Kapitalny remont silnika Mazda 626 GF 1999, 2.0 DOHC 116 KM
film gitara ! jak juz ogarniesz wszystko to rozpisz koszty, bo jestem ciekaw
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
jak wyzej
moj byl w gorszym stanie szczegolnie cylindry
moj byl w gorszym stanie szczegolnie cylindry
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
- Od: 29 mar 2010, 19:13
- Auto: 626 [GF] FS [85 kW] '00
Filmik super.
Oczywiscie czekam na rozpiske kosztow...
btw. dlaczego kupiles nowe zawory? Stare juz sie nie nadawaly?
Oczywiscie czekam na rozpiske kosztow...
btw. dlaczego kupiles nowe zawory? Stare juz sie nie nadawaly?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Floyd napisał(a):nie były jakoś specjalnie drogie to pomyślałem sobie " a co mi tam, dam nowe"
no jaha, a kto bogatemu zabroni
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Floyd nastąpiły jakieś dalsze kroki? Myślę dokładnie o tym samym co Ty i chciałbym się wzorować na twoich poczynaniach jeśli nie masz nic przeciwko? Pozdrawiam i wyrazy szacunku za wytrwałość, chęci i miłość do autka – bo inaczej tego nazwać nie można.
- Od: 14 maja 2010, 18:01
- Auto: Mazda 626 GF liftback 1.8 Pb + LPG
Prace trwają
Wszystko powolutku zmierza ku końcowi, trochę to trwa, ale z drugiej strony nie chcę nikogo poganiać bo pośpiech nie jest wskazany.
Będzie kolejna część filmiku na 100% bo w miarę możliwości staram się wszystko fotografować.
jako przedsmak wrzucam fotkę bloku po szlifie

Wszystko powolutku zmierza ku końcowi, trochę to trwa, ale z drugiej strony nie chcę nikogo poganiać bo pośpiech nie jest wskazany.
Będzie kolejna część filmiku na 100% bo w miarę możliwości staram się wszystko fotografować.
jako przedsmak wrzucam fotkę bloku po szlifie

- Od: 19 gru 2010, 16:50
- Auto: Mazda 626 GF dohc 2.0 116KM 99'
Robota super
Sam rozmontowywałeś silnik ? spodziewaj się pewnie 1000 pytań po skończeniu relacji

Sam rozmontowywałeś silnik ? spodziewaj się pewnie 1000 pytań po skończeniu relacji
- Od: 4 lip 2009, 19:15
- Auto: 626 GF 97' 2.0 16V
LPG->BRC<–
Ja nic nie rozmontowywałem.
Robił to mechanik.
Cała operacja wydłużyła się o tydzień, bo nigdzie nie mogłem dostać panewek oporowych w rozmiarze o,25.
Ale z początkiem tygodnia prace mocno nabiorą tempa. Być może pod koniec tygodnia nastąpi pierwsze uruchomienie. Tutaj też pojawia się dylemat...mianowicie czym zalać tą "bestię"
Instrukcja mówi żeby lać 5W30 lub 10W30. Na allegro jest Dexelia tylko 5W30.
Orlen z kolei właśnie wypuścił na rynek olej dedykowany do Mazd, Toyot i Nissanów właśnie 5W30.
Znajomy mi podpowiada żeby lać 5W40.
a tu mówią jeszcze inaczej
http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?modelyear=&vehicle=74218&site=74®ion=92&language=5&brand=81
i tu
http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=9&category=6&subset=208&modelyear=&vehicle=74218&site=55®ion=73&language=3&brand=59
i tak w zasadzie to nie wiem co by było najlepsze
Zastanawiałem się nad pomalowaniem bloku i ewentualnie głowicy...ale jedyne co znalazłem to jakieś lakiery w Sprayu firmy MOTIP...no i jakoś mało profesjonalne mi się to wydaje takie malowanie sprayem
. A na malowanie profesjonalne już nie mam czasu. Więc chyba sobie to odpuszczę.
Robił to mechanik.
Cała operacja wydłużyła się o tydzień, bo nigdzie nie mogłem dostać panewek oporowych w rozmiarze o,25.
Ale z początkiem tygodnia prace mocno nabiorą tempa. Być może pod koniec tygodnia nastąpi pierwsze uruchomienie. Tutaj też pojawia się dylemat...mianowicie czym zalać tą "bestię"
Instrukcja mówi żeby lać 5W30 lub 10W30. Na allegro jest Dexelia tylko 5W30.
Orlen z kolei właśnie wypuścił na rynek olej dedykowany do Mazd, Toyot i Nissanów właśnie 5W30.
Znajomy mi podpowiada żeby lać 5W40.
a tu mówią jeszcze inaczej
http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?modelyear=&vehicle=74218&site=74®ion=92&language=5&brand=81
i tu
http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=9&category=6&subset=208&modelyear=&vehicle=74218&site=55®ion=73&language=3&brand=59
i tak w zasadzie to nie wiem co by było najlepsze

Zastanawiałem się nad pomalowaniem bloku i ewentualnie głowicy...ale jedyne co znalazłem to jakieś lakiery w Sprayu firmy MOTIP...no i jakoś mało profesjonalne mi się to wydaje takie malowanie sprayem

Hmmm. Miałem inne oczekiwania. Powiem szczerze, że dla mnie filmik bez sensu. Spodziewałem się filmu instruktażowego co i jak jest robione, filmu, który mógł by pomóc innym w podobnej pracy. Tytuły rozdziałów zapowiadające poszczególne czynności i potem tylko fotki zdemontowanych podzespołów. Nigdzie nie ma zaprezentowane co i jak wykonać. Do fotorelacji z napraw Mazd to on raczej się nie przyda, no ale to moje indywidualne odczucia.
Motylek ja ten filmik odebrałem jako zapowiedź i nic więcej. Ty oczekujesz od razu instrukcji jak przeprowadzić remont generalny silnika – takie jest moje odczucie. Nie zachowuj się jak typowy POLAK czyli osoba krytykująca tylko doceń chęci i starania innych. Ja jestem pełen podziwu dla autora i trzymam kciuki aby wszystkie związane z tym silnikiem prace dobiegły szczęśliwie końcowi. Oczywiście oczekuje na dalsze informacje związane z remontem tego silniczka:) Pozdrawiam.
- Od: 14 maja 2010, 18:01
- Auto: Mazda 626 GF liftback 1.8 Pb + LPG
Areksko napisał(a):Motylek ja ten filmik odebrałem jako zapowiedź i nic więcej. Ty oczekujesz od razu instrukcji jak przeprowadzić remont generalny silnika – takie jest moje odczucie. Nie zachowuj się jak typowy POLAK czyli osoba krytykująca tylko doceń chęci i starania innych. Ja jestem pełen podziwu dla autora i trzymam kciuki aby wszystkie związane z tym silnikiem prace dobiegłyszczęśliwie końcowi. Oczywiście oczekuje na dalsze informacje związane z remontem tego silniczka:) Pozdrawiam.
No proszę, bez osobistych wycieczek. Zachowaj rozsądek. Napisałem jakie są moje odczucia. Naprawdę nie wiem na co komu mogą się przydać zdjęcia poszczególnych części silnika. Jeżeli faktyczne z tego powstanie fotorelacja z naprawy taka jak są już na forum to pierwszy przyklasnę i podziękuje autorowi. Areksko ja też życzę powodzenia przy remoncie silnika i nie wnioskuj z mojej oceny filmu czegoś innego.
Tyle, że ja jestem zwykłym kolesiem, który te wszystkie prace zleca. Nie mogę sobie pozwolić na filmowanie tego, bo nie mam na to fizycznie czasu, muszę pracować...żeby zapłacić za remont.
Podejrzewam, że mało który mechanik też zgodziłby się żebym mu sterczał nad głową z kamerą i zmuszał żeby opowiadał co teraz robi.
Mógłbym po prostu napisać posta, że zrobiłem remont silnika i wymieniłem to, to i to. I ktoś mógłby w to uwierzyć ,a ktoś inny nie.
Ale pomyślałem, że chociaż takie fotki porobię...lepsze to niż nic
I tak specjalnie jeździłem, żeby te elementy fotografować.
Na koniec napiszę co ile kosztowało itd.
Nie musi to lądować w fotorelacjach, może zginąć w otchłani wątków
Jeżeli chcesz zobaczyć bardziej dokładny i szczegółowy film , jak się robi remont silnika to polecam to:
http://www.youtube.com/watch?v=JFXVIH85xw0 pozostałe części są z "boku"
PS
nigdy nigdzie nie pisałem, że to będzie instruktaż...zawsze podkreślałem, że to jest relacja
Podejrzewam, że mało który mechanik też zgodziłby się żebym mu sterczał nad głową z kamerą i zmuszał żeby opowiadał co teraz robi.
Mógłbym po prostu napisać posta, że zrobiłem remont silnika i wymieniłem to, to i to. I ktoś mógłby w to uwierzyć ,a ktoś inny nie.
Ale pomyślałem, że chociaż takie fotki porobię...lepsze to niż nic
I tak specjalnie jeździłem, żeby te elementy fotografować.
Na koniec napiszę co ile kosztowało itd.
Nie musi to lądować w fotorelacjach, może zginąć w otchłani wątków

Jeżeli chcesz zobaczyć bardziej dokładny i szczegółowy film , jak się robi remont silnika to polecam to:
http://www.youtube.com/watch?v=JFXVIH85xw0 pozostałe części są z "boku"
PS
nigdy nigdzie nie pisałem, że to będzie instruktaż...zawsze podkreślałem, że to jest relacja
Ja się nie obraziłem i mam nadzieję, że moja wypowiedz też nikogo nie uraziła
A autor niech się przypadkiem nie zraża i kontynuuje temat.