To chyba najważniejsza akcja, żeby "trójki" nie zżarła ruda nacjaWicher napisał(a):Najważniejsze – tylne nadkola...
Mazda3 (BK) – Nasze wrażenia i opinie
Uważam, że pod względem awaryjności te silniki różnią się jedynie wspomnianym kolektorem. Na innych płaszczyznach zachowują się tak samo. Przy czym moim faworytem jest zdecydowanie 2.0 bo za niewiele większe spalanie tj. ok 1 l, mamy kilkadziesiąt KM więcej...
dzięki za info o 2.0. Chętni bym kupił właśnie tę wersję, ale marna podaż na rynku używanych. 
Pojawił się w moim rejonie model 2.0 ale w automacie. Po weekendzie jadę oglądać 1.6, mam właśnie nadzieję, że nie będzie przymulać...
Pojawił się w moim rejonie model 2.0 ale w automacie. Po weekendzie jadę oglądać 1.6, mam właśnie nadzieję, że nie będzie przymulać...
Ostatnio zmierzyłem sobie przyspieszenie i według aplikacji "Torque" wyszło 10,2s do setki, jak na 1.6 to nie tak źle. Zrobiłem jedną próbę więc myślę, że do 10s zejdzie się spokojnie. Elastyczność wyglądała natomiast tak: od 60 km/h do 100 km/h na 4 biegu 7,8s a na 3 biegu 5,2s. Nie jest to demon prędkości, ale VW Tiguana mojego taty diesel 2.0 po chipie do 100 odstawiam 
- Od: 4 paź 2011, 09:17
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR
Cieszą takie rankingi: http://moto.onet.pl/1657448,1,najbardzi ... tml?node=2
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Moze to sie nadaje na osobny watek, ale moze ktos powie wiecej o kole dwumasowym w Mazdzie 3? Czy jest to dosc awaryjna czesc w naszych modelach. Przy jakich mniej wiecej przebiegach oraz koszt.
Druga sprawa to jaka jest żywotność swiec w dieslu a jaka w benzynie? Nie pytam o to jak podaje serwis, tylko jak dyktuje życie
Druga sprawa to jaka jest żywotność swiec w dieslu a jaka w benzynie? Nie pytam o to jak podaje serwis, tylko jak dyktuje życie
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
widmo82 napisał(a):Moze to sie nadaje na osobny watek

widmo82 napisał(a):moze ktos powie wiecej o kole dwumasowym w Mazdzie 3? Czy jest to dosc awaryjna czesc w naszych modelach. Przy jakich mniej wiecej przebiegach oraz koszt.
wszystko w dziale diesel MZR-CD
lub Y6 :P
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
ech, przekopalem troche forum i poddaje sie, prosze o pomoc ;/
-
Moderator "3BK" -Paweł
Kto sam zakładał lub był przy zakładaniu listw progowych do naszych M ? Wierciliscie otwory w progu czy inny patent ?
widmo82 napisał(a):, ale moze ktos powie wiecej o kole dwumasowym w Mazdzie 3? Czy jest to dosc awaryjna czesc w naszych modelach. Przy jakich mniej wiecej przebiegach oraz koszt.
na forum jest sporo posiadaczy tego silnika i nie ma wielostronicowych wątków o padających dwumasach, więc raczej nie jest to jakieś felerne rozwiązanie jak w przypadku niektórych nowych diesli. Cena wymiany kompletu ze sprzęgłem i wysprzęglikiem na częściach Sachsa to jakies 2,5 tyś, więc jakby padało to byłoby sporo żalu na forum. Co do przebiegu to zależy od stylu jazdy i szczęścia posiadacza. Padanie dwumasy jest stopniowe, można sporo pojeździć zanim zaczną się prawdziwe problemy, przed wymianą dokładnie się upewnić, że za objawy odpowiada dwumasa.
widmo82 napisał(a):Druga sprawa to jaka jest żywotność swiec w dieslu a jaka w benzynie?
takie porównanie nie ma sensu, to są dwa zupełnie inne elementy. Z praktyki wynika, że świece w dieslu wytrzymują jakieś 100-120kkm, ale to zależy również od warunków eksploatacji. Dodatkowo przy silnikach wyposażonych w FAP świece są wykorzystywane podczas wymuszonej regeneracji filtra cząstek stałych, więc mogą padać wcześniej. Sprawdź opór na świecach (lub prądowo, metod jest wiele). Najczęściej przy padniętych świecach wywala błąd P138B => viewtopic.php?p=2153804#p2153804
hej, moja opinia odnośnie mazdy 3 1,6 ben, wygląd zewn i wewnętrzny oceniam na 5, jazdę tym autem na przyjemną, ale niestety w ciągu 4 mcy posiadania tego auta miałem już pare usterek: rozrusznik, pompka spryskiwacza, teraz wysprzęglik,niby drobne usterki ale jednak.... także zawiodłem sie trochę na nim, mam nadzieję że limit wad mam już za sobą.Pozdrawiam.
- Od: 10 gru 2011, 18:09
- Auto: Mazda 3, 1,6 benz sedan 2006r
Samochód nie jest nowy z salonu i mają prawo wystąpić takie usterki 
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
cbr napisał(a):Samochód nie jest nowy z salonu i mają prawo wystąpić takie usterki
Dokładnie, chociaż dobrze by było jakby ich nie było
Ja się generalnie uczę auta i funkcjonowania jednostki napędowej. A to, że jakieś tam usterki miałem to normalne, w końcu to używane auto

- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
Z usterkami różnie bywa, ja mam samochód 7 miesięcy i jedyna "usterka" o której nawet nie wiedziałem póki mi nie powiedzieli, to zasyfione hamulce. Wyczyścili mi u Jaksy w cenie przeglądu. A tak to leję, jeżdzę i od czasu do czasu myję. Więc jestem z zakupu bardzo zadowolony 
Dokładnie mam tak samo, jedyna usterka jaka się u mnie pojawiła, to zapiekł się klocek hamulcowy w przednim kole, ale rozebranie wyczyszczenie i złożenie i zero problemów. Dodam, że auto użytkuję już prawie dwa lata 
- Od: 4 paź 2011, 09:17
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR
dzux napisał(a):u mnie ok jak na razie odpukać tylko spalona żarówka , autko od roku
U mnie to samo tylko auto już blisko 3,5 roku
MOJA MAZDA
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
Ludzie kupują AUDI bo twierdzą ze to malo awaryjna marka, tylko ze za ta samą kase kupują srednio 2lata starsze auto, które pali wiecej o 0,5-1l a ma podobne osiągi. Czy psuje się mniej? Oj tego bym nie powiedział. Czy części są tansze? – Oj 
Ja mam swoją już 3lata i też stanąłem kiedyś przed wyborem 2letnia mazda i 50tys przebiegu czy Audi A3 2lata starsze i 150tyś
Odpukać i do przodu
Ja mam swoją już 3lata i też stanąłem kiedyś przed wyborem 2letnia mazda i 50tys przebiegu czy Audi A3 2lata starsze i 150tyś
Odpukać i do przodu
Ostatnio edytowano 22 maja 2012, 00:04 przez widmo82, łącznie edytowano 1 raz
-
Moderator "3BK" -Paweł