– pompka spryskiwacza pasuje od TICO i takową zamontowałem u siebie bez żadnych problemów tj. rozmiar, wtyczka, rozkład przyłączy taki sam
(Moderatora proszę o ewentualne zamieszczenie fotorelacji w fotorelacjach

1) Dostęp uzyskałem po zdjęciu nadkola prawego. Żeby było wygodnie polecam zdjąć koło. Do odkręcenia mamy od strony wewnętrznej minimum 3 śruby (na zdjęciu – 2 już brak) i od dołu 3 śruby (strzałki). Tu się pojawił mały problem. Śruby te od wewnątrz są z plastiku w plastikowych gniazdach (!) i obrobiły się mimo że używałem szerokiego krzyżaka. Podważyłem je płaskim śrubokrętem. Wyskoczyły bez problemu razem z plastikowym gniazdem rozporowym. Żeby umieścić je z powrotem wykręciłem je z gniazda ręcznie i po skończonej robocie umieściłem z powrotem gniazda w otworach i ręcznie wkręciłem śruby dopychając je palcem.

2) Widok nadkola od dołu, od strony spoilera – (nadkole już wyjęte z rantu). Tu śruby są stalowe i nie ma problemu z ich odkręceniem.

3)Po zdjęciu śrub, nadkole wyjąłem z rantu spoilera, odgiąłem do tyłu i zaczepiłem jednym końcem o tarcze hamulcową. Nie zdejmowałem całego nadkola, jest na tyle giętkie , że można nim spokojnie manewrować. A oto widok po zdjęciu nadkola:
– SZARA WTYCZKA – TYLNA POMPKA
– CZARNA WTYCZKA – PRZEDNIA POMPKA

4) Następnie spuściłem płyn spryskiwacza odczepiając przyłączkę do przednich spryskiwaczy znajdującą się pod maską i wypompowałem do kanisterka używając dźwigni spryskiwacza z kabiny
Po tym zabiegu odłączyłem rurkę biegnącą do tyłu od pompki, a pompkę wyjąłem podważając ją śrubokrętem. Nie jest przykręcona. Siedzi "na wcisk" w zbiorniku. Kostka ma zaczep, który należy wcisnąć a na pompce odgiąć odpowiadający mu "klips".
A oto kostka:

7) Porównanie starej pompki (po prawej – widoczne pęknięcie na obudowie) z nową od "tikacza".

6) Podłączyłem kostkę do nowej pompki od TICO, sprawdziłem stan uszczelki na zbiorniczku w otworze w który wsadza się szersze ujście pompki. Była ok, więc nie wymieniałem. Tu warto zakupując pompkę dopytać się o uszczelkę – może być potrzebna. U mnie była w zestawie, ale jak powiedziałem, stara okazała się dobra. Po wciśnięciu nowej pompki na miejsce napełniłem zbiornik, podłączyłem ujście na tył i sprawdziłem czy jest jakiś wyciek. Załączyłem zapłon i przekręciłem dźwignie spryskiwacza. Silniczek zagadał i po chwili dzielnie pryskał na tylną szybę

A to efekt końcowy:

Uff. Mam nadzieję, że komuś to pomoże. Pozdro, Maros223.