Xcarlink – pytania, sugestie i problemy
Witam
Właśnie nabyłem droga kupna xcarlinka...podłączyłem tak jak kazali w instrukcji....i co dalej?:D
myślałem, że to tape/md będzie odpowiedzialne za przepięcie na xcl...
Wie ktoś jak to ustrojstwo się uruchamia?:)
edit:
Okej – wydaje się, że mam jakiś problem z radiem, urządzenie dostaje napięcie (pendrak miga sobie po podłączeniu do xcl), niestety radio go w żaden sposób nie widzi...czy ktoś miał podobne problemy?
Pomóżcie proszę:)
Właśnie nabyłem droga kupna xcarlinka...podłączyłem tak jak kazali w instrukcji....i co dalej?:D
myślałem, że to tape/md będzie odpowiedzialne za przepięcie na xcl...
Wie ktoś jak to ustrojstwo się uruchamia?:)
edit:
Okej – wydaje się, że mam jakiś problem z radiem, urządzenie dostaje napięcie (pendrak miga sobie po podłączeniu do xcl), niestety radio go w żaden sposób nie widzi...czy ktoś miał podobne problemy?
Pomóżcie proszę:)
- Od: 23 lut 2010, 15:52
- Auto: Mazda 3 MZ-CD 1.6 sport top
na pędraku lub karcie koniecznie foldery nazwane ( CD01, DC02......CD06 ) nazwa folderów koniecznie taka – innych nie będzie widział , do 99 utworów w jednym i co istotne karta pamięci do 2GB – inne nie będą działać
i oczywiście że CD
i oczywiście że CD
Ostatnio edytowano 17 cze 2010, 09:16 przez toyo, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 11 kwi 2009, 20:30
- Auto: mazda 3 – 1,6 benzyna ( 2004)
mazda 3 – 2,0 disi (2011)
Okej jeszcze raz napisze;)
Urządzenie podłączane do radia, dwukrotne wciskanie guzika CD – nie pomaga, MODE na kierownicy – nie pomaga. Problem jest taki że mam radio ze zmieniarką, która niestety nie działa, rozmawiałem ze sprzedawcą, który powiedział, że to nie ma wpływu. Urządzenie powinno się zgłaszać w trybie EX: nawet jeśli nie ma w nim nośnika. Niestety u mnie się nie zgłasza:)
Urządzenie podłączane do radia, dwukrotne wciskanie guzika CD – nie pomaga, MODE na kierownicy – nie pomaga. Problem jest taki że mam radio ze zmieniarką, która niestety nie działa, rozmawiałem ze sprzedawcą, który powiedział, że to nie ma wpływu. Urządzenie powinno się zgłaszać w trybie EX: nawet jeśli nie ma w nim nośnika. Niestety u mnie się nie zgłasza:)
- Od: 23 lut 2010, 15:52
- Auto: Mazda 3 MZ-CD 1.6 sport top
Witam, podepnę się do tematu.
Używam XCL od ponad roku, podpiętego wtyczką z tyłu firmowego radia 2DIN do gniazda zmieniarki CD. Korzystam z pena 4GB lub (zamiennie) karty SD 2GB. Foldery na obu nośnikach jak w opisie (CD01, CD02 ....). Problem polega na tym że raz działa, raz nie działa – po prostu gra kiedy chce. Wygląda to tak że może grac prze tydzień, potem przez 3 dni nie chce ruszyć, albo działa 1 dzień, a potem tydzień przerwy. O CO CHODZI! Na początku miałem tylko pena 4GB ale wyczytałem że nośnik powinien mieć do 2GB – ok, kupiłem właśnie po to kartę SD 2GB, że jak nie zadziała na penie – to kartę wepnę i pójdzie, gdzie tam – jak stanie to na amen. Czytałem też że XCL źle toleruje karty SDHC, ale jak czytam na forum koledze SDHC 8GB śmiga.
Czy inni użytkownicy XCL mogą potwierdzić moment uruchamiania / przełączenia na CD. U mnie wygląda to tak: wyskakuje płyta 5-1 utwór, potem 8-99, potem 1-1 > zawsze. Czy to norma?
Po miesiącu od zakupu, kiedy te szopki się nie kończyły pojechałem do sprzedawcy i wymieniłem na inne nowe. Sprzedawca zdziwił się taką pracą XCL, powiedział że jeżeli problem się powtórzy to problem leży po stronie mojego radia – ale co? jak? gdzie?
Proszę o jakieś wskazówki, co sprawdzić, gdzie leży przyczyna... czy radio firmowe albo XCL ma jakiś software do aktualizacji? głupie pytanie ale rozkładam ręce.
Używam XCL od ponad roku, podpiętego wtyczką z tyłu firmowego radia 2DIN do gniazda zmieniarki CD. Korzystam z pena 4GB lub (zamiennie) karty SD 2GB. Foldery na obu nośnikach jak w opisie (CD01, CD02 ....). Problem polega na tym że raz działa, raz nie działa – po prostu gra kiedy chce. Wygląda to tak że może grac prze tydzień, potem przez 3 dni nie chce ruszyć, albo działa 1 dzień, a potem tydzień przerwy. O CO CHODZI! Na początku miałem tylko pena 4GB ale wyczytałem że nośnik powinien mieć do 2GB – ok, kupiłem właśnie po to kartę SD 2GB, że jak nie zadziała na penie – to kartę wepnę i pójdzie, gdzie tam – jak stanie to na amen. Czytałem też że XCL źle toleruje karty SDHC, ale jak czytam na forum koledze SDHC 8GB śmiga.
Czy inni użytkownicy XCL mogą potwierdzić moment uruchamiania / przełączenia na CD. U mnie wygląda to tak: wyskakuje płyta 5-1 utwór, potem 8-99, potem 1-1 > zawsze. Czy to norma?
Po miesiącu od zakupu, kiedy te szopki się nie kończyły pojechałem do sprzedawcy i wymieniłem na inne nowe. Sprzedawca zdziwił się taką pracą XCL, powiedział że jeżeli problem się powtórzy to problem leży po stronie mojego radia – ale co? jak? gdzie?
Proszę o jakieś wskazówki, co sprawdzić, gdzie leży przyczyna... czy radio firmowe albo XCL ma jakiś software do aktualizacji? głupie pytanie ale rozkładam ręce.
-
ZakArTee
Witam,
problemem na pewno jest pen 4GB,
urzadzenie nie potrafi obsluzyc pamieci w zakresie powyzej 2GB.
Jesli wielkosc muzyki na penie nie przekroczy 2GB i zostana odpowiednio zalokowane
w pamieci (w segmentach ponizej 2GB) to zadziala, jesli 2GB muzyki zostanie "rozrzucone" po
pendrivie w roznych segmentach powyzej 2GB to w momencie kiedy XCarlink dostanie rozkaz przejscia
w przestrzen powyzej 2GB powiesi sie. Przy ponownym starcie urzadzenie bedzie probowalo dostac sie do adresu z zakresu zabronionego i bedzie sie wieszalo.
NAjebezpieczniejsze jest stosowanie kart,penow 2GB lub mniejszych.
problemem na pewno jest pen 4GB,
urzadzenie nie potrafi obsluzyc pamieci w zakresie powyzej 2GB.
Jesli wielkosc muzyki na penie nie przekroczy 2GB i zostana odpowiednio zalokowane
w pamieci (w segmentach ponizej 2GB) to zadziala, jesli 2GB muzyki zostanie "rozrzucone" po
pendrivie w roznych segmentach powyzej 2GB to w momencie kiedy XCarlink dostanie rozkaz przejscia
w przestrzen powyzej 2GB powiesi sie. Przy ponownym starcie urzadzenie bedzie probowalo dostac sie do adresu z zakresu zabronionego i bedzie sie wieszalo.
NAjebezpieczniejsze jest stosowanie kart,penow 2GB lub mniejszych.
- Od: 20 paź 2007, 11:08
- Auto: Mazda 3 BK12 2.0 '04, Cx-7 EU '08
Dzięki k_stach za wyjaśnienie. Zrobię teraz próbę z kartą SD 1GB. Póki co, od 3 dni mam zawieszonego XCL, a używam karty 2GB
Poruszyłem mój problem w innym temacie na forum i tam pojawił się pomysł "zimnego lutu". Rozbebeszyłem radio, ale niczego nie udało mi się znaleźć, same ładne maszynowe luty, co i jak ja mam tam znaleźć...
Jutro zapakuję małą kartę i poobserwuję parę dni, podzielę się wnioskami.
Dzięki i pozdrawiam
Jutro zapakuję małą kartę i poobserwuję parę dni, podzielę się wnioskami.
Dzięki i pozdrawiam
-
ZakArTee
Hej k_stach, niestety, zapiąłem do XCL kartę SD 1GB sformatowaną na FAT, pograło 4 dni i... powiesiło się. W drodze do pracy działało, w ciągu dnia nie grało, do domu działało, ehh.... możne karta SDHC? a możne go jakoś można zresetować? piszesz, o porozrzucanych danych, do których będzie chciał się odnieść, możliwe że jakoś to zapamiętał? reset to chyba tylko przez odłączenie zasilania, łatwiej zdjąć klemę niż wyjąć wtyczkę z tyłu radia <he he> spróbuję.
-
ZakArTee
Witam
Jestem nowy na forum dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam problem z xcarlink-iem w swojej Premacy, podczas słuchania większości utworów słychać trzaski, gdy podkręce głośniej problem ustępują lub zostaje zagłuszony. To nie wina głośników, gdyż po wymianie na nowe problem nie ustał.
Jestem nowy na forum dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam problem z xcarlink-iem w swojej Premacy, podczas słuchania większości utworów słychać trzaski, gdy podkręce głośniej problem ustępują lub zostaje zagłuszony. To nie wina głośników, gdyż po wymianie na nowe problem nie ustał.
-
przemek9638
Witam,
jestem w przededniu zakupu "trójki". Niestety pomimo bogatej wersji (komputer, klima auto, 8 poduch, 16" alufelgi itd.) zainstalowane jest oryginalne radio bez cd, ale z – uwaga – odtwarzaczem kaset.
Oczywiście chciałbym mieć możliwość odsłuchu mp3. Widzę, że fajną opcją jest xcarlink. Tyle, że podłącza się go przez kostkę CD changer. Czy ktoś próbował spiąć xcarlinka z radiem bez cd?
jestem w przededniu zakupu "trójki". Niestety pomimo bogatej wersji (komputer, klima auto, 8 poduch, 16" alufelgi itd.) zainstalowane jest oryginalne radio bez cd, ale z – uwaga – odtwarzaczem kaset.

Oczywiście chciałbym mieć możliwość odsłuchu mp3. Widzę, że fajną opcją jest xcarlink. Tyle, że podłącza się go przez kostkę CD changer. Czy ktoś próbował spiąć xcarlinka z radiem bez cd?
ciaho proszę Cię o uzupełnienie w Twoim profilu skąd jesteś. Zapraszamy do korzystania z naszego działu i do spotkań regionalnych 
Co do Twojego problemu, temat łączę z istniejącym na temat xcarlink`a.
Pozdrawiam, Rafał
Co do Twojego problemu, temat łączę z istniejącym na temat xcarlink`a.
Pozdrawiam, Rafał
Ja zauważyłem że:
– na XCL nie da się przełączyć jeśli płyta CD jest w radiu;
– co jakiś czas przy przeskakiwaniu z utworu na utwór słychać charakterystyczny krótki zgrzyt, tak jakby mp3 była uszkodzona (a nie jest)
– raz mi się zdarzyło że musiałem czekać koło 30 sekund żeby załączył się następny kawałek.
Poza tym śmiga wybornie.
– co jakiś czas przy przeskakiwaniu z utworu na utwór słychać charakterystyczny krótki zgrzyt, tak jakby mp3 była uszkodzona (a nie jest)
– raz mi się zdarzyło że musiałem czekać koło 30 sekund żeby załączył się następny kawałek.
Poza tym śmiga wybornie.
ciaho napisał(a):Niestety pomimo bogatej wersji (komputer, klima auto, 8 poduch, 16" alufelgi itd.)
To naprawdę masz bogatą wersję bo więcej niż sześć nie było?

ciacho napisał(a):Tyle, że podłącza się go przez kostkę CD changer. Czy ktoś próbował spiąć xcarlinka z radiem bez cd?
Jak już będziesz miał auto, ty wyciągnij radio (opis jest w fotorelacji montażu xcarlink'a; znajdziesz ja w FAQ, na gorzę działu) i sprawdź czy masz wejście na kostkę od zmieniarki, jeżeli jest to powinien działać.
Wojtek242 napisał(a):Ja zauważyłem że:
Poza tym śmiga wybornie.
– Ja nie mam problemu z przełączeniem xcarlink'a, płyta jest cały czas w środku i działają wszystkie funkcje,
– prawdopodobnie jakiś błąd przy odczycie danych z karty/pendrive, proponuje sformatować nośnik i jeszcze raz wrzucić muzykę,
– Mi odkąd mam go, raz się zwiesił na amen, tak, że musiałem odłączyć zasilanie (zapłon) bo za nic nie chciał ruszyć, a tak to chwile pomiele, sprawdzi gdzie ostatnio grał i jest muzyka
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
cbr napisał(a):To naprawdę masz bogatą wersję bo więcej niż sześć (poduch) nie było?![]()
Przekombinowane przyzwyczajenie z niektórych materiałów i opisów. Są 4 poduchy + 2 kurtyny boczne (a nie 4) podawane często jako tył i przód stąd wynik 8. W rzeczywistości (zgadzam się) – jest 6.
To tak na bajdełeju topicu.
cbr napisał(a):ak już będziesz miał auto, ty wyciągnij radio (opis jest w fotorelacji montażu xcarlink'a; znajdziesz ja w FAQ, na gorzę działu) i sprawdź czy masz wejście na kostkę od zmieniarki, jeżeli jest to powinien działać.
Dzięki za info, nie omieszkam rozebrać i podzielić się znaleziskiem i efektami dla potomnych. Jak się nie da – spróbuję powalczyć z elektroniką tego radia lub w ostateczności (na szczęście) są dostępne na allegro wersje z taką kostką.