Mazda 323 f 1,5 16v 1998 0,5 l za duzo oleju
Strona 1 z 1
Witam byłem na wymianie dziś oleju i filtra wlali mi 4 litry oleju do silnika coś sie stanie ?
Ostatnio edytowano 8 lut 2012, 20:10 przez damianmatrix1986, łącznie edytowano 1 raz
flywin napisał(a):ta 3.5l jedz gdzieś na szrot i kup sobie bagnet
kolego sie pyta czy jak ma za duzo oleju w silniku czy cos sie stanie, a ty mu każesz jechac po bagnet na szrot.
scrabi
na spokojnie sprawdź na zimnym silniku i równej powierzchni jaki masz stan jeśli 2-3 mm na bagnecie poza stan to sie nie martw, jeśli wiecej a przypuszczam ze nie, a na dodatek gryzie Cie sumienie to spuść szklanke tego oleju
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
nie no nic się mu nie stanie...... co najwyżej wywali mu ten nadmiar oleju przez jakieś uszczelki
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
Chłopaki mam podobny problem. 2 dni temu po odpaleniu zaczeła mi mrygać kontrolka od oleju, na bagnecie już ciężko było stwierdzić ile oleju było a spieszyłem się do pracy. Dolałem na oko trochę i dolałem z 0,5l i kontrolka zgasła. Wczoraj patrzę a tu oleju jest około 3cm ponad full na bagnecie.
Lepiej spuścić ten nadmiar? Jak kontrolka znowu będzie migać?
Dodam, że olej zmieniałem z 2 tyg temu i mechanik nie zalał go zbyt mało. Silnik Z5, olej 10w40.
Dodam, że olej zmieniałem z 2 tyg temu i mechanik nie zalał go zbyt mało. Silnik Z5, olej 10w40.
- Od: 1 lut 2012, 01:05
- Auto: 323F BA '97r 1.5 Z5
Nocny Mściciel napisał(a):Chłopaki mam podobny problem. 2 dni temu po odpaleniu zaczeła mi mrygać kontrolka od oleju, na bagnecie już ciężko było stwierdzić ile oleju było a spieszyłem się do pracy. Dolałem na oko trochę i dolałem z 0,5l i kontrolka zgasła. Wczoraj patrzę a tu oleju jest około 3cm ponad full na bagnecie.
jeśli masz ze 3 cm podan full to nie ma bata musisz odlac bo ci może rzwalic uszczelniacze itp
scrabi
flywin napisał(a):że co? jak ci może rozwalić?
normalnie zbyt duzy poziom oleju w silniku może doprowadzić do ''rozwalenia''uszczelniaczy zaworowych.nie mówiąc juz o innych uszczelkach po prostu bedzie go za dużo.rozumiem 1 max3 mm ponad stanie ale nie 3 cm.skoro miedzy min. a max jest 0,8l i to jest około 1,2cm to 3 cm ponad stan to cos około ponad 2 litry oleju za duzo nie?
scrabi
poprzedni post został napisany rok temu, chyba autor tematu rozwiązał do tej pory swój problemkudlaty91 napisał(a):może się nie znam ale mazda czytałem że mieści 3,5 l oleju ale wiadomo wlali Ci 4 litry ponieważ we wszystkich częściach się tam zbiera no i filtr oleju też Ci trochę zabiera tych ml
- Od: 5 paź 2012, 21:29
- Auto: Mazda 323F BA
1,5 B+G 1997r
Strona 1 z 1