Wymiana rozrządu w dieslu (MZR-CD)
napisałem,że po pierwszej wymianie rozrządu zrobiłem 30tkm-mineło około 6 miesięcy jak bym miał trzymać wszystkie pudełka po wszystkim co kupuję to bym miał już skup makulatury nie jestem dziecko i wiem co kupuję zanim kupiłem zasięgłem opini między innymi na tym forum,gdzie nr.części były podawane
- Od: 23 lut 2012, 19:20
- Auto: mazda 6
To najwyraźniej jesteś megapechowcem.
Jakoś nie zauważyłem nikogo innego kto narzekałby na oryginały że padły po 30kkm.
Niektórym pompy wody działają od grubo ponad 200kkm i dają radę.
Jakoś nie zauważyłem nikogo innego kto narzekałby na oryginały że padły po 30kkm.
Niektórym pompy wody działają od grubo ponad 200kkm i dają radę.
witam,
chyba: tys km lub kkm ... ale nie czepiajmy sie... rozumiem Twoja gorycz...
czy jestes pewien, ze to byl oryginal? moze wrzucisz zdjecia tego szmelcu?
(pewnie faktur tez nie masz...)
ja, tak samo jak Grzyby, nie spotkalem sie jeszcze z takim przypadkiem...
owszem byly przypadki, ze padala pompa, ale to nie byly oryginaly... tylko sprzedawcy informowali klientow, ze pompa jest oryginalem...
moze Ciebie tez tak trafilo
alfik7 napisał(a):napisałem,że po pierwszej wymianie rozrządu zrobiłem 30tkm
chyba: tys km lub kkm ... ale nie czepiajmy sie... rozumiem Twoja gorycz...
(pewnie faktur tez nie masz...)
ja, tak samo jak Grzyby, nie spotkalem sie jeszcze z takim przypadkiem...
owszem byly przypadki, ze padala pompa, ale to nie byly oryginaly... tylko sprzedawcy informowali klientow, ze pompa jest oryginalem...
moze Ciebie tez tak trafilo

Na dniach kupuję części do wymiany rozrządu w M6.
Pompa wody AISIN to dobra pompa ?
Ogólnie to będę się zaopatrywał w Krakowie, czy ten zestaw jest OK:
http://allegro.pl/rozrzad-mazda-3-5-6-d ... 72987.html
Dzięki za pomoc.
Pompa wody AISIN to dobra pompa ?
Ogólnie to będę się zaopatrywał w Krakowie, czy ten zestaw jest OK:

Dzięki za pomoc.
Hubix napisał(a):czy ten zestaw jest OK:
Chyba sprzedawca nie wie co sprzedaje........
chcesz to założyć do swojego auta? to nie jest rozrząd do CiTD.
Hubix napisał(a):Pompa wody AISIN to dobra pompa ?
Jak pisaliśmy wyżej, niestety – nie.
(pewnie faktur tez nie masz...) nie jestem laikiem potrafię rozróżnić zamiennik a orginał byłem rano u innego mechanika i twierdzi on,że prawdopodobnie za mocno naciągnięty był pasek a pozatym przy cieknącej pompie powinien być wymieniony też pasek ponieważ podobno inaczej układa się na ząbkach uważacie ze to jest szmelc
http://allegro.pl/pompa-wody-mazda-6-32 ... 63878.html
(pewnie faktur tez nie masz...) nie jestem laikiem potrafię rozróżnić zamiennik a orginał byłem rano u innego mechanika i twierdzi on,że prawdopodobnie za mocno naciągnięty był pasek a pozatym przy cieknącej pompie powinien być wymieniony też pasek ponieważ podobno inaczej układa się na ząbkach uważacie ze to jest szmelc

alfik7 napisał(a):że prawdopodobnie za mocno naciągnięty był pasek
hm... jak mozna za mocno naciagnac pasek rozrzadu?

moze ktos wytlumaczy?
hm... jak mozna za mocno naciagnac pasek rozrzadu?
moze ktos wytlumaczy? a jak można w ciągu 2 miesięcy wymienić 2 pompy,każdy się mądruje ale konkretów brak nie wierzę w MEGA PECHA jak to kolega napisał prowadzę od 20 lat zmieniłem 9 samochodów i to nie jakieś maluszki czy fiaciki i jakieś pojęcie mam uważam, że wina leży po stronie mechanika,ale nie mam jak to udowodnić należy mi się reklamacja albo zwrot kosztów

moze ktos wytlumaczy? a jak można w ciągu 2 miesięcy wymienić 2 pompy,każdy się mądruje ale konkretów brak nie wierzę w MEGA PECHA jak to kolega napisał prowadzę od 20 lat zmieniłem 9 samochodów i to nie jakieś maluszki czy fiaciki i jakieś pojęcie mam uważam, że wina leży po stronie mechanika,ale nie mam jak to udowodnić należy mi się reklamacja albo zwrot kosztów
To, że prowadzisz od 20 lat o niczym nie świadczy. Ja jeżdżę od ponad 20, a daleko mi od tak kategorycznych twierdzeń jak Twoje.
Odważne stwierdzenie.
A co mamy Ci napisać?
Przecież Ty sam masz chyba rozdwojenie jaźni
vs.
To jak w końcu? Części do kitu czy mechanik
alfik7 napisał(a):nie jestem laikiem potrafię rozróżnić zamiennik a orginał
Odważne stwierdzenie.
alfik7 napisał(a):każdy się mądruje ale konkretów brak
A co mamy Ci napisać?
Przecież Ty sam masz chyba rozdwojenie jaźni
alfik7 napisał(a):nikt mi teraz nie wmówi,że oryginał to taka rewelka
vs.
alfik7 napisał(a):uważam, że wina leży po stronie mechanika
To jak w końcu? Części do kitu czy mechanik

alfik7 napisał(a):potrafię rozróżnić zamiennik a orginał
A potrafisz odróżnić oryginał od podróby skoro potrafisz zamiennik od oryginału?
alfik7 napisał(a):prowadzę od 20 lat zmieniłem 9 samochodów i to nie jakieś maluszki czy fiaciki i jakieś pojęcie mam uważam, że wina leży po stronie mechanika,ale nie mam jak to udowodnić należy mi się reklamacja albo zwrot kosztów
A ile w ciągu tych 9 samochodów miałeś Mazde w dieslu? To nie Volksszmelc czy chlałdi z TDi-kiem które są popularne i każdy przy nich grzebał... Jak chcesz udowodnić winę mechanikowi to zleć ekspertyzę niezależnym fachowcom, np. z PZMotu. Ale pewnie nie chciałeś nawet faktury, bo taniej bez. A skoro taki jesteś oblatany w tych nie maluszkach i nie fiacikach, to jak tam podkładki pod wtryskami i kiedy ostatni raz kontrolowałeś smok olejowy?
Typowe myślenie... wina wszystkich dookoła, tylko nie moja... bo ja jestem Polak i się znam!
Czy ty uważasz,że jestem taki tępy zanim kupiłem mazdę 6 pół roku siedziałem na tym forum od a do z i wyobraź sobie -zmieniłem podkładki pod wtryskami a co najlepsze co wymianę oleju sprawdzam smok olejowy jeszcze coś wymyślisz a POLAK od tego ma te forum,żeby zasięgnąć rady -nie twierdziłem,że się znam jak by tak było to bym nie zaśmiecałsmile napisał(a): A ile w ciągu tych 9 samochodów miałeś Mazde w dieslu? ....... się znam!
WYRAŹNIE napisałem kilka postów wyżej gdzie kupiłem a jak nie dociera to proszę:pompa wody: RF2A-15-100C
uszczelka I pompy wody: RFB9-15-162A
uszczelka II pompy wody: RFB9-15-116
Edit by bieski:
Nie piszemy posta pod postem. I może staraj się nie obrażać innych.
Ostatnio edytowano 24 lut 2012, 23:24 przez bieski, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Post pod postem.
Powód: Post pod postem.
alfik7 napisał(a):WYRAŹNIE napisałem kilka postów wyżej gdzie kupiłem
alfik7 napisał(a):http://allegro.pl/pompa-wody-mazda-6-32 ... 63878.html
w opisie tej aukcji (podales ja, bo tam kupowales... tak rozumiem...) jest zestaw uszczelek i pompa... tylko jakim cudem ta jedna pompa pasuje do wielu roznych modeli?
Mazda 323F – 2.0 TD – 09.1998 – 01.2001 – 66kW/90kM – BJ (hatchback)
Mazda 323F – 2.0 TD – 01.2001 – 05.2004 – 74kW/101kM – BJ (hatchback)
Mazda 323S – 2.0 TD – 09.1998 – 05.2004 – 66kW/90kM – BJ (sedan)
Mazda 626 – 2.0 DITD – 04.1998 – 10.2002 – 66kW/90kM – GF (sedan)
Mazda 626 – 2.0 Turbo DI – 04.1998 – 10.2002 – 74kW/101kM – GF (sedan)
Mazda 626 – 2.0 DITD – 04.1998 – 10.2002 – 66kW/90kM – GF (hatchback)
Mazda 626 – 2.0 Turbo DI – 04.1998 – 10.2002 – 74kW/101kM – GF (hatchback)
Mazda 626 – 2.0 DITD – 09.1999 – 10.2002 – 66kW/90kM – GW (kombi)
Mazda 626 – 2.0 Turbo DI – 04.1998 – 10.2002 – 74kW/101kM – GW (kombi)
Mazda Premacy – 2.0 TD – 10.1999 – 07.2000 – 66kW/90kM – CP
Mazda Premacy – 2.0 TD – 07.2000 –> – 74kW/101kM – CP
Mazda 5 – 2.0 CD – 03.2005 –> 81kW/110kM – CR19
Mazda 5 – 2.0 CD – 06.2005 –> 105kW/143kM – CR19
Mazda 6 – 2.0 DI – 08.2002 –> 89kW/121kM – GG (sedan)
Mazda 6 – 2.0 DI – 06.2002 –> 100kW/136kM – GG (sedan)
Mazda 6 – 2.0 DI – 08.2002 –> 89kW/121kM – GG (hatchback)
Mazda 6 – 2.0 DI – 08.2002 –> 100kW/136kM – GG (hatchback)
Mazda 6 – 2.0 DI – 08.2002 –> 89kW/121kM – GY (kombi)
Mazda 6 – 2.0DI – 08.2002 –> 100kW/136kM – GY (kombi)
Mazda 6 – 2.0 DI – 06.2005 –> 105kW/143kM – GG (sedan)
Mazda 6 – 2.0 DI – 06.2005 –> 105kW/143kM – GG (hatchback)
Mazda 6 – 2.0 DI – 06.2005 –> 105kW/143kM – GY (kombi)
Mazda MPV – 2.0 DI – 07.2002 –> 100kW/136kM – LW
nie wiem, nie znam sie... stad pytanie:
czy oryginalna pompa pasuje i jest dedykowana do w/w modeli?
ps. pomijam nazwenictwo modeli...
Wojtek napisał(a):tylko jakim cudem ta jedna pompa pasuje do wielu roznych modeli?
To sie zgadza Didt i cidt miały te same pompy.
Być może po regeneracji albo coś. Alfik7 obie pompy kupowałeś u tego samego sprzedawcy?
Ok, zakładając, że pompy zakładasz dobre i oryginalne a i tak siadają i to nie jest ich wina, to może trzeba przyjrzeć się innym elementom rozrządu.
Osiowość i osadzenie koła zębatego wałka rozrządu może coś mącić?
Jeżeli iść drogą "zbyt napiętego" paska rozrządu – czy wszystkie rolki są odpowiedniej wielkości? Pasek ma odpowiednią ilość zębów?
Bez urazy ale jesteś przypadkiem jednym na tysiąc... trzeba wszystko przeanalizować i ustalić co się dzieje.
Osiowość i osadzenie koła zębatego wałka rozrządu może coś mącić?
Jeżeli iść drogą "zbyt napiętego" paska rozrządu – czy wszystkie rolki są odpowiedniej wielkości? Pasek ma odpowiednią ilość zębów?
Bez urazy ale jesteś przypadkiem jednym na tysiąc... trzeba wszystko przeanalizować i ustalić co się dzieje.
panowie wczoraj po dłuższe rozmowie z mechanikiem jak zażądałem wadliwej pompy + fakturę za robociznę sugerując zwrot kosztów w sklepie za pompę i robociznę dzisiaj OKAZAŁO się,że to nagle nie pompa,ale jak twierdzi mechanik uszczelki-nie uszczelka-jak można założyć źle uszczelkę? ,związku z tym oświadczyłem mu że robi ze mnie wariata i w poniedziałek odbieram auto nie ponosząc kosztów ponieważ uznaję to jako reklamację, wyszło na to,że miałem pecha ale w moim mieście jest tylko 2 mechaników,któży robią rosrząd w mazdach-ten ponoć był chwalony!!!
alfik7 napisał(a):w moim mieście jest tylko 2 mechaników
To może mógł byś zdradzić co to za miasto? Bo z danych w profilu to nie wynika...
Mechanik z lekka struga wariata umywając rączki od tematu... Współczucia.
może ktoś doradzić jakie są dobre zamienniki rozrządu ? W serwisie kompletny kosztuje 2620pln. Powiedzmy,że pasek kupie w serwisie a reszta ? Czy taki zestaw będzie dobry ?
http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-wo ... 14073.html

- Od: 28 lut 2012, 16:22
- Auto: Mazda 6 2,0 CiTD 2002r 121PS