Regulacja zaworów – uszkodzona szklanka – wpływ na działanie silnika (FS)

Postprzez jacobs » 1 kwi 2012, 16:02

Przy okazji rozbierania silnika zacząłem sobie regulować zawory – metodą taką jak jest opisana gdzieś na forum, czyli wydłubując płytki śrubokrętem bez zdejmowania wałków. Wszystko szło dobrze, dopóki któryś raz z kolei nie musiałem kręcić wałkiem – krzywka chodząc po szklance bez płytki ukruszyła kawałek szklanki.

Ukruszenie jest niewielkie i wynikło z tego, że wałek przejechał w tym miejscu gdzie akurat wypada podcięcie do wyjmowania płytek, wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek

Według mnie nie ma to wpływu na pracę zaworu, płytka przez tak małe ukruszenie nie wypadnie. Pytanie do doświadczonych osób – czy myślicie że można tak składać, nie ruszając tej szklanki?
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Skrzypek_na_dachu » 1 kwi 2012, 16:57

Dopilnuj żeby tylko nie było wyszczerbienia od strony płytki i składaj. Jak będziesz szlifował papierem ewentualne nierówności to postaraj się wyczyścić okolice szklanki, ale generalnie nic nie powinno się stać.
Na przyszłość nie kręć wałkiem jak nie ma płytki pod krzywką, ale jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz <oczko>
Mechanika (rozrządy, zawieszenia, wymiana przewodów hamulcowych, itp.itd.)
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 11:45
Auto: Ave t25

Postprzez jacobs » 1 kwi 2012, 17:19

Skrzypek_na_dachu napisał(a):Dopilnuj żeby tylko nie było wyszczerbienia od strony płytki i składaj. Jak będziesz szlifował papierem ewentualne nierówności to postaraj się wyczyścić okolice szklanki, ale generalnie nic nie powinno się stać.
Na przyszłość nie kręć wałkiem jak nie ma płytki pod krzywką, ale jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz <oczko>

Musiałem, żeby wyciągnąć pozostałe 7 :P A ta akurat tak się ustawiła, że krawędź wałka szła po krawędzi szklanki, gdyby nie to, pewnie nie byłoby uszkodzeń.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31