To kwestia jeszcze kilku miesięcy, ale czas się zacząć zastanawiać na co w cenie do 8 tysięcy wymienić Carismę.
Wymagania są proste:
1. Paliwo ma mnie kosztować jak najmniej (LPG względnie ropa) – oczywiście w relacji do rozmiarów auta
2. Ma się nie psuć – a więc najlepiej Japoniec
3. W razie jakby się zepsuł ma mieć tanie, łatwo dostępne części
4. Ma mieć rozmiar zbliżony do Carismy
5. i bagażnik przynajmniej 400 l
6. Ma mieć 4 drzwi
7. Ma mieć wspomaganie kierownicy, klimę, ABS i poduszki powietrzne – wszelkie inne wyposażenie widziane in plus, ale mogę się obejść bez
8. Ma się zmieścić w nim fotelik dla 4 latka montowany tyłem – konieczne długie pasy i krótka klamra od zapięcia (wpuszczona jak najbardziej w kanapę)
9. Dobrze by było żeby nie rdzewiał.
10. Fajnie by też było jakby autko miało mniej niż 10 lat, ale obejdę się i bez tego.
Jednym słowem, ma to być czeroliterowóz służący do dojazdu do pracy, dowożenia dzieci do przedszkola i szkoły i wypadów rodzinnych z pełnym obsadzeniem: 2 dorosłych, dwoje dzieci i pies. Ma jeździć tanio i się nie psuć. Natomiast rodzaj nadwozia, wygląd, kolor, charakter i niestety marka autka nie mają tu znaczenia – ma po prostu tanio i bezawaryjnie nas wozić i mieścić. Zaakceptuję nawet VW czy Fiata Multiplę. Osiągi też nie są ważne – choć im żwawsze autko tym lepiej.
Póki co mam mnóstwo typów różnych marek, ale najchętniej bym został przy Miśku ewentualnie kupił Madźkę właśnie. I tu pojawia się pytanie do was: na ile te moje wymagania spełniają następujące modele:
1. Mazda MPV
2. Mazda Premacy
3. Mazda 626 GF / GW
I który z nich byłby najekonomiczniejszy całościowo (paliwo, ewentualne naprawy i części) rzecz biorąc. I jak te wozy znoszą LPG?