Witam
Od dłuższego czasu coś mi stuka na wysokości amortyzatorów z tyłu i myślę że będą to górne ich mocowania. Łączniki stabilizatorów wymieniłem, więc nie sądzę aby to one waliły. Prosiłbym o poradę jak je wymienić. Co odkręcić w pierwszej kolejności i czy samodzielna wymiana nie będzie trudna? Będę wdzięczny za poradę....
Wymiana górnych mocowań amortyzatorów / Tył – w BJ-ce
Strona 1 z 1
siwy78 napisał(a):Hej – Hatchback. Czyli muszę zdemontować plastiki, amortyzatory i chyba łącznik stabilizatora ...?
Czy konieczne jest wykonanie zbieżności po zabiegu?
raczej nie .w bg nie robilem po wymianie poduszek.najwazniejsze to miec sciagacz do sprezyn-ja nie mialem i sie strasznie nameczylem,dodatkowo nowe poduchy ponoc ori wytrzymaly ok 200km i sie wybily(jakas wada fabr)wedlug mnie jak nie ma sie garazu to z tym tematem najlepiej do mechaniora-jak jest uczciwy to wezmie max 100zl za obie strony(moj tak wzial) i uporal sie z tym w 1,5 godz.plastiki jak radzi kolega sam tez rozebralem.
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Zbieżności nie trzeba. W bagażniku trzeba najpierw zdemontować listwę na dolnym progu, potem po bokach przy mocowaniu pasów dwie pokrywki podwadzić cienkim śrubokrętem, a na koniec odczepić i wyjąć boki plastikowe. Uwaga na zatrzaski, robic delikatnie i w ciepłym pomieszczenu, bo na mrozie plastiki robią się bardzo łamliwe... Następnie podnośnik, koło, łącznik stabilizatora, linka, dwie śruby amora i śruby górnego mocowania. Jak mamy wyjętą kolumnę zakładamy ściągacz do sprężyn. Nie zapomnieć zabezpieczyć jakimś bitexem przed korozją gniazda górnego mocowania i górnej części poduchy, że by nie przerdzewiały zbyt szybko...
- Od: 8 maja 2010, 08:57
- Auto: BJ, 1.5 benz. 1999
OK – jeszcze małe szybkie pytanie odnośnie diagnozy 100% Czy jakoś mogę jeszcze sprawdzić czy to te mocowania pukają poza osłuchaniem? Właśnie dostałem info że oryginał mocowania = 240zł a zamiennik 140zł.
- Od: 18 sty 2011, 08:26
- Auto: Mazda 323F (BJ) 1,6-16V-2001
jak zdejmiesz plastiki zobaczysz od razu ze to to.bedziesz widzial ze na srodku trzpien teleskopu z nakretka wybil sie z gumy.jak usiadziesz na podlodze bagaznika i zaczniesz bujac autem od razu bedzie widac.(przynajmniej w BG tak bylo)
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Strona 1 z 1