Dziwne stukotanie z okolic rozrządu – Mazda BA BP 96r.
1, 2
to jest stukot zaworowy, pytanie który rocznik Auta pewnie silnik przed liftem to masz tzw HLA
polecam ci wykonanie płukanki silnika i zalanie dobrym olejem Np. Valvoline MaxLife 10W40
jak dalej stukot nie ustanie będziesz musiał wymienić Zaworek zwrotny w Pompie Oleju, jeżeli dalej stukot będzie to wychodzi na to ,iż masz kilka HLA do wymiany
polecam ci wykonanie płukanki silnika i zalanie dobrym olejem Np. Valvoline MaxLife 10W40
jak dalej stukot nie ustanie będziesz musiał wymienić Zaworek zwrotny w Pompie Oleju, jeżeli dalej stukot będzie to wychodzi na to ,iż masz kilka HLA do wymiany
dzięki wielkie sproboje z tym olejem jeszcze mam pytanko odnośnie rozrządu nie wiem poprostu kiedy był zmieniany na goscia co kupiłem od niego nie ma co liczyć a już jest 194 tysiące , da sie jakoś sprawdzić ? i jaka cena ?
- Od: 20 cze 2011, 17:02
- Auto: Madzia 6 GG 2003 :) 2.0 ;o
Nie rób żadnych ,,płukanek"! Olej też Ci nie pomoże. Masz zaje***** luz zaworowy jeżeli taki hałas jest. I radze Ci to szybko zrobić bo za chwile będziesz miał zawory uklepane o ile już nie masz. Co do rozrządu to możesz zdjąć kapę i zobaczyć jak wygląda pasek ale ślady ma dopiero wtedy gdy jest bardzo zużyty więc nic Ci to nie da. Za średniej jakości części powinieneś dać nie więcej jak 350-400 zł
Raz Mazda – ZAWSZE Mazda
- Od: 20 gru 2009, 20:44
- Auto: Mazda 6 GG 2.0B 05r.
Mazda 6 GG 3.0 06r.
Mazda 3 BK 2.0B 05r.
U mnie zaworek nie pomógł , teraz cza sie brać za HLA
tylko jak sprawdzić który padł
i czy sie wymienia pojedynczo czy wszystkie trzeba
jeden kosz ok 30zł 
"Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu, sprawdzam, czy nie ma mnie na liscie najbogatszych ludzi swiata.
Jesli nie, to wstaje i ide do roboty."
- Od: 21 cze 2011, 11:33
- Auto: 323f 1.8 BP 95r
MIRU napisał(a):flywin napisał(a):MIRU reguluje ale silniki po lifcie w BP były na płytkach :p
hmm pierwsze słysze ze w BA BP płytki, no ale oktyle ze 96r to taki sredni lift
Miru według Mazdy EPC tak jest ze po koniec 96 są płytki w BP
rapet1 napisał(a):flywin napisał(a):,wymienia sie ten co padł
Jak to sprawdzić który??
a no poprzez rozebranie i sprawdzenie czy jest miętki
Na próbę zalałem tym
http://allegro.pl/xeramic-redukuje-hala ... 20218.html
i o dziwo spokój . Zobaczymy na jak długo.

i o dziwo spokój . Zobaczymy na jak długo.

"Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu, sprawdzam, czy nie ma mnie na liscie najbogatszych ludzi swiata.
- Od: 21 cze 2011, 11:33
- Auto: 323f 1.8 BP 95r
może najpierw trzeba było sprawdzić ciśnienie oleju a pożniej dopiero grzebać. ja osobiście nie pojecam płukania silnika można silnik rozszczelnić i pużniej tylko remont 
mm panowie a może mi łancuszek tak stuka ? można tak jeździć ? jaki koszt wymiany ? zrobiłem wczoraj filmik , dodam że dzwięk czasami ustaje a czasami go słychać
http://patrz.pl/filmy/mazda-stukotanie-silnika
http://patrz.pl/filmy/mazda-stukotanie-silnika
- Od: 20 cze 2011, 17:02
- Auto: Madzia 6 GG 2003 :) 2.0 ;o
1, 2