MAZDA BA – wskaznik temperatury opada [BA Z5]
Strona 1 z 1
Witam. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Jestem posiadaczem mazdy BA 1.5 z 1998r i mam nietypowy problem. Podczas jazdy (powyzej 70 km/h) wskaznik temperatury opada do zera. Myslalem ze winowajca byl termostat wiec wymienilem go ale problem pozostal. Dodam jeszcze ze gdy wciskam przycisk podnoszenia szyby to temperatura podnosi sie, gdy zwalniam przycisk to opada. Bylem na sprawdzeniu bledow ale rzekomo wszystko jest ok. Czy ktos jest w stanie mi powiedziec gdzie w silniku z5 po lifcie jest czujnik temperatury? Od kilkunastu lat gustuje w japonczykach i powiem ze nigdy nie mialm takiego dziwnego problemu. Prosze pomozcie bo nie wiem co robic. dziekuje
Ostatnio edytowano 13 mar 2012, 09:33 przez vojtaselblag, łącznie edytowano 2 razy
-
vojtaselblag
Ps dodam jeszcze ze nie mam zadnego ubytku plynu, Uklad nie jest zapowietrzony. Czy ktos z was mial podobny problem??
-
vojtaselblag
Proszę o zapoznanie się z regulaminem działu
oraz poprawnym nazwaniem tematu
24h albo kosz
oraz poprawnym nazwaniem tematu
24h albo kosz
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
-
Cierpliwy
- Od: 25 kwi 2008, 18:29
- Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'
kolega pytał o czujnik temperatury,a nie ciśnienia oleju....
spróbuję
wszystkie punkty masowe do sprawdzenia,w szczególności przewód : minus akku-nadwozie-silnik.
vojtaselblag napisał(a):Mam nadzieje ze ktos mi pomoze.
spróbuję
wszystkie punkty masowe do sprawdzenia,w szczególności przewód : minus akku-nadwozie-silnik.
Mam dokładnie ten sam problem, czujnik temperatury w silniku Z5 jest 3-pinowy i znajduje się po stronie aparatu zapłonowego nieco w głębi dokładnie w tym miejscu:

ale szczerze powiem że nie mam pojęcia co jest nie tak bo już poprawiałem połączenia punktów masowych, podciągałem styki we wtyczce tego czujnika, wymieniłem sam czujnik i dalej coś jest nie halo czyszczenie styków i potraktowanie ich kontakt sprayem tez na niewiele się zdał także czuje sie bezradny wobec tego problemu bo wskaźnik nadal pokazuje temperaturę raczej loteryjnie

ale szczerze powiem że nie mam pojęcia co jest nie tak bo już poprawiałem połączenia punktów masowych, podciągałem styki we wtyczce tego czujnika, wymieniłem sam czujnik i dalej coś jest nie halo czyszczenie styków i potraktowanie ich kontakt sprayem tez na niewiele się zdał także czuje sie bezradny wobec tego problemu bo wskaźnik nadal pokazuje temperaturę raczej loteryjnie
- Od: 22 maja 2010, 12:43
- Auto: 323F BA / Z5 '97 + BRC SeQuent MY10 & Triumph Speed Triple 955i SE
Strona 1 z 1