zapach spalenizny w srodku auta

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez wloczykij » 16 lut 2012, 12:56

mazda 626 kombi 2,0l 115 KM rok 98

witam

jak wchodzę do auta to nie czuć swądu spalenizny ,ale gdy tylko przekręcę kluczyki (silnik nadal niedopalony ) włącza sie wentylator i zaczyna cisnąć mi sie swad i nie ważne czy stoi auto 3 dni czy 2 godziny zawsze to samo swad ten ma zapach jakby kable sie paliły lub spaliny
obstawiam 2 rzeczy, cos z nawiewem lub cos mi sie zaczyna palic moze ktos cos wie w jakim temacie odpowiedz znajdę ,lub podać mi linka do tematu tutaj na forum .
pozdrawiam
Forumowicz

Od: 6 sty 2009, 21:39
Auto: mazda 626 2.0 115K kM benzyn

Postprzez smasherbit » 16 lut 2012, 14:46

Napewno kable ci sie palą, tzn. gdzieś izolacja jezt zniszczona i dotyka masy. Pewno duży bezpiecznik jest wsadzony i go nie wywala. Znajdz to jak najszybciej bo ci się może samochód spalić.

Najlepiej to sprawdzić jaki jest pobór prądu. Jak bedzie wysoki to możesz po koleji wyjmować bezpieczniki i sprawdzać przy którym znacząco spadło zapotrzebowanie na prąd lub po prostu doświadczalnie przy którym przestanie śmierdzieć (ta druga metoda to ciężka do wykonania)
Only japanise technik...
Forumowicz

Od: 12 paź 2007, 17:23
Auto: Mazda 626 2.0 2002 benzyna/lpg "anglik"

Postprzez lukias81 » 16 lut 2012, 15:50

Poproś kogoś do pomocy – podnieś maskę, niech kolega odpali, a Ty patrz skąd "dymek" pójdzie.
Mam fabrycznie ustawiony chaos..
Forumowicz

Od: 7 maja 2011, 21:09
Auto: T57HT
Xedos 6 CA KF

Postprzez maxim_wawa » 16 lut 2012, 16:03

pytanie czy smród sie pojawia przy wylaczonym nawiewie – moze sama dmuchawa
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez maxim_wawa » 16 lut 2012, 19:12

smasherbit napisał(a):Najlepiej to sprawdzić jaki jest pobór prądu

a jak ma ustalić jaki jest pobór prądu przy zdrowym aku i sprawnym alternatorze – spadek musiał by być bardzo duży żeby to zaobserwować np na podświetleniu deski a dwa przygasanie podświetlenia to naturalny objaw używania bardziej wymagających odbiorników prądu w samochodzie

moim zdaniem szybko lokalizuj smród spalenizny na węch i ściągaj tapicerkę wzdłuż wiązki i szukaj zgrzanej izolacji – wiązki jak się zewrze na dobre to się zapali

sprawdź tez nosem czy to nie śmierdzi z samej dmuchawy za schowkiem – może silnik dmuchawy siada
Ostatnio edytowano 16 lut 2012, 19:41 przez maxim_wawa, łącznie edytowano 1 raz

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

Forumowicz

Postprzez tadziomaru1 » 16 lut 2012, 19:35

maxim <spoko>
Od siebie dodam, że możnaby jeszcze wyjąć filtr kabinowy i wtedy poniuchać <zeby>
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM

Postprzez chudya » 16 lut 2012, 19:48

maxim_wawa napisał(a):

a jak ma ustalić jaki jest pobór prądu przy zdrowym aku i sprawnym alternatorze

Do takich trudnych zadań ktoś kiedyś wymyślił amperomierz :) Przy pomiarach nawet nie będzie mu przeszkadzał stan akumulatora i alternatora! :)
Artur
Forumowicz

Od: 10 lis 2007, 17:40
Auto: 626 GF 2,0 136KM '01
była: 323F BG 1,8i 16V 103KM

Postprzez lucas83 » 16 lut 2012, 19:58

Do takich trudnych zadań ktoś kiedyś wymyślił amperomierz

Otóż to, tylko trzeba pamiętać o tym, aby amperomierz podłączać szeregowo, a nie równolegle tak jak woltomierz! Przy prawidłowym układzie pobór prądu powinien być okolicach 20mA.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 19:17
Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.

Postprzez maxim_wawa » 16 lut 2012, 20:04

chudya napisał(a):
maxim_wawa napisał(a):

a jak ma ustalić jaki jest pobór prądu przy zdrowym aku i sprawnym alternatorze

Do takich trudnych zadań ktoś kiedyś wymyślił amperomierz :) Przy pomiarach nawet nie będzie mu przeszkadzał stan akumulatora i alternatora! :)

powiem ci ze chyba kiedyś widziałem takie coś w sklepie mięsnym .. <oczko>

chodziło mi że łatwo napisać "sprawdź", ale jeśli masz do czynienia z laikiem to należało by chociażby podstawowo wytłumaczyć JAK (nie każdy musi się znać bo warsztaty by splajtowały)

generalnie jeśli kolega nie ma pojęcia o wiązce to jak ma pomierzyć jakie potencjały prądu istnieją na danych obwodach, ja bym się pokusił o sprawdzenie zwarciowe (większość multimetrów ma taką funkcję) plusów na bezpiecznikach z masą – przebicie powinno się ujawnić – jeśli to przebicie a nie palący się silnik nawiewu

Forumowicz

Postprzez chudya » 16 lut 2012, 21:10

maxim_wawa napisał(a):chodziło mi że łatwo napisać "sprawdź", ale jeśli masz do czynienia z laikiem to należało by chociażby podstawowo wytłumaczyć JAK (nie każdy musi się znać bo warsztaty by splajtowały)

Masz rację, ale jeżeli jest laikiem, to i z amperomierzem może sobie nie poradzić – jak wcześniej napisał lucas38, już choćby równoległe włączenie przyrządu do obwodu w najlepszym przypadku spali bezpiecznik miernika.

maxim_wawa napisał(a):potencjały prądu

Coś takiego istnieje? Zdaje się, że tylko w aerodynamice ;)

maxim_wawa napisał(a):ja bym się pokusił o sprawdzenie zwarciowe (większość multimetrów ma taką funkcję) plusów na bezpiecznikach z masą – przebicie powinno się ujawnić – jeśli to przebicie a nie palący się silnik nawiewu

Rozumiem, że masz na myśli funkcję sprawdzania ciągłości obwodu (taką z brzęczykiem). Jeżeli tak, to w tym przypadku chyba nie zda egzaminu. Odbiorniki w aucie, to chyba tylko indukcyjności i rezystancje, wobec czego brzęczyk wszędzie będzie pokazywał zwarcie (obwód zamknie się przez odbiornik).
Nie wiem, czy w Madzi jest bezpiecznik główny, nie zabezpieczający automatu rozrusznika. Ale nawet, jeżeli i prąd automatu przez niego płynie, można by rzeczywiście wpiąć w szereg amperomierz i (jak wspomniał smasherbit) wyciągać bezpieczniki obserwując wskazania przyrządu. Praktycznie jednak lepszym rozwiązniem, jak mi się wydaje, będzie szukanie gorącego (śmierdzącego, syczącego) miejsca na wiązkach, jak zasugerował właśnie maxim_wawa.
Artur
Forumowicz

Postprzez maxim_wawa » 16 lut 2012, 21:28

chudya napisał(a):Rozumiem, że masz na myśli funkcję sprawdzania ciągłości obwodu (taką z brzęczykiem). Jeżeli tak, to w tym przypadku chyba nie zda egzaminu. Odbiorniki w aucie, to chyba tylko indukcyjności i rezystancje, wobec czego brzęczyk wszędzie będzie pokazywał zwarcie (obwód zamknie się przez odbiornik).

chodziło mi o funkcje zwarciową (bodajże symbol diody) – moje oba miernika posiadają coś takiego pokazując jednocześnie potencjał miedzy biegunami – w paru autach przebicie już tak znalazłem

Forumowicz

Postprzez chudya » 16 lut 2012, 21:47

maxim_wawa napisał(a):chodziło mi o funkcje zwarciową (bodajże symbol diody) – moje oba miernika posiadają coś takiego pokazując jednocześnie potencjał miedzy biegunami – w paru autach przebicie już tak znalazłem

Symbol diody, to funkcja do sprawdzania złącz półprzewodnikowych pn (np. właśnie w diodach). Element jest obciążany określonym prądem, a miernik pokazuje wtedy spadek napięcia na złączu pn. Ten sposób nie jest przeznaczony do pomiarów opisanych przez Ciebie – odradzam Ci takie jego stosowanie, ze względu na ew. możliwość uszkodzenia miernika.
Artur
Forumowicz

Postprzez maxim_wawa » 16 lut 2012, 21:56

chudya napisał(a):
maxim_wawa napisał(a):chodziło mi o funkcje zwarciową (bodajże symbol diody) – moje oba miernika posiadają coś takiego pokazując jednocześnie potencjał miedzy biegunami – w paru autach przebicie już tak znalazłem

Symbol diody, to funkcja do sprawdzania złącz półprzewodnikowych pn (np. właśnie w diodach). Element jest obciążany określonym prądem, a miernik pokazuje wtedy spadek napięcia na złączu pn. Ten sposób nie jest przeznaczony do pomiarów opisanych przez Ciebie – odradzam Ci takie jego stosowanie, ze względu na ew. możliwość uszkodzenia miernika.

pewnie masz rację, ale jak na razie metoda się sprawdzała – jednakowo dochodzimy do konkluzji ze trzeba pomierzyc wiazke i ustalic miejsce przebicia/zwarcia i bynajmniej tak nie jezdzic bo pozar pod deska rozdzielcza w czasie jazdy to nic fajnego

(przeżyłem taka "przyjemność" odstawiając takie auto dla kolegi z warsztatu – nagle smród izolacji i gesty, gryzący dym wypełniający kabinę, ostatnia rzecz o której się myśli to gdzie gaśnica – rwałem klemy od razu, ale wiązka kabiny i kawal wiązki silnika się skopciła w ciągu niecałej minuty. O tym ze nowa wiązka była kosztowna i zjarało się parę dodatkowych rzeczy wspominać chyba nie muszę....)

wspomnę ze akumulatorem 12V można spawać zwarciowo więc to daje wyobrażenie o możliwościach zwarcia w wiązce

Forumowicz

Postprzez wloczykij » 16 lut 2012, 23:55

panowie widze, ze dyskusja zaczyna nie nawiazywac do tematu wszystkich informuje ze ummie obslugiwac sie miernikami <glupek2> , ale prosze o konkrety i pomoc gdzie i co mam sprawdzac

wiemy juz ze : wiązke kabli narazie niewiem ktorych ,filtr kabinowy i jakies jeszcze pomysły
Forumowicz

Postprzez chudya » 17 lut 2012, 11:04

wloczykij napisał(a): prosze o konkrety i pomoc gdzie i co mam sprawdzac

Myślę, że na odległość pomoc niewiele, nawet wszystkich, w takim przypadku coś da. Zaprzęgnij własny nos do pracy. Czy śmierdzi z wylotów powietrza? Kładź się na podłodze i wąchaj. Wyłącz wentylator. Słuchaj. Mnie kiedyś udało się usłyszeć szum w miejscu, gdzie gotowały się przewody. Być może miernik Ci pomoże, ale ja bym go sobie darował, bo nie wiesz przecież, czy to zwarcie do masy, czy może np. w jakiejś kostce zrobiło się przejście na inny obwód i w tym miejscu właśnie pali się izolacja. Krótko mówiąc, moim zdaniem najszybciej znajdziesz problem "na macanego". A gdzie? Może być wszędzie. U mnie w poprzednim aucie było to w wiązce pod tapicerką. Nie wiem, w którym dokładnie miejscu jest rezystor wentylatora. Jeśli chłodzi go powietrze (a zaraz po włączeniu zapłonu ma małe obroty, przez co odkłada się na rezystorze duża moc), może właśnie on zaczyna się fajczyć?
Artur
Forumowicz

Postprzez maxim_wawa » 17 lut 2012, 18:50

i jak wloczykij udało się coś namierzyć ??

Forumowicz

Postprzez wloczykij » 18 lut 2012, 19:32

Chyba opanowałem problem, prawdopodobnie wina filtra kabinowego ,
ale jest jedno ale , gdy sie wyciągnie filtry to widac dwie rurki ktore sa w otulinie ( ta niżej blizej filtra )i ta jedna otulina jest jakby podtopiona gąbczasta cos z nią chyba jest nie tak i cos mi sie zdaje ze tam sie topi i zaczyna swądem zalatywać czas pokaże .

pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Gregory » 3 mar 2012, 18:45

Wloczykij i jak opanowałeś temat(to ta rurka), czy nadal smrodek się pojawia ?
Napisz co się dzieje w tej materii, bo pewnie nie tylko ja jestem ciekaw.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Forumowicz

Od: 29 lut 2012, 12:11
Auto: 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM+LPG
Mondeo MK3 2004 2.0 145KM+LPG
było: 323F 1990r. BG 1.6+LPG 88KM
Scudo 1999r. 1.9TD 92KM
Laguna 1995r. 1.8+LPG 90KM

Postprzez wloczykij » 22 mar 2012, 20:20

po miesiącu użytkowania pojazdu, zapach ponownie sie pojawił ,ale tym razem ,tylko przy odpalaniu samochodu tak jak by spaliny dostawaly sie do wentylatora i tylko przez pierwsze 2 min po odpaleniu i zapach znika ,( chyba ze sie przyzwyczaiłem i zapach jest dłuzej niz 2 mi ?? :( )

sprawdzałem szczelność wydechu jest oki niema dziury .

Moze to przez klimę !!???
Forumowicz

Postprzez maxim_wawa » 22 mar 2012, 20:31

raczej pali się silnik dmuchawy – tam bym zaczął poszukiwania nosem

ustal czy zapachy pojawia się przy włączonym nawiewie i zamkniętym obiegu i czy pojawia się przy wyłączonym nawiewie

Forumowicz