Uprzedzę Wojtka, uzupełnij profil
Dobor lancuchow na zime.
mamy dzial Baza wiedzy... tam masz specjalistow 
o tutaj chociazby:
viewtopic.php?f=97&t=20058
hehehe, no udalo ci sie
nicone1, prosze o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony)
dziekuje
o tutaj chociazby:
viewtopic.php?f=97&t=20058
Popo napisał(a):Uprzedzę Wojtka, uzupełnij profil
hehehe, no udalo ci sie
nicone1, prosze o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony)
dziekuje
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
witam maci e tu link do austiackiego tuv
http://docs.reifen.com/gutachten/aez/va ... p35671.pdf gdzie sa podane homologacje dla felgi AEZ AVA9L
a tu link do sklepu internetowego reifen.com:
http://www.reifen.com/de/RimAL/ListRims ... 9/15091898
Stronka chodzi tez po angielsku certyfikaty do kazdej feli sa jednak tylko po niemiecku. W Niemczech felgi musza byc wpisane w papierach dlatego kazda jest sprawdzana czy pasuje do danego auta i mysle ze to najlepsze zrodlo wiedzy. Jak kupowalem felgi tez sprawdzalem na niemieckiej stronie czy maja dopuszczenie do mojego modelu. Sam nie bylem tak odwazny jak, wy jezdze duzo bocznymi drogami i zostalem przy 16
http://docs.reifen.com/gutachten/aez/va ... p35671.pdf gdzie sa podane homologacje dla felgi AEZ AVA9L
a tu link do sklepu internetowego reifen.com:
http://www.reifen.com/de/RimAL/ListRims ... 9/15091898
Stronka chodzi tez po angielsku certyfikaty do kazdej feli sa jednak tylko po niemiecku. W Niemczech felgi musza byc wpisane w papierach dlatego kazda jest sprawdzana czy pasuje do danego auta i mysle ze to najlepsze zrodlo wiedzy. Jak kupowalem felgi tez sprawdzalem na niemieckiej stronie czy maja dopuszczenie do mojego modelu. Sam nie bylem tak odwazny jak, wy jezdze duzo bocznymi drogami i zostalem przy 16
- Od: 1 lut 2012, 14:43
- Auto: MAZDA 6 GH 2,2 DIESEL
jareckik napisał(a):dlatego kazda jest sprawdzana czy pasuje do danego auta i mysle ze to najlepsze zrodlo wiedzy.
Powiem uczciwie ze jestem w kropce
Wedle tej stronki to te felgi:
powinny pasowac do GH z 2008 roku z 2.0 MZR (czyli taka jak ja mam)
Ja kupilem takie same

i musze powiedziec ze nie pasowaly

Pomijam juz fakt ze felga 8 cali nie miesci sie w specyfikacji GH. Jak dzwonilem do ASO to mi powiedzieli ze takie felgi nie sa rekomendowane. Nawet 18" do GH maja 7,5 cala.
Tak do konca to nie wiem jak na to wszystko patrzec

Musisz kliknac na certyfikat tam jest rozpisne nawet z numerami nadwozia do jakich aut sa dopuszczone.
Z tym ze przy felgach wiekszych niz 16 kaza sprawdzac czy nie obciera o nadkole. Przy 16 od rozmiaru opony 225 rowniez wskazane jest sprawdzenie czy nie obciera
Tu masz inny certyfikat gdzie nie znalazlem nic na temat czy trzeba sprawdac obcieranie dotyczy felg
Aluett Typ 10 8,0x18 LK5/114 ET50 schwarz poliert
http://www.atu.de/extern/fbs-gutachten/67_1/atu326.pdf
Oczywiscie ASo ma swoje wymagania najlepiej dla nich zeby kupowac u nich. u siebie tez mam na lato felgi ktore dolem sa szersze niz prog auta aby nie miec problemow z gwarancja na korozje zalozylem w aso chlapacze chodzi zeby nie strzelalo kamieniami po drzwiach. Albo trzeba bazowac na informacjach z netu- mysle ze te certyfikaty sa wiarygodne Niemcy maja na punkcie bezpieczenstwa i badan technicznych dosc ostre przepisy albo jechac do dobrego oponiarza oni tez maja tabelki producentow felg nikt nie zaryzykuje sprzedania ci felg ktore beda obcieraly. Do poprzedniego auta kupilem uzywane felgi od kumpla i zamononotwalem w ASO caly czas mialem wrazenie ze jezdze z niewyawarzonymi kolami dopiero u dobrego oponiarza stwierdzili ze trzeba wlozyc plastikowe podkladki. Montaz i dobry oponiarz to najwazniejsza sprawa najlepiej otwiedzic kilku sieciowki typu NOrauto tez nie sa zle
Z tym ze przy felgach wiekszych niz 16 kaza sprawdzac czy nie obciera o nadkole. Przy 16 od rozmiaru opony 225 rowniez wskazane jest sprawdzenie czy nie obciera
Tu masz inny certyfikat gdzie nie znalazlem nic na temat czy trzeba sprawdac obcieranie dotyczy felg
Aluett Typ 10 8,0x18 LK5/114 ET50 schwarz poliert
http://www.atu.de/extern/fbs-gutachten/67_1/atu326.pdf
Oczywiscie ASo ma swoje wymagania najlepiej dla nich zeby kupowac u nich. u siebie tez mam na lato felgi ktore dolem sa szersze niz prog auta aby nie miec problemow z gwarancja na korozje zalozylem w aso chlapacze chodzi zeby nie strzelalo kamieniami po drzwiach. Albo trzeba bazowac na informacjach z netu- mysle ze te certyfikaty sa wiarygodne Niemcy maja na punkcie bezpieczenstwa i badan technicznych dosc ostre przepisy albo jechac do dobrego oponiarza oni tez maja tabelki producentow felg nikt nie zaryzykuje sprzedania ci felg ktore beda obcieraly. Do poprzedniego auta kupilem uzywane felgi od kumpla i zamononotwalem w ASO caly czas mialem wrazenie ze jezdze z niewyawarzonymi kolami dopiero u dobrego oponiarza stwierdzili ze trzeba wlozyc plastikowe podkladki. Montaz i dobry oponiarz to najwazniejsza sprawa najlepiej otwiedzic kilku sieciowki typu NOrauto tez nie sa zle
jareckik napisał(a):Oczywiscie ASO ma swoje wymagania najlepiej dla nich zeby kupowac u nich.
ASO daje specyfikacje auta, a do niej specyfikacje felg i opon... i tyle...
tutaj akurat nie chodzi o ASO... tylko o ta konkretna felge, ktora wedlug Twojej strony ma certyfikaty dla M6 GH... a zalozona wystawala poza obrys auta...
a to jest niedopuszczalne w ruchu ulicznym... wiec skad ten certyfikat? nie sadze, aby niemiecki TUV dopuscil taka sytuacje.... juz szybciej ktos wprowadzajac w system dopisal do karty produktu model GH jako zalecany... stad konsternacja zielonego... Ty polecasz ta strone jako zaufana, a my mielismy przyklad, ze nie mozna wierzyc konfiguratorom...
Arkana , Captur , Mii
Moze i tak, podalem wam przyklady gdzie mozna szukac podpowiedzi na temat felg, w tych certyfikatach jest bardzo duzo roznych uwag dotyczacych kazdego pojazdu do ktorego jest certyfikowana felga. Poza tym sklep internetowy tez odpowiada za to co ci sprzedaje. W Niemczech podchodza do tego bardzo rygorystycznie takze nie sadze zeby ktos sobie cos dopisywal w certyfikacie. Ja z netu zawsze korzystam na zasadzie podpowiedzi a nie definitywnych stwierdzen. Tak jak pisalem najlepiej jest znalezc dobrego oponiarza. Cena nie bedzie duzo wyzsza niz z sieci (szczegolnie jak kupisz komplet z oponami) a on bedzie odpowiadal jak bedzie cos nie halo
Witam. Czy moge bez problemu zalozyc alu od starszej 6stki o rozmiarze 16x7J (55)? – to czywiscie bedzie zestaw zimowy:) Druga sprawa, jako ze nie jestem przekonany do zestawu naprawczego w naszych Madziach znalazlem dwie felgi ktore moga robic jako zapas. Pierwsza od RX7 18x7.5J (50) najbardziej by mi pasowala bo moja Madzia orginalnie w 18nastki jest ubrana, nie wiem tylko czy do bagaznika z subwooferem mi wejdzie. Druga od Mazdy 3 17x6.5JCH nie wiem jakie ET. Czy alu z tymi rozmiarami beda pasowaly? Dzieki z gory za pomoc.
- Od: 30 mar 2012, 18:24
- Auto: M6 Sport 2.0 MZR-CD 2008
rajek napisał(a):Czy moge bez problemu zalozyc alu od starszej 6stki o rozmiarze 16x7J (55)? – to czywiscie bedzie zestaw zimowy:)
Spokojnie mozesz
rajek napisał(a):Czy alu z tymi rozmiarami beda pasowaly?
pasowac powinny bez problemu, ale czy sie w bagazniku z subem zmieszcza tego nie wiem

No i bedziesz musial pianke przyciac
Dzieki za szybka odpowiedz:) Super! zestaw zimowy naprawde okazyjnie udalo mi sie dostac
Co do zapasu, jezeli ta 18nastka pasuje to teraz tylko do bagaznika musze ja przymierzyc, mam nadzieje ze podejdzie, ciezko bylo ja znalezdz i tylko jedna jest na lokalnym szrocie:P A pelno wymiarowy zapas jest wart pokombinowania – tak mysle:) Pozdro.
Co do zapasu, jezeli ta 18nastka pasuje to teraz tylko do bagaznika musze ja przymierzyc, mam nadzieje ze podejdzie, ciezko bylo ja znalezdz i tylko jedna jest na lokalnym szrocie:P A pelno wymiarowy zapas jest wart pokombinowania – tak mysle:) Pozdro.
Ja jedna z takich zimówek,mam cały komplet można zobaczyć w opisie wziąłem jako zapas,wszedł bez problemu ale jak z subem to raczej nie wejdzie.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Marianek napisał(a):Ja jedna z takich zimówek,mam cały komplet można zobaczyć w opisie wziąłem jako zapas,wszedł bez problemu ale jak z subem to raczej nie wejdzie.
18nastka jest szersza wiec moze da sie cos wykombinowac, no ale z pod kompa to ciezko tak wnioskowac
Spotkal sie ktos z Was z masakrycznym wrecz przymuleniem samochodu po wymianie opon zimowych Nokian R16 na letnie Dunlop R18? Szersze opony to wiadomo, opory toczenia beda wieksze, ale bez przesady, samochod tak przymulilo ze jestem bardzo zaskoczony. Szkoda, bo felga 18tka ladnie wyglada...
-
marboch
Tomek6 napisał(a):marboch napisał(a):Szkoda, bo felga 18tka ladnie wyglada...
Trzeba zrobić ECU mały upgrade na 163KM i nic już nigdy nie będzie muliło
kolega ma 2.2 wiec diesel. Tu nawet ECU nie trzeba ruszac. Wystarczy wstawic chip.
marboch napisał(a):Szersze opony to wiadomo, opory toczenia beda wieksze, ale bez przesady, samochod tak przymulilo ze jestem bardzo zaskoczony.
Ale co by OT nie bylo to o ile pogorszyla sie dynamicznosc auta
No i rozumiem ze felunek masz mazdowski
Tak, felgi oryginalne Mazdy. Odnosnie dynamiki to jest spoooro gorzej (mam wrazenie ze na 5tce wogole nie przyspiesza, oczywiscie przesadzam, ale zmiana jest znaczna), wzroslo tez zuzycie paliwa o okolo 25% czyli moim zdaniem znacznie.
-
marboch
wiesiekj napisał(a):witam panowie może doradzicie jakie oponki kopić do mojej m6 rozmiar 215/50/17
kazdy doradzi Ci co innego.
Ja wiem, ze nastepne bede kupowal Barumy. Dla mnie sa wystarczajace.
Inni (ktorych znam) z powodzeniem stosuja Falkeny.
Zabacz sobie tutaj co Cie najbardziej przekonuje
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony
Koniec, koncow to Ty bedziesz na tym jezdzil