Zapach plynu do spryskiwacza w kabinie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez misiektoja » 2 sty 2012, 14:29

Hej,

Jakos w lato tego nie zauwazylem, ale ... od kilkunastu dni jak spryskam szyby do kabiny trafia intensywny zapach plynu (albo bardziej amoniaku), ale to na tyle intensywny, ze jest nie do wytrzymania. Na poczatku myslalem, ze to kwestia zimowego plynu do spryskiwacza, ale zmienilem i to samo (wczesniej premium z BP, teraz Statoil). Generalnie skonczylo sie to tak, ze jak chce spryskac szybe to wylaczam nawiewy. Zapach jest naprawde intensywny, az w glowie sie kreci. W poprzednich autach nie mialem takiego czegos, nawet przy plynie zimowym. Jak to wyglada u Was ? Czy zapachy z zimowego plynu do spryskiwacza tez tak mocno trafiaja do kabiny ? Moze cos sie zwalilo u mnie.
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 02:06
Auto: Infiniti Q50S 3.5L V6 364KM Hybrid AWD

Postprzez polak900 » 2 sty 2012, 14:33

coś tam czuć, ale bez przesady, mnie to nie przeszkadza.
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Marianek » 2 sty 2012, 15:50

Czułem w Toyocie,Premacy,oplu,paru francuzach i czuje w 6 raczej to normalne zwłaszcza ze niedaleko wloty powietrza są.
Raczej zmień płyn na jakiś przyjemniejszy i będzie po problemie.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez misiektoja » 2 sty 2012, 16:30

Marianek napisał(a):Czułem w Toyocie,Premacy,oplu,paru francuzach i czuje w 6 raczej to normalne zwłaszcza ze niedaleko wloty powietrza są.
Raczej zmień płyn na jakiś przyjemniejszy i będzie po problemie.
Pozdrawiam
Marian

OK, sprobuje z trzecim plynem, jak nie pomoze, to serwis mnie chyba czeka. Ten zapach jest naprawde szczypiacy, nigdy czegos takiego nie mialem.

UPDATE: W poszukiwaniu bardziej pachnacego plynu natrafilem na Statoil plyny o zapachu perfum, jest wariant meski (niebieski) i damski (rozowy). Wzialem rozowy, bo podobno lepiej pachnie, poza tym wole wachac damskie niz meskie perfumy :) Jak pozbede sie starego wleje ten nowy i dam znac czy cos lepiej. Mimo wszystko w Mazdzie jakos mocno trafia ten zapach do kabiny, wlalem do starego auta i tam tak tego nie czuc.
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 02:06
Auto: Infiniti Q50S 3.5L V6 364KM Hybrid AWD

Postprzez michal6272 » 2 sty 2012, 22:47

Ja tam nie wydaje po kilkadziesiat pln na plyny z BP czy statoil, kupuje w lidlu i też zapach przedostaje sie do wnetrza. W peugeocie 307 mialem to samo, wiec sie nie przejmuje.
Forumowicz

Od: 21 kwi 2011, 21:52
Auto: Mazda 6 GH 2.0 147 KM
FSM Polski Fiat 126p 1983r.

Postprzez Waldek91 » 2 sty 2012, 23:07

U Mnie też czuć płyn w kabinie, ale zapach zależy właśnie od płynu :)
Najlepszym rozwiązaniem będzie jak na 5-10 sekund przed myciem szybki włączysz obieg wewnętrzny powietrza i zapach nie będzie się przedostawał, ale nie wyłączaj od razu po umyciu bo będzie w samochodzie czuć płyn. To chyba jedyny sposób, bo płyn ścieka po szybie i wycieraczkach własnie obok tych kratek skąd zasysa się powietrze :)
Forumowicz

Od: 24 sty 2011, 20:18
Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR 147KM PB 2008r. kolor 35J

Postprzez Tomek6 » 2 sty 2012, 23:14

Czasami jest to faktycznie kwestia płynu, zdarzało mi się z kimś jechać, kto miał płyn tak intensywnie chemiczny, że wręcz nieprzyjemnie śmierdzący. Osobiście leję koncentrat Sonaxa o zapachu cytrynowym i ładnie pachnie. Daleki jest od duszącego smrodu, wręcz nawet go lubię. Na wiosnę polecam również Sonaxa, ale już płyn, także cytrynowy. Kiedyś nawet koleżanka prosiła mnie, żebym jeszcze raz psiknął, "bo tak ładnie pachnie" <lol>
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez Madzia6_Lublin » 12 lut 2012, 20:36

Witam! Niestety u mnie również zapach płynu do spryskiwaczy przedostający się do kabiny jest bardzo intensywny. I niestety bardzo mi przeszkadza. Widzę, że jest to defekt zauważany również przez innych użytkowników tych samochodów. Trzeba zainwestować w droższy płyn (co nie znaczy że jest bezzapachowy lub pachnący) lub bawić się w zmianę nawiewu powietrza przy okazji spryskiwania szyb (dosyć męczące...) Dodam jeszcze, że we wszystkich samochodach które miałem (Opel, Renault, Fiat, Ford) w tym śmierdzi niestety najbardziej... :(
Madzia6_Lublin

Postprzez smile » 12 lut 2012, 20:44

W zasadzie to te auta mają klimatronic... nie prościej jeździć z zamkniętym nawiewem niż wdychać spaliny innych i własny płyn do spryskiwaczy?
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A