Fotel przedni – czy ktoś wymieniał?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez b0rderline » 6 mar 2012, 10:25

Mam trójkę w wersji exclusive plus. W tej wersji siedzenia są chyba sportowe, ale jak dla mnie niewiele mają ze sportem wspólnego. Słabo trzymają nie tylko na zakrętach, ale co gorsza, przy hamowaniu, kiedy po prostu jadę do przodu (siedzisko jest zbyt płytkie). Na dodatek jeszcze są tak wyprofilowanie, że wystające boczki uniemożliwiają komfortowe oparcie się całymi plecami. Czyli ani sportowe ani komfortowe. Moje pytanie brzmi, czy ktoś z Was ma podobne odczucia i zastanawiał się nad wymianą foteli? W serwisie chyba nie mam czego szukać, bo skoro mam wersje sportową, to już nic lepszego nie znajdę?
Ostatnio edytowano 6 mar 2012, 10:26 przez b0rderline, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 23 lip 2011, 17:41
Auto: Mazda 3 2.0, rocznik 2011

PostTen post został usunięty przez b0rderline 6 mar 2012, 10:25.
Powód: powtorzenie

Postprzez mmarcel » 7 mar 2012, 11:46

U mnie z siedzeniem też jest ogólnie dramat,w ogóle nie mogę znaleźć dla siebie wygodnej pozycji i jak plecy mnie nie bolą to przy innym ustawieniu zaś głowa. Jeszcze tak niewygodnych siedzeń to w żadnym samochodzie nie miałem. Może ktoś miał z was taki problem i sobie z nim poradził?
Początkujący

Od: 17 gru 2010, 12:34
Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR 2009
Hyundai Elantra MD 1,6L. 2013

Postprzez b0rderline » 7 mar 2012, 13:13

mmarcel napisał(a):U mnie z siedzeniem też jest ogólnie dramat,w ogóle nie mogę znaleźć dla siebie wygodnej pozycji i jak plecy mnie nie bolą to przy innym ustawieniu zaś głowa. Jeszcze tak niewygodnych siedzeń to w żadnym samochodzie nie miałem. Może ktoś miał z was taki problem i sobie z nim poradził?

w końcu ktoś, kto ma podobne do moich odczucia :–) ja mam ogromne problemy, by znaleźć wygodną pozycję za kółkiem. Już myślałem, że przesadzam i wymyślam, ale gdy pojeździłem astrą GTC, golfem 6 i nową jedynką, okazało się, że to nie jest problem ze mną, ale jednak z moją trójką. We wszystkich tych samochodach znacznie prościej i szybciej udało mi się znaleźć wygodną pozycję za kółkiem. Po tych wszystkich eksperymentach doszedłem jednak do wniosku, że gros "zasług" za ten stan rzeczy spada na fotel, który robi wszystko, by utrudnić mi wygodne podróżowanie. Stąd moje pytanie o to, czy ktoś próbował go wymienić na coś lepszego?
Forumowicz

Postprzez mmarcel » 7 mar 2012, 15:51

Czyli mamy tą samą sytuację już raz tapicer poprawiał mi oparcie ale tylko nie wiele mi to pomogło, w poniedziałek ma mi spróbować poprawić środkowo-górną cześć oparcia choć nie wiem czy to cokolwiek pomoże.
Początkujący

Postprzez ic3man1982 » 7 mar 2012, 22:22

Ja mam to samo i prawde mówiąc nie mam pojęcia co z tym zrobić. Myślałem o wymianie ale też nie wiem na to. Recaro troche za drogie innych firm nie znam :). Jak wymyślicie coś to chętnie poczytam.
Forumowicz

Od: 20 paź 2009, 15:12
Auto: 2009 Mazda 3 2.0 MZR DISI
przebieg: 65000km

Postprzez ZOOMik » 8 mar 2012, 23:49

b0rderline napisał(a):w końcu ktoś, kto ma podobne do moich odczucia :–)

No przecież już dawno temu pisałem, że są niewygodne :P

b0rderline napisał(a):W serwisie chyba nie mam czego szukać, bo skoro mam wersje sportową, to już nic lepszego nie znajdę?

Na wymianę, nawet odpłatną, w serwisie nie licz, bo niby na co mieli by wymienić. Ostatecznie to możesz się szarpnąć na jakiegoś "kubła", ale z ewentualnymi pytaniami co i jak to już do działu "tuning" ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez b0rderline » 9 mar 2012, 10:30

ZOOMik napisał(a):
b0rderline napisał(a):w końcu ktoś, kto ma podobne do moich odczucia :–)

No przecież już dawno temu pisałem, że są niewygodne :P

b0rderline napisał(a):W serwisie chyba nie mam czego szukać, bo skoro mam wersje sportową, to już nic lepszego nie znajdę?

Na wymianę, nawet odpłatną, w serwisie nie licz, bo niby na co mieli by wymienić. Ostatecznie to możesz się szarpnąć na jakiegoś "kubła", ale z ewentualnymi pytaniami co i jak to już do działu "tuning" ;)

nom, byłem w serwisie wczoraj i faktycznie, nie ma na co wymienić. Fotel z MPS'a nie wejdzie, bo ma elektrykę, której u mnie nie da się podpiąć. Co śmieszniejsze, jak mi Pan wyliczył, ile ten mój obecny fotel kosztuje w serwisie, to myślałem, że spadnę, nomen omen z fotela :P 8 tysięcy zł, tyle to niewygodne ustrojstwo kosztuje. Masakra.

Myślę o jakiś niemazdowskich, ale jak to będzie wyglądać, jak wrzucę taki jeden sportowy fotelik do mojej trójki ?:-D
Forumowicz

Postprzez mmarcel » 9 mar 2012, 15:25

Też myślałem o wymianie na inny fotel ale może być problem z podłączeniem elektroniki tj. poduszki bocznej, podgrzewania fotela i czujnika do niezapiętych pasów.Może ktoś znajdzie lekarstwo na niewygodne fotele.
Początkujący

Postprzez radzi89 » 10 mar 2012, 13:57

b0rderline napisał(a):otel z MPS'a nie wejdzie, bo ma elektrykę, której u mnie nie da się podpiąć

Ciekawe jaką. Moim zdaniem będzie pasował. Fotele nie są elektryczne, nie mają pamięci ani nic takiego.
W BK wiele osób wstawiało fotele z MPS i nie było problemów. Gorzej będzie z kupieniem foteli :)
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez ZOOMik » 10 mar 2012, 20:54

b0rderline napisał(a):nom, byłem w serwisie wczoraj i faktycznie, nie ma na co wymienić. Fotel z MPS'a nie wejdzie, bo ma elektrykę, której u mnie nie da się podpiąć. Co śmieszniejsze, jak mi Pan wyliczył, ile ten mój obecny fotel kosztuje w serwisie, to myślałem, że spadnę, nomen omen z fotela :P 8 tysięcy zł, tyle to niewygodne ustrojstwo kosztuje. Masakra.

Myślę o jakiś niemazdowskich, ale jak to będzie wyglądać, jak wrzucę taki jeden sportowy fotelik do mojej trójki ?:-D

Moje zdanie jest takie…daj sobie spokój – to już łatwiej będzie zmienić auto ;) Co do ewentualnej „podmianki” na fotel z mps-a to abstrahując od tego czy się da, osobiście nie widzę najmniejszego sensu takiej operacji, ponieważ wspomniany fotel w zakresie ergonomii nie różni się niczym istotnym od tego „sportowego”, który jest montowany w BL.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez b0rderline » 15 mar 2012, 11:10

mmarcel napisał(a):Czyli mamy tą samą sytuację już raz tapicer poprawiał mi oparcie ale tylko nie wiele mi to pomogło, w poniedziałek ma mi spróbować poprawić środkowo-górną cześć oparcia choć nie wiem czy to cokolwiek pomoże.

i jak te poprawki ?

ja wczoraj byłem też u tapicera i powiedział, że nie podejmuje się zmian. Chciałem, żeby trochę mi pogłębił siedzisko, tak by podparcie lędźwiowe faktycznie na lędźwiach występowało, ale podobno wypełnienia jest na tyle mało, że jakby coś usunął, to bym na metalu siedział. Z nieszczęsnymi boczkami też więcej zabawy niż pożytku by było :(

Swoją drogą, to nawet nie wiem, jak serwis by zareagował na takie ingerencje w fotele i jakby to się miało do warunków gwarancji?
Forumowicz

Postprzez mmarcel » 15 mar 2012, 17:15

Zmiany jakie w moim fotelu zostały dokonane to m.in. delikatne ścięcie gąbki w części lędźwiowej, lecz moim zdaniem w tym fotelu problem stanowi górna jego część tzn.jakby nie ustawił oparcia to góra nie dochodzi do pleców.Jak rozepnie się fotel z tyłu (zamek błyskawiczny) to trzeba wypełnij jej część np.gąbką żeby dociskał plecy
Początkujący

Postprzez ic3man1982 » 16 mar 2012, 15:38

mmarcel napisał(a):Zmiany jakie w moim fotelu zostały dokonane to m.in. delikatne ścięcie gąbki w części lędźwiowej, lecz moim zdaniem w tym fotelu problem stanowi górna jego część tzn.jakby nie ustawił oparcia to góra nie dochodzi do pleców.Jak rozepnie się fotel z tyłu (zamek błyskawiczny) to trzeba wypełnij jej część np.gąbką żeby dociskał plecy

Z moich obserwacji wynika, że możesz mieć rację. Faktycznie dodanie czegoś w górnym odcinku oparcia mogło by coś pomóc. Wrócę do PL to pokombinuje.
Forumowicz

Od: 20 paź 2009, 15:12
Auto: 2009 Mazda 3 2.0 MZR DISI
przebieg: 65000km

Postprzez mmarcel » 16 mar 2012, 17:04

Mnie to akurat na razie pomogło zobaczymy jak na dłuższą metę.
Początkujący

Postprzez MrShrekster » 14 kwi 2012, 11:22

Witam. Czy ktos próbowal wymienic fotele w Mazdzie 3 2010 sedan na skórzane fotele z poprzedniego modelu (2008). Czy przód i tyl pasuje a jesli nie to czy mozna je przerobic, tak zeby weszly bezbolesnie?
MrShrekster

Postprzez danstan » 14 kwi 2012, 15:48

Witam
Dlaczego z poprzedniego modelu (2008). Poszukaj foteli z Mazdy 3 BL Sport z produkcji 2009 rok i będziesz miał skórę, a dodatkowo fotel kierowcy z pełną elektryką i 3 pozycyjną pamięcią ustawienia fotela. <spoko>
Tak jest w mojej Madzi.
Pozdrawiam życząc szerokości i bezawaryjnej jazdy. papa
Forumowicz

Od: 10 paź 2009, 20:00
Auto: Mazda 3 BL Sport 2.0 DISI '09

Postprzez Ścibi85 » 14 kwi 2012, 15:56

Czemu chcesz je wymienić?
Forumowicz

Od: 14 lut 2012, 22:53
Auto: 1. Mazda 3 BP HB SkyActivX AT Hikari + Luxury Black
2. Mazda3 2.0 MZR DISI i-stop 2o1o

Postprzez MrShrekster » 14 kwi 2012, 18:04

Dwa powody: po 30tys fotel kierowcy wyglada jak w aucie po 100tys. przebiegu. Niby nic nie przetarte, ale wszystko sie swieci. Przy zakupie doplacilem za potraktowanie foteli jakas substancja (diamondBright) zapobiegajaca plamom i ulatwiajaca czyszczenie, ale to porazka: po zmoczeniu fotela przez deszcz (niechcacy) pokazala sie cala mozaika plam.
powód drugi: znalazlem komplet foteli i kanape z mazdy MPS (2009) – obszyte czerwona nicia skórzane fotele wygladaja fantastycznie, boki lepiej trzymaja, i siedzisko znacznie lepiej wyprofilowane. No i skóra bedzie chyba lepsza do czyszczenia.
#Problem w tym, ze nie wiem czy beda pasowac. nie mam jak przymierzyc, a nie chce wydac pieniedzy i czegos zmascic...
MrShrekster

Postprzez Ścibi85 » 14 kwi 2012, 23:02

Moja też z 2010roku i ma przejechane prawie 58000km ale fotele dobrze się 3mają... coprawda kierowcy zaczął piszczeć ale już po potraktowaniu go smarnym specyfikiem jest dobrze, Jak Ci się uda zrobić przekłądkę to pochwal się wynikiem :)
Forumowicz

Od: 14 lut 2012, 22:53
Auto: 1. Mazda 3 BP HB SkyActivX AT Hikari + Luxury Black
2. Mazda3 2.0 MZR DISI i-stop 2o1o