Pytanko o złomowanie.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez tomaszS » 3 lut 2012, 23:12

Cześć Wam!

Przygodę z moją Madzią rozpocząłem ponad 2 lata temu. Od tego czasu zrobiłem ponad 50tysięcy, założyłem gaz (stag IV, 2500zł!), naprawiałem, głaskałem i traktowałem z miłością :)

Po tym czasie moja Madzia zaczęła powolutku się sypać. Straciłem pracę i nie mogłem naprawiać na bieżąco, wobec tego trochę ją zaniedbałem.

Na dzień dzisiejszy musiałbym wymienić:
– sprzęgło
– przeguby
– przewody hamulcowe
– nagrzewnicę (tak myślę?)
– chłodnicę.
Ponadto coś piszczy w tylnych hamulcach. Nie znam się a za naprawy płacę jak za zboże!!!! W zime odpala po kilku minutach kręcenia.

Uważam, że musiałbym wydać ponad 2 tysiące na jej naprawę. Kasy jednak nie ma, a pomimo że pracę znalazłem, nie chcę już inwestować.

Teraz moje pytania:
– czy można instalację gazową przełożyć do innego samochodu (odsprzedać)?
– co należy zrobić, aby legalnie zezłomować i wyrejestrować, jednak najwięcej z możliwych części posprzedawać?
– czy warto trudzić się ze sprzedażą na części? (dodam, że mam mało pojęcia)
– ile dostanę na złomie?
– może najlepiej opisać handlarzowi problemy trapiące Madzie i sprzedać ją tanio w całości?

Jak to wszystko ugryźć?

W kwietniu mam przegląd i OC i do tego czasu pojeżdzę, później niestety będziemy musieli się pożegnać.

Proszę o porady!

Pozdrawiam, tomaszS! <oczko>
Forumowicz

Od: 29 mar 2010, 21:26

Postprzez verasco » 4 lut 2012, 00:30

Na złomie dostaniesz za auto parę stówek. Instalację gazowa pewnie mozna przełożyć, ale do wbicia w dowód musisz mieć fakturę za montaż od gazownika.
Na forum jest dział ogłoszeń, umieść tam swoją ofertę sprzedaży auta, może kogoś z forumowiczów zainteresuje, masz jeszcze trochę czasu.
Forumowicz

Od: 20 sty 2010, 12:19
Auto: HYUNDAI Santa Fe II 2.7 189KM AWD
M6 Sport Kombi Exclusive 2.0 CiTD 121KM (była)
M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
Służbowo: Ford Focus 1.8 TDCI 115KM 2010 był :) Kia Ceed 1.6 CRDi 110kM 2015 jest :)))

Postprzez Dibeisi » 4 lut 2012, 11:33

Jeżeli jest na chodzie mozesz sprzedawać w całowści bądź w całośći na części z instalacją raczej bym sie nie bawił chyba ze naprawde dobra instalka np sekwencja co do złomu nie opłacalne ...
Forumowicz

Od: 6 wrz 2011, 21:59

Postprzez Bart0n » 4 lut 2012, 17:51

Popatrz na to z innej strony, przejechałeś 50kkm, auto cię nie zawiodło, a wszystkie rzeczy które wypisałeś normalnie się zużywają. Sprzęgło się zużywa tak samo jak przeguby, parę razy gwałtownie ruszysz na skręconych kołach i pozamiatane. Chłodnica pewnie strzeliła ze starości albo od kamyka. Ojciec w BG wymieniał bodajże w 2007 oryginalne przewody hamulcowe, wytrzymały 17 lat to szmat czasu. Mam znajomego który w pięcioletnim Mondeo je wymieniał bo zauważył mechanik ,że pękają. Jak nagrzewnica nie cieknie może warto ją przepłukać? Sporo syfu się tam odkłada.
Skąd wiesz ,że jak kupisz coś nowego używanego ( bo sądzę, że nie będziesz pakował kasy w nowe auto które po 3 latach będzie warte 60% tego co zapłaciłeś) po jakimś czasie nie będziesz musiał tego wymieniać?

Piszesz, że płacisz za mechanika jak za zboże, może warto przejrzeć dział Warsztaty i sklepy i znaleźć jakiegoś dobrego mechanika w rozsądnej cenie?

Pozdrawiam :)
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez tomaszS » 4 lut 2012, 19:32

Dzięki Panowie za podpowiedzi.

Fakt, Madzia nigdy mnie nie zawiodła. Może jakoś do tego czasu finansowo się odbije i odpicuje ja na 100%.
Mam jeszcze trochę czasu do namysłu. Oglądałem części na allegro i sprzęgło można kupić za 250 zł, przeguby za 50 zł, przewody pewnie też niedrogo.
Wiem, że pewnie wielu z Was pomyśli że tanich nie warto kupować, ale niestety ostatnio jakoś nie potrafię wyjść z dołka finansowego.

Mam jeszcze trochę czasu, może wygram w totka, może dostane premię, może jakiś spadek po dalekim znajomym ... Kto wie? :)

Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 29 mar 2010, 21:26

Postprzez chmooreck » 4 lut 2012, 21:19

tomaszS napisał(a):ale niestety ostatnio jakoś nie potrafię wyjść z dołka finansowego.

tomaszS napisał(a):może wygram w totka

Wychodzenie z dołka najlepiej zacznij od skończenia z hazardem ;)
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Hazu » 7 lut 2012, 20:39

Skąd jesteś?
Jaki to samochód?
Instalację gazową jestem skłonny kupić.
Albo co najmniej butlę z papierami.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez mateusz2199 » 7 lut 2012, 22:41

też bym był zainteresowany kupnem instalacji Gazowej jak byś się namyślił pisz GG 12639934
mateusz2199