimy...
Dopiszę tutaj bo problem rozwiązany.
7 maja pojechałem na umówioną reklamację. Opisałem dokładnie problem. Pan od klimatyzacji pokręcił oczami powiedział, że nie spotkał się z takimi objawami w maździe..ale za to w fordzie to częsta przypadłość. Za dwie godziny miałem samochód do odbioru. Regulacja szczeliny na sprzęgle. Za dwie godziny odebrałem sprawny samochód. W dniu odbioru było chłodno więc nie miałem 100% pewności, że wszystko jest OK. Ale dziś 11 maja, 31st.C za oknem..i klima działa jak należy. Zakładam, że mój problem rozwiązany.
Zamieszczę link do innego forum, gdzie kolega miał podobny problem.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... -a-raz-nie
tutaj wersja skrócona: http://tnijurl.com/0d75dec9e4dd/
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 11 maja 2012, 18:09 przez Jabol_78, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 7 mar 2012, 12:34
- Auto: Mazda 5 CR19 TOP
Silnik L8 23 1.8 benzyna 115KM
Rok produkcji 2008
Witam mam podobny problem... w kwietniu zakupiłem mazde 6 2l benz 2003 rok klimatronik , facet wkrecał mnie ze klima przy 15 stopniach za oknem nie załaczy się... pojechałem do mechanika okazało sie brak czynnika i nieszczelna klima( wycieki z aluminiowych rurek) rurki naprawili, naładowali czynnik, wymienili filtr klimy odgrzybili, klima zaczęła chłodzić. za oknem okolo 18 stopni. Wczoraj 28 stopni odpalam auto klima załacza sie zaczyna chłodzić, przejade 5 Km klima przestaje chlodzić... nie chodzi 5-10 min dmucha tak jakby powietrzem z zewnatrz... pozniej coś nagle zaczyna chłodzic na 2-3 min i znowu 10 min nie chłodzi...czy ustawie na 20stopni czy na 15 nie chłodzi ... wyłacze klime na jakis czas włacze po 5 min zaczyna chłodzic dobrze i pozniej znowu nie działa... wentylatory załaczają sie.. jaka może być przyczyna? prosze o pomoc.Dzisiaj 28 stopni to samo, pod wieczór 23stpniie wszystko chodzi ok... Pozdrawiam Michał
Ostatnio edytowano 3 maja 2012, 10:23 przez Michal8686, łącznie edytowano 1 raz
-
Michal8686
Witam mam mał problem i nikt nie może mi pomóc
Mam mazdę 6 2.0 miesiąc temu nabijałem oraz czyściłem klimatyzację od tego czasu po włączeniu klimatyzacji słychać jakiś terkot i to nie zawsze dlatego jest trfudny do wykrycia, turkot słychac tylko w kabinie i tak jaby wydobywał się z wylotów po wyłączeniu klimatyzacji albo dodaniu gazu terkot mija
Mam mazdę 6 2.0 miesiąc temu nabijałem oraz czyściłem klimatyzację od tego czasu po włączeniu klimatyzacji słychać jakiś terkot i to nie zawsze dlatego jest trfudny do wykrycia, turkot słychac tylko w kabinie i tak jaby wydobywał się z wylotów po wyłączeniu klimatyzacji albo dodaniu gazu terkot mija
-
pibor
pibor napisał(a):Mam mazdę 6 2.0 miesiąc temu nabijałem oraz czyściłem klimatyzację
po pierwsze... jaka masz mazde... bo profil pusty... no i skad jestes... tez warto uzupelnic
pibor napisał(a):od tego czasu po włączeniu klimatyzacji słychać jakiś terkot i to nie zawsze dlatego jest trfudny do wykrycia
rozne dziwne odglosy z klimatyzacji typu stukanie, terkotanie itd... powstaja przewaznie przy przpelnieniu klimy...
sprawdz, czy nie nabito za duzo czynnika
ps. wazne tez jest czy auto jest RHD czy LHD ... ale to juz bylo i pewnie wszyscy wiedza o tym
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
pibor napisał(a):po włączeniu klimatyzacji słychać jakiś terkot i to nie zawsze
[u mnie było podobnie...przyczyną było jakieś łożysk(sprężarki??)
Wojtek napisał(a):powstaja przewaznie przy przpelnieniu klimy...
i od tego też bym zaczął...
Witam, w mojej Madzi sprawa chłodzenia wygląda bardzo dziwnie.. Otóż nabiłem klimatyzacje i ją odgrzybiłem, oczywiście w renomowanym serwisie zajmujący się własnie takimi operacjami. Wszystko było super, tylko że dwa dni po nabiciu klimatyzacji, nagle przestało chłodzic... Szczelnosc była sprawdzana, ubytki uzupełnione, a klimatyzacja od tak przestałą chodzic... Ktoś ma jakieś pomysły? Pozdrawiam.
- Od: 28 lut 2012, 23:17
- Auto: Mazda 6 2.0 136km
lamamodeon napisał(a): Wszystko było super, tylko że dwa dni po nabiciu klimatyzacji, nagle przestało chłodzic... Szczelnosc była sprawdzana, ubytki uzupełnione, a klimatyzacja od tak przestałą chodzic... Ktoś ma jakieś pomysły?
tak... jedz na reklamacje.... nie ma prawa sie sama rozszczelnic...
po prostu zle sprawdzili szczelnasc...
Arkana , Captur , Mii