Witam,
Dziś sąsiad parkując równolegle podczas cofania uderzył w moją M6 szkody są nie wielkie pogięta rejestracja, połamana ramka rejestracji, minimalnie przestawiony zderzak rysa na zderzaku(lakierze)około 10cm no i popękany lakier na zderzaku przednim, sąsiad bardzo uczciwy przyszedł i napisał ze mną oświadczenie, jutro będę kontaktował się z ubezpieczycielem i umawiał się z rzeczoznawcom i zastanawiam się ile ubezpieczyciel powinien zapłacić za taką szkodę na ile wyceniacie takie uszkodzenia?
Później postaram się zrobić zdjęcia i wrzucić.
Wycena szkody parkingowej Mazda6
Strona 1 z 1
Grzyby napisał(a):Około 2kzł.
Zderzak wymiana (na bank popękały mocowania) + lakierowanie.
Jeśli ubezpieczyciel rzeczywiście wypłaci w gotówce te 2tys.zł....
A zderzak się trzyma i wyraźnie nie "straszy"
To prostuj na kolanie tablicę, kup ramkę za 10zł i śmigaj....
Przy sprzedaży zawsze możesz wciskać standardowy tekst typu: "Panie, mi to nie przeszkadzało, a nie grzebałem przy tym, bo później ktoś będzie się czepiał, ze auto jest powypadkowe"
A może do czasu sprzedaży jeszcze ktoś się do tego zderzaka "dobije"..... i wtedy dopiero sobie naprawisz

Ostatnio edytowano 13 lut 2012, 15:52 przez grabu122, łącznie edytowano 1 raz
Raczej nie będę ruszał jak lakier dalej nie będzie pękał,rysa jest powierzchowna i można ją spolerować chyba że trafi się zderzak w kolorze,ogólnie mogli by dobrze wypłacić bo muszę letnie opony kupić
, a co do tej ramki tablicy to nie mogę jej przeboleć, bo to była wersja limitowana ramek dodawana do PS3 z grą Gran Turismo 5 co dawało mi +10pkt do szybkości heh 
- Od: 25 mar 2011, 13:35
- Auto: M6 2.0CITD 136km
Ja za podobne uszkodzenie zderzaka (zahaczyłem o półmetrowej wysokości słupek na parkingu i z jednej strony wyrwałem mocowania) dostałem jakiś czas temu na rękę 1800zł – bez żadnych kombinacji ze strony ubezpieczyciela.
Znalazłem zderzak używany – w tym samym kolorze i w idealnym stanie za 500zł.
Znalazłem zderzak używany – w tym samym kolorze i w idealnym stanie za 500zł.
Elmerwawa napisał(a):Martwi mnie trochę fakt że ubezpieczenie mam w Liberty Direct i sprawca również
Nie widzę powodów do zmartwień.
Elmerwawa napisał(a):gdzie znajduje się tabliczka z kodem lakieru ?
Nie wiem
Sprawdź po nr VIN:
http://www.japancars.ru/cat/mazda/index.php
Powodzenia w przepychance z ubezpieczycielem.
Jeżeli nie masz odkształconego zderzaka to dostaniesz na lakierowanie elementu. Jeżeli masz dziurę w zderzaku ( chociaż 2x2 mm ) to wtedy kwalifikują do wymiany. Pewnie przed poznaniem kwoty naprawy będziesz musiał określić czy bezgotówkowo czy pieniążki do rączki.
Ja obstawiam na pierwszej wycenie max 400 zł bez wymiany zderzaka, lub 800 ze zderzakiem zamiennikiem.
Jeżeli nie masz odkształconego zderzaka to dostaniesz na lakierowanie elementu. Jeżeli masz dziurę w zderzaku ( chociaż 2x2 mm ) to wtedy kwalifikują do wymiany. Pewnie przed poznaniem kwoty naprawy będziesz musiał określić czy bezgotówkowo czy pieniążki do rączki.
Ja obstawiam na pierwszej wycenie max 400 zł bez wymiany zderzaka, lub 800 ze zderzakiem zamiennikiem.
duża rozbieżność od 2000 do 400zł w Civicu z 97r za mała ryskę na zderzaku lampie i błotniku dali mi 2500zł zaś za zderzak tylny lakierowany dzień przed szkodą 670zł a tu zderzak jest pęknięty i co do tego nie ma wątpliwości, panowie jak jest z tym kodem lakieru ?
a niechcący dziś wyrwałem grill z jednego zaczepu.
a niechcący dziś wyrwałem grill z jednego zaczepu.
Powinno się uściślić jedną kwestię, czy szkoda jest likwidowana z OC sprawcy czy z AC właściciela pojazdu. Bo od tego zależy jak ubezpieczyciel podejdzie do szkody.
Podeślij VIN – rozkoduję i powiem jaki kod lakieru.
Podeślij VIN – rozkoduję i powiem jaki kod lakieru.
Szkoda likwidowana z OC sprawcy, dzięki kolego smile za chęć pomocy ale ubiegł cię maselek :25E Strato Blue Mica (METALLIC)
swoją drogą jak ktoś ma zderzak do sprzedania to chętnie bym go zarezerwował
Jak na razie czekam na wycenę od zeszłej środy.
Edit:
Wycena już jest wycenili na 900z i 64gr z Vat trochę śmieszy mnie że skorupę zderzaka wycenili na 104zł
swoją drogą jak ktoś ma zderzak do sprzedania to chętnie bym go zarezerwował
Jak na razie czekam na wycenę od zeszłej środy.
Edit:
Wycena już jest wycenili na 900z i 64gr z Vat trochę śmieszy mnie że skorupę zderzaka wycenili na 104zł
Strona 1 z 1