na początek chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post
W dniu wczorajszym stałem się posiadaczem mazdy 626 GF z 2000r., w momencie zakupu byłem przeświadczony o tym, że kupuję wersję ze 100 kW/136 KM, tak było w ogłoszeniu oraz tak utrzymywał sprzedający. Przyznam się, że nie sprawdziłem tego w papierach, auto sprowadzone z Niemiec.
Zorientowałem się dopiero godzinę po zakupie, że to silnik 85 kW/115 kM, tak wynika z dokumentów, przedzwoniłem do tego Pana i okazało się, że to auto rzeczywiście fabrycznie miało zamontowany silnik ze 115 KM, natomiast poprzedni właściciel dokonał zmiany w silniku, a mianowicie wymienił w nim przepustnicę z modelu 136 konnego, dzięki czemu uzyskał podana moc.
Powiem tak, szczerze mówiąc, jakoś wielkiej różnicy mi nie robi czy to 115 KM czy 136 KM, to i tak moc w aucie, z która do tej pory nie miałem do czynienia ;–), ale chciałbym wiedzieć na czym stoję.
Czy wymiana samej przepustnicy może podnieść moc do 136 KM? czy musiały być jeszcze jakieś zmiany, które można sprawdzić? Czy może lepiej wrócić do oryginalnej przepustnicy ze 115 konnego silnika jeżeli tylko ona została wymieniona.
Poproszę o radę.
Pozdrawiam.