Wymiana kierownicy na MOMO Raid

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez devilsgift » 25 lut 2012, 00:04

Witam, szykujemy się z chłopakami z Podlaskiej grupy Mazda Speed na wymianę kierownicy w moim MX 3 '94 na ładną MOMO raid.
Sam sobie raczej z tym nie poradzę więc na zlocie w niedzielę będziemy się starali zrobić to wspólnymi siłami, jednak ma może ktoś jakąś instrukcję żeby uprościć nam zadanie?
Kierownicę mam razem z nabą więc kwestia dotyczy założenia tej naby i kierownicy, z podłączeniem klaksonu już raczej sobie poradzimy :P
Będę bardzo wdzięczny za wszelka pomoc,
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2011, 11:16
Auto: MX 3 EC K8 '94
Renault Megane III TOM TOM Edition 1.6 16v 110KM '11
Mazda 3 '04 1.6 B
Mazda 6 '04 MZR-CD 2.0

Postprzez tekkenfan » 21 mar 2012, 22:06

devilsgift napisał(a):MOMO raid.

yyy to jak w końcu Momo czy Raid? Bo wydaje mi się że to są dwie różne marki ;)
A z tą wymianą to już nie przesadzaj, nie jest to takie skomplikowane (no chyba że masz poduchę w kierownicy, bo jak tak to nie mam pojęcia jak ją wypiąć). Wykręcasz klaskon, a pod nim ukaże się jedna nakrętka, którą odkręcasz i ściągasz kiere. Zakładasz nabę, kierowniczkę, śrubki i śmigasz ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2005, 14:02
Auto: Burbo Astina
Insane Y60

Postprzez iLS » 12 kwi 2012, 14:53

Żeby nie zakładać nowego tematu, bo moje pytanie łączy się dokładnie z montażem kierownicy to zapytam tutaj, mam nadzieję że odpowiecie. Chce se kupić najzwyczajniej nabe i kierownice z odsadzeniem, myślę że gdzieś 80 mm, dlatego że mam 182 cm wzrostu i długie nogi, przez co seryjna kierownica mi przeszkadza bo pomimo maksymalnie odsuniętego fotela i maksymalnie podniesionej kierownicy do góry, dotykam ją często udami, strasznie mnie to drażni, mimo że mam Madzie już prawie 3 lata, czas z tym skończyć. Automatycznie montując mniejszą kierownice 35cm problem się rozwiąże i jestem tego pewien. Oczywiście nie mam zamiaru kupować wiejskiej kierownicy ze śmiesznymi kształtami (bez urazy koledzy którzy takie mają) tylko najbardziej standardową i w miarę tanią, nie zapłacę za markową kierownice Sparco która mi się podoba 900 zł <glupek2>

Taka kierownica mi się widzi
http://allegro.pl/kierownica-omp-style- ... 18540.html

do tego dochodzi temat NABY, który jest trudniejszy bo jak mam ją dobrać ? proszę o pomoc co trzeba zmierzyć i co wiedzieć coby dobrze dopasować, widzi mi się taka bo najtańsza
http://allegro.pl/naba-kierownicy-mazda ... 39908.html

Mam Mx3 z 91, środek przed liftem, 1.6l sohc 66kW, silnik B6 bodajże, jeśli to ma jakieś znaczenie.

POMÓŻCIE :)

edit 1:

Więc tak, kierownica i naba kupiona. Kierownice znalazłem na allegro połowę taniej i jest [tiiit], gorzej z nabą, nie polecam kupowania tej do której dałem link, chiński shit, wykonanie wieloklina pozostawia wiele do życzenia. Przy montażu nie do końca spasowała więc nie myśląc wgl dokręciłem śrubą, co było wielkim błędem. Gdy na drugi dzień (bo w pierwszy zamontowałem na szybkości) chciałem ją zdjąć celem przesmarowania bolca i ringu od klaksonu bo zapomniałem zrobić to odrazu, a strasznie zaczeło zgrzypieć przy skręcaniu, okazało się to niemożliwe. Wieloklin naby z wieloklinem kierownicy tak sie polubiły że przy pierwszej próbie ściągnięcia ściągaczem naba się poprostu złamała, dlatego odradzam zakupu tego superproduktu <glupek2> Dopiero po złamaniu zaczeła się przygoda żeby to dziadowstwo zdjąć, ale tego moze nie będę opisywał, koszmar. Kupiłem drugą nabę, tym razem stalową, cięższą, jutro będzie więc jak spasuję to wam polece. Myślę że przyda się informacja bo sam takowej znaleść nie mogłem.

edit 2:

"Chytry dwa razy traci" ... druga naba którą kupiłem http://allegro.pl/naba-kierownicy-mazda ... 85961.html robi robotę, polecam ludziom którzy chcą zrobić to co ja, czyli zmienić w gustowny sposób kierownice i poprawić pozycję za kierownicą + ta http://allegro.pl/sportowa-kierownica-z ... 64402.html kierownica. Jestem zadowolony.
keep on rockin' in the free world.
Forumowicz

Od: 13 wrz 2009, 12:24
Auto: piękna Madzia EC B6 91r.