Spalanie naszych mazd [BJ]
Ja po dwóch tygodniach użytkowania i zrobieniu 340 km zatankowałem i wyszło 10.1 / 100 km
Sporo jak na 1.5...z tego jakieś 60 km trasa reszta miasto.
Mój civic 1.4 90 PS spalał około 7.5-8...
Pokombinuje jeszcze innym stylem, rozrząd i olej + filtry mam nowe...
Sporo jak na 1.5...z tego jakieś 60 km trasa reszta miasto.
Mój civic 1.4 90 PS spalał około 7.5-8...
Pokombinuje jeszcze innym stylem, rozrząd i olej + filtry mam nowe...
Pojechałem po kolejną Hondę, wróciłem pierwszą Mazdą...ZOBACZYMY !!!
- Od: 14 mar 2012, 21:00
- Auto: Mazda 323F 1.5 benzyna
r.prod. 2000
czas na kolejny wpis,
wraz ze wzrostem temperatury i mojego doświadczenia jako kierowcy [jeżdżę już 5 miesięcy
]
minimalnie spadło zużycie "gnoju",
w lutym i marcu schodziło po 7,08 L na każdą setkę,
ciągle krótkie odcinki, najczęściej po kilka km, na terenie w 100% miejskim – jak dotąd ani razu nie wyjechałem swoim samochodem z aglomeracji war-skiej,
myślę, że niedługo zejdę do +– 6,5 Litra, jak koledzy spod znaku 1,9 TDI
a to za sprawą, mam nadzieję już niedługo jeszcze większych temperatur powietrza, wymiany opon na letnie, pompowania wg wskazań manometru, a nie na pałę,
poza tym odpadnie podgrzewanie tylnej szyby,
do tego pewnie jeszcze może poduczę się mniej szarpanej jazdy niż teraźniejsza
wraz ze wzrostem temperatury i mojego doświadczenia jako kierowcy [jeżdżę już 5 miesięcy

minimalnie spadło zużycie "gnoju",
w lutym i marcu schodziło po 7,08 L na każdą setkę,
ciągle krótkie odcinki, najczęściej po kilka km, na terenie w 100% miejskim – jak dotąd ani razu nie wyjechałem swoim samochodem z aglomeracji war-skiej,
myślę, że niedługo zejdę do +– 6,5 Litra, jak koledzy spod znaku 1,9 TDI
a to za sprawą, mam nadzieję już niedługo jeszcze większych temperatur powietrza, wymiany opon na letnie, pompowania wg wskazań manometru, a nie na pałę,
poza tym odpadnie podgrzewanie tylnej szyby,
do tego pewnie jeszcze może poduczę się mniej szarpanej jazdy niż teraźniejsza
zimą przy tych największych mrozach było ok. 9 litrów LPG, w chwili obecnej jest niecałe 8 litrów LPG – dojazdy do pracy 18 km w jedną stronę, teren niezabudowany. ostatni wyjazd do sopotu, w sumie ok.350km krajową 7 dało wynik 7,5 litra. Myślę że mieszczę się w normie 
- Od: 1 paź 2011, 19:28
- Auto: Mazda 323f BJ 1.5 16V+LPG Prins VSI
Marwis napisał(a):calkiem oszczednie, u mnie zwykle wychodzi ok 10l LPG
widzę że jesteś z Gdyni, więc w mieście (trójmieście) ok 10 też jest chyba w normie. ja po mieście nie jeżdżę prawie wcale, a już na pewno nie po takim jak Gdynia – moja miejscowosć ma 10 tyś mieszkańców, i jazda po tym moim mieście to jest ok 5-10 % przejechanych wszystkich kilometrów. generalnie uważam że mazda jest dość oszczędna, miałem wcześniej Sienę 1.6 103km, gaz 2 generacji i zimą było to ok. 10,5 litra a latem ok. 9,5 litra, czyli generalnie na różnicy ok. 15km aż 1,5 litra/100km...
- Od: 1 paź 2011, 19:28
- Auto: Mazda 323f BJ 1.5 16V+LPG Prins VSI
Wyjazd z Warszawy w okolice Poznania i z powrotem trochę jazdy po samej Warszawie. Wyjazd z wawy trwa ok. 1h a reszta trasy 2,5h
uroki zbliżającego się Euro a i tak wcześniej trzeba było ze 40min przeznaczyć na wyjazd(rzadko 3-bieg można wrzucić,taki korek). W sumie razem 640 km. A później zatankowane znów do pełna, weszło 45 l co daję 7,03. Myślę ,że na stałe prędkości 100-120km/h i momentami wyprzedzanie z redukcją do prawie odcinki do 150-160km/h żeby się nie zastało
nic w silniku:) Myślę ,że to dobry wynik jak na 1,8.
- Od: 12 lip 2009, 08:08
- Auto: Mazda 323 f BJ 1.8B
robczach napisał(a):widzę że jesteś z Gdyni, więc w mieście (trójmieście) ok 10 też jest chyba w normie. ja po mieście nie jeżdżę prawie wcale, a już na pewno nie po takim jak Gdynia – moja miejscowosć ma 10 tyś mieszkańców, i jazda po tym moim mieście to jest ok 5-10 % przejechanych wszystkich kilometrów. generalnie uważam że mazda jest dość oszczędna, miałem wcześniej Sienę 1.6 103km, gaz 2 generacji i zimą było to ok. 10,5 litra a latem ok. 9,5 litra, czyli generalnie na różnicy ok. 15km aż 1,5 litra/100km...
Troche cię zaskoczę: Lubawę to ja akurat dobrze znam
A jeżdżąc po trójmieście staram się omijać korki, ale jak jadę obwodnicą to też zbytnio gazu nie oszczędzam, aż żal na wskaźnik patrzeć.
Ale z tego co pamiętam to w zeszłym roku na trasie do Poznania przy spokojnej jeździe wyszło mi niecałe 8L

- Od: 23 maja 2011, 18:59
- Auto: M6 GG '06 LF 2.0 AT
była 323f 1,5 LPG '99
Szlag mnie trafia z spalaniem.Wcześniej pisałem o spalaniu 10.1 w większości miasto ciutkę trasa.Potem tankowałem po jeździe w trasie – wyszło 8.5...
Ostatnio tylko miasto – wyszło 11.2
Rozrząd wymieniony, olej i filtr powietrza też. Gdzie szukać przyczyny ?
filtra paliwa ? świece ? ale aż tak ?
irytuje mnie to, zaczynam żałować że nie kupiłem jednak civica...tam nawet z zapchanym filtrem ciężko było 8 przekroczyć..
Ostatnio tylko miasto – wyszło 11.2
Rozrząd wymieniony, olej i filtr powietrza też. Gdzie szukać przyczyny ?
filtra paliwa ? świece ? ale aż tak ?
irytuje mnie to, zaczynam żałować że nie kupiłem jednak civica...tam nawet z zapchanym filtrem ciężko było 8 przekroczyć..
r.prod. 2000
Nie wiem jak ty to robisz – jeździmy taką samą tylko 1.6. Nie stosuję się jakoś specjalnie do eco drivingu, ale jak widzę z daleka czerwone to kulam się do świateł, hamuje biegami, jak z pod świateł zbierają się powoli to przyspieszam łagodnie na niskich biegach, ogólnie przyzwyczaiłem się i tak mi wygodnie się jeździ. Nigdy nie spalił więcej niż 8 i to jeszcze na krótkich trasach gdzie w połowie jeździł niedogrzany.
o spalaniu LPG to nawet nie piszcie,co tankowanie to inna jakosc gazu.przerabialem temat 4 roznymi autami,na tej samej stacji i na 10l raz przejechalem 100km.raz 120km a raz 70
to co sprzedaja jako LPG co dzien jest innej jakosci(z reguly slabej).
mazda charakteryzuje sie wysokim spalaniem srednim ,za to niskim przy butowaniu.
wyniki 10-11l w miescie (poznan,wawa itp) przy dynamicznej jezdzie to norma.dla przykladu szwagier w golfie4 GTI turbo 1,8t 150ps na trasie przy 130-140 pokazuje mu 6-6,5l(mazda 1,5 ok 8l przy tych predkosciach) , w miescie przy spokojnej jezdzie golf 10l,ale jak depta to 16l srednia PB-mazda 1,6 przy najwiekszym butowaniu nie wziela mi wiecej jak 12l lpg . wiec nie ma co narzekac.
co jak co ale mazda nie jest autem dla oszczednych i tyle.
poza tym w trasie i przy spokojnej jezdzie wieksza pojemnisc z reguly mniej pali bo silnik kreci sie na nizszych obrotach i mniej sily potrzebuje zeby ruszyc auto-slabiej cisniemy na gaz a efekt ten sam.dla przykladu bodajze omega 2,0 przy 100/h ma 2,5rpm a mazda 1,5 przy 100/h 3200rpm.
to co sprzedaja jako LPG co dzien jest innej jakosci(z reguly slabej).
mazda charakteryzuje sie wysokim spalaniem srednim ,za to niskim przy butowaniu.
wyniki 10-11l w miescie (poznan,wawa itp) przy dynamicznej jezdzie to norma.dla przykladu szwagier w golfie4 GTI turbo 1,8t 150ps na trasie przy 130-140 pokazuje mu 6-6,5l(mazda 1,5 ok 8l przy tych predkosciach) , w miescie przy spokojnej jezdzie golf 10l,ale jak depta to 16l srednia PB-mazda 1,6 przy najwiekszym butowaniu nie wziela mi wiecej jak 12l lpg . wiec nie ma co narzekac.
co jak co ale mazda nie jest autem dla oszczednych i tyle.
poza tym w trasie i przy spokojnej jezdzie wieksza pojemnisc z reguly mniej pali bo silnik kreci sie na nizszych obrotach i mniej sily potrzebuje zeby ruszyc auto-slabiej cisniemy na gaz a efekt ten sam.dla przykladu bodajze omega 2,0 przy 100/h ma 2,5rpm a mazda 1,5 przy 100/h 3200rpm.
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
porownywanie golfa o mocy 150km z mazda 1,5 L to chyba zdeka jest nietrafione 
Ja kiedys staralem sie wyjezdzic bak w trybie emeryt ale niestety nie potrafie tak jezdzic:D Ze świateł zwykle jestem 1szy – chyba ze sie ktos napina i ma lepsze auto , jezdze glownie po Warszawie w super korkach , teraz w sumie juz mniej bo mam inny try pracy. ale tak czy siak 11 l gazu łyka. Zobacze teraz na letnich nowych gumach Fulda .
Jak sie uda to za jakies 3 lata zmieniam na mazde 3 2.0L
Ja kiedys staralem sie wyjezdzic bak w trybie emeryt ale niestety nie potrafie tak jezdzic:D Ze świateł zwykle jestem 1szy – chyba ze sie ktos napina i ma lepsze auto , jezdze glownie po Warszawie w super korkach , teraz w sumie juz mniej bo mam inny try pracy. ale tak czy siak 11 l gazu łyka. Zobacze teraz na letnich nowych gumach Fulda .
Jak sie uda to za jakies 3 lata zmieniam na mazde 3 2.0L
Sewer napisał(a):porownywanie golfa o mocy 150km z mazda 1,5 L to chyba zdeka jest nietrafione
nie zgadzam sie.masa podobna,rocznik ten sam,klasa auta identyczna(kompakt).porownalem te auta zeby uswiadomic narzekajacych ze mniejsza pojemnosc co za tym idzie moc rzadko oznacza mniejsze spalanie podczas normalnej ekonomicznej jazdy. zwlaszcza w wiekszych autach i tymbardziej przy predkosciach autostradowych.mala pojemnosc sprawdza sie tylko i wylacznie w malych autkach jak np nissan micra k10,k11 (kolegi k11 1,0i 16v pali w miescie 6-6,5l a pomau on nie jezdzi
przekonalem sie o tym jadac omega B 2,0 16v na trasie do krakowa przy ok 100km/h 2,7rpm – spalanie srednie wyszlo 6,7l
ja po 1,6 16v w BG i 1,6 w ASTRA G przyzeklem sobie ze juz nigdy nie kupie ponizej 2,0 bo roznice w spalaniu sa male a przyjemnosc z jazdy na duza korzysc do wiekszej pojemnosci.niestety akurat nie bylo w promieniu 200km zadnej fajnej BJ z 1,8 a tymbardziej z 2,0 godnej uwagi, wiec niejako z musu padlo na ZLa.ale tragedii nie ma i jakos przemecze te 2-3 lata .nastepna bedzie mazda3 z 2,0 lub BMW 120i.
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Jeśli chodzi o mnie to spalanie waha się od 7,5l – spokojnie w trasie, do 9l przy jeździe po miejscu
Mowa tu o LPG 
- Od: 8 kwi 2011, 20:15
- Auto: Mazda 323F Bj 1,5 ZL 1999r.+Stag
Moja Bejota:)
jeżdżę normalnie – ani mega ostro ani nie ecodriving...
Pracuje na co dzień jako kierowca i przejechałem już ponad 1mln kilometrów więc rozmowy o technice jazdy sobie odpuśćmy...zrobiłem reseta może coś mu się popie...
zobaczymy za jakieś 300 km...
Pracuje na co dzień jako kierowca i przejechałem już ponad 1mln kilometrów więc rozmowy o technice jazdy sobie odpuśćmy...zrobiłem reseta może coś mu się popie...

zobaczymy za jakieś 300 km...
r.prod. 2000
wyczyść też przepływkę bo to też ma wpływ na spalanie... moja w mieście krótkie odcinki około 5km też pali około 10l w trasie lepiej w 7 – 7.5l się zmieści... jak bym nie jeździł wyjdzie zawsze to samo....
- Od: 27 kwi 2010, 21:23
- Auto: Mazda 323F 99' BJ 1.5 16V ZL
moja mazda 1.6 na trasie gdzie połowa to jazda z predkoscia 70-90km/h a druga połowa to 110-130 km/h spalila 7l/100km. auto było mocno załadowane, zdarzylo sie kilka ograniczen do 50km/h ale ich nie biore pod uwage. odcinek liczyl 600km jazda nocą. czy jest to dobry czy raczej sredni wynik?
ZYCIE JEST PO TO, BY JEŹDZIĆ NA MOTO !!!
- Od: 31 mar 2012, 11:17
- Auto: MAZDA 323 S, 1.6 16V, 2001
MAZDA 2 BL 2.0 2015