Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z moją mazdą (Premacy 1,8. 2000r).
Problem polega na tym, że w trakcie delikatnego przyspieszania słychać ciche terkotanie.
W momencie odjęcia nogi z gazu bądź mocniejszego przyciśnięcia terkotanie ustępuje.
Problem występuje na każdym biegu. (może to zawory tak terkoczą ).
Jakie luzy powinny być ustawione?
Proszę o jakąś podpowiedz.
Pozdrawiam
Terkotanie
Strona 1 z 1
Częstotliwość tego terkotania zmienia się w zależności od obrotów silnika, czy od prędkości?
Produkuję pokrowce samochodowe klasyczne, tuningowe i eko-skóra z alcantarą praktycznie do każdego modelu w Polsce.
http://www.pokrowce.net
- Od: 18 maja 2009, 20:03
- Auto: Premacy 1,8 101 KM 1999r.
Właśnie przed chwilą posłuchałem auta i mam takie spostrzeżenia.
Po pierwsze tak jak napisałem terkotanie pojawia się przy małym przygazowaniu w trakcie jazdy. Jeśli mocniej nacisnę gaz to terkotanie zanika, jeśli zmniejszę nacisk gazu terkotanie znowu jest, jeśli przestaje naciskać pedał gazu terkotania też nie ma.
Sprawdzałem też na postoju i zauważyłem że terkotanie pojawia się w zakresie obrotów od 2000 do 3000 tys. ( powyżej i poniżej tych obrotów nie występuje a przynajmniej ja go nie słyszę) .
Po pierwsze tak jak napisałem terkotanie pojawia się przy małym przygazowaniu w trakcie jazdy. Jeśli mocniej nacisnę gaz to terkotanie zanika, jeśli zmniejszę nacisk gazu terkotanie znowu jest, jeśli przestaje naciskać pedał gazu terkotania też nie ma.
Sprawdzałem też na postoju i zauważyłem że terkotanie pojawia się w zakresie obrotów od 2000 do 3000 tys. ( powyżej i poniżej tych obrotów nie występuje a przynajmniej ja go nie słyszę) .
- Od: 10 lip 2011, 19:24
- Auto: Mazda Premacy 1.8 16v
2000r
gornn napisał(a):Sprawdzałem też na postoju i zauważyłem że terkotanie pojawia się w zakresie obrotów od 2000 do 3000 tys.
Czyli coś przy silniku. Podnieś maskę i zlokalizuj z tyłu silnika dźwignię przepustnicy. Będziesz mógł wtedy ręcznie sterować gazem przy jednoczesnym nasłuchiwaniu silnika. Spróbuj dokładniej zlokalizować źródło dźwięku.
Produkuję pokrowce samochodowe klasyczne, tuningowe i eko-skóra z alcantarą praktycznie do każdego modelu w Polsce.
- Od: 18 maja 2009, 20:03
- Auto: Premacy 1,8 101 KM 1999r.
Witam
Mam coś podobnego bardziej jest to słyszalne gdy jadę na gazie ale na benzynie też słychać tylko mniej.
Zastanawiałem się czy to mogą być objawy luzów zaworowych. Auto mam od niedawna i tego jeszcze nie sprawdzałem. Może ktoś coś na ten temat wyjaśni. Wtryskiwacze Hana 2000. Montowane osobno na każdy cylinder.
Mam coś podobnego bardziej jest to słyszalne gdy jadę na gazie ale na benzynie też słychać tylko mniej.
Zastanawiałem się czy to mogą być objawy luzów zaworowych. Auto mam od niedawna i tego jeszcze nie sprawdzałem. Może ktoś coś na ten temat wyjaśni. Wtryskiwacze Hana 2000. Montowane osobno na każdy cylinder.
Ostatnio edytowano 4 kwi 2012, 19:57 przez Andi_79, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 22 wrz 2011, 13:13
- Auto: Mazda Premacy 2002r 1,8 74kW (Pb+LPG STAG Hana+Magic III)
u mnie terkocze podobnie – szczególnie słychać, gdy zredukuje np. bieg z 4 na 3. Zawory miałem regulowane kilka tyś. temu w serwisie Mazdy. A czasem nie będą to wtryski?
Właśnie wracam od mechanika gdzie usłyszałem smutną wiadomość.
Mechanik stwierdził, że to panewki tak hałasują i będzie trzeba zrobić remont silnika.
Ktoś robił już remont swojej Madzi. Jle może kosztować taka przyjemność, a może lepiej kupić inny silnik.
Mechanik stwierdził, że to panewki tak hałasują i będzie trzeba zrobić remont silnika.
Ktoś robił już remont swojej Madzi. Jle może kosztować taka przyjemność, a może lepiej kupić inny silnik.
- Od: 10 lip 2011, 19:24
- Auto: Mazda Premacy 1.8 16v
2000r
Strona 1 z 1