Dwa miesiące temu wymieniałem olej i zrobiłem płukanie silnika i od tego czasu przejechałem ok 2tyś km.
Zauważyłem że codziennie rano na kostce pojawia się plama oleju.
To co mnie zastanawia to to że ten olej jest idealnie czysty, jak nowy! Dzisiaj podłożyłem pod wyciek tekturę i ten olej jest idealnie czysty.
Czy to możliwe żeby wyciek był z silnika? Na bagnecie olej jest czarny.
Czy po płukance i przejechaniu 2 tyś km olej jest idealnie czysty...?
patrzyłem i silnik jest dość ostro pochlapany od strony filtra paliwa ( silnik 1.6 Diesel 109KM PSA)
Pobieżnie sprawdzałem płyny czy gdzieś z jakiegoś zbiorniczka nie ubywa i wszystko jest ok.
Co to może być za olej? silnikowy czy jakiś inny?
Plama oleju na chodniku
Strona 1 z 1
olej w dieslu jest czarny praktycznie po wlaniu
może skrzynia ?
możliwe, musiałbyś posprawdzać złączki itd, auto się nie dławi ? może to właśnie koło filtra paliwa coś niedomaga? Może ocena organoleptyczna za pomocą zmysły węchu
?
Witam !
U mnie trochę kapało z przodu po stronie kierowcy. Okazało się, że intercooler się rozszczelnił na łączeniu aluminium z plastikiem. Mechanik skleił tajemniczym, elastycznym klejem i przestało kapać. Jako ciekawostkę dodam, że intercooler od Focusa nie pasuje bo w mazdowskim japońce wymyśliły inne mocowania i kierunek rur wychodzących. Ot taka drobna różnica – w ASO Forda oryginalny intercooler 600 złotych, a w ASO Mazdy (i tu uwaga) 3200 zł !
Pozdrawiam !
U mnie trochę kapało z przodu po stronie kierowcy. Okazało się, że intercooler się rozszczelnił na łączeniu aluminium z plastikiem. Mechanik skleił tajemniczym, elastycznym klejem i przestało kapać. Jako ciekawostkę dodam, że intercooler od Focusa nie pasuje bo w mazdowskim japońce wymyśliły inne mocowania i kierunek rur wychodzących. Ot taka drobna różnica – w ASO Forda oryginalny intercooler 600 złotych, a w ASO Mazdy (i tu uwaga) 3200 zł !
Pozdrawiam !
I jak sprawa się zakończyła?
U mnie jest taki sam przypadek, po stronie kierowcy cieknie, cały silnik i skrzynia upierniczona, silnik szczelny, a mimo to plama oleju jest. Z silnika nic nie ubywa. A olej czyściutki i nie mogę znaleźć miejsca wycieku. Mam 1.6 w benzynie
U mnie jest taki sam przypadek, po stronie kierowcy cieknie, cały silnik i skrzynia upierniczona, silnik szczelny, a mimo to plama oleju jest. Z silnika nic nie ubywa. A olej czyściutki i nie mogę znaleźć miejsca wycieku. Mam 1.6 w benzynie
-
tom572
A może płyn od wspomagania? Ja zauważyłem u siebie wczoraj, że kapie, i w zbiorniczku płynu od wspomagania rzeczywiście ciut mniej. Winowajcą okazał się simering przy pompie wspomagania, na łączeniu rurki doprowadzającej płyn z pojemnika 
- Od: 3 wrz 2012, 12:44
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 Z6 2004
Strona 1 z 1