ALUFELGI – używane czy nowe z allegro ?
Jak mam chrapkę na takie i jeśli wszystko pójdzie dobrze to na wiosnę będą śmigać.

Tenzo-R DC-6

Tenzo-R DC-6
Ostatnio edytowano 31 sty 2012, 22:15 przez tomek-waw, łącznie edytowano 1 raz
TenzoR mają całkiem dobrą opinie 
Zastanawiałem sie jeszcze na modelem DC-5 ale wybór padł jednak na DC-6

Tenzo-R DC-5 – – – – – Tenzo-R DC-6
Nawet ładnie się prezentują na MPS-ie. Troszkę inny model ale wizualnie się liczy czarna felga z rantem.

Tenzo-R DC-5 – – – – – Tenzo-R DC-6
Nawet ładnie się prezentują na MPS-ie. Troszkę inny model ale wizualnie się liczy czarna felga z rantem.

Hej,
mialem ten sam dylemat
przy poprzednim aucie Avensis kupilem uzywane felgi od kolegi za nim trafilem na dobry warsztat ktory mi je prawidlowo zamontowal przejechalem pol Europy z wrazeniem nie wywazonych kol okazalo sie ze trzeba bylo zalozyc pierscienie dystnasowe i wszystko bylo o.k. Felgi byly na tyle drogie ze po stluczce i pokreceniu jednej sztuki dostalem z OC sprawcy komplet 4 nowych felg to jedyna korzysc z kupna uzywek.
Do Mazdy szukalem felg na lato -odwiedzilem wszystkich oponiarzy przewertowalem sklepy internetowe w Polsce i Niemczech skonczylo sie na zakupie felg w Norauto w calkiem fajnej cenie fakt to tylko 16 ale na Polske nie odwazylbym sie wsadzic innych. Felgi sa produkcji wloskiej zaliczylem juz pare dziur jak na razie odpukac nic sie nie stalo
http://www.makwheels.it/IMP0000000026.asp
Oryginalne postawilem na zimowkach te sa na fabrycznej gwarancji
Powodzenia w poszukiwaniach
mialem ten sam dylemat
przy poprzednim aucie Avensis kupilem uzywane felgi od kolegi za nim trafilem na dobry warsztat ktory mi je prawidlowo zamontowal przejechalem pol Europy z wrazeniem nie wywazonych kol okazalo sie ze trzeba bylo zalozyc pierscienie dystnasowe i wszystko bylo o.k. Felgi byly na tyle drogie ze po stluczce i pokreceniu jednej sztuki dostalem z OC sprawcy komplet 4 nowych felg to jedyna korzysc z kupna uzywek.
Do Mazdy szukalem felg na lato -odwiedzilem wszystkich oponiarzy przewertowalem sklepy internetowe w Polsce i Niemczech skonczylo sie na zakupie felg w Norauto w calkiem fajnej cenie fakt to tylko 16 ale na Polske nie odwazylbym sie wsadzic innych. Felgi sa produkcji wloskiej zaliczylem juz pare dziur jak na razie odpukac nic sie nie stalo
http://www.makwheels.it/IMP0000000026.asp
Oryginalne postawilem na zimowkach te sa na fabrycznej gwarancji
Powodzenia w poszukiwaniach
- Od: 1 lut 2012, 14:43
- Auto: MAZDA 6 GH 2,2 DIESEL
wznowie temat bo szkoda mi kasy i szukam felg....i przewala mi się ta firma racing line ...? dzwoniłem do sklepu na spacerowej w Gdańsku i skierował mnie na swoja stronę ... ladnefelg.pl
Koleś zachwalał, brzmiał sensownie i prawie mnie namówił
jakieś rady ?
Koleś zachwalał, brzmiał sensownie i prawie mnie namówił
- Od: 17 sty 2012, 14:31
Moja rada jest jedna: nie kupować. Ale ile ludzi tyle opinii 
Widzę, że u większości forumowiczów przewija się kwestia oryginałów i chińskiego badziewia.... Ja jeżdżę na oryginalnych mazdowskich latem i stalowych zimą. Ale chciałbym zauważyć, że produkowane w Chinach oryginały i podróby to bardzo często dokładnie takie same produkty. Wygląda to tak, że firma w Chinach dostaje od znanej firmy licencję (na którą składa się cała technologia wyrobu) na wyprodukowanie dajmy na to 100 tys. kompletów felg. Produkcja ta jest oczywiście w jakiś sposób nadzorowana przez firmę zlecającą, by spełniała wszystkie wymogi. I chińska firma z zachowaniem wszelkich zasad produkuje te 100 tys. felg, opatrzonych logo oryginalnej firmy. Jednak na tym się nie kończy – Chińczycy korzystając z tej samej technologii i tych samych materiałów wychodzą poza określoną w licencji liczbę i produkują jeszcze powiedzmy kolejne 100 tys. felg. Niczym się one nie różnią od pierwszej setki, poza faktem, że już nie były objęte licencją. I te kolejne 100 tys. to są właśnie osławione podróby. Dzieje się tak w każdej dziedzinie (czy to obuwie, odzież, czy innej). Tak więc słowo podróba nie musi oznaczać gorszej jakości, a wyłącznie kradzież własności intelektualnej – na którą składa się po prostu technologia produkcji.
Tak mnie naszło czytając ten wątek i chciałem to wyjaśnić – jeśli przynudziłem zbyt mocno, to przepraszam
Tak mnie naszło czytając ten wątek i chciałem to wyjaśnić – jeśli przynudziłem zbyt mocno, to przepraszam
- Od: 31 sie 2010, 14:15
- Auto: Mazda 6 Kombi 2005, 2,0 Diesel, 121 KM

Czy to możliwe, żeby za taką kasę były oryginały ?
- Od: 22 lip 2012, 14:58
- Auto: Była: Mazda 6 Sedan 2006 2.0 Pb 147 KM
Lechita, oczywiście czasem można kupić dobrego chińczyka bo jest też różnia chińczyk a chińczyk.
jednak z reguły są one mniej wytrzymałe, jeśli broń Boże felga pęknie podczas zderzenia z dziurą lub podczas prostowania to nie dokupisz jednej sztuki tylko zazwyczaj trzeba kupić cały komplet
ja np nie mam problemu bo w razie czego mogę sobie dokupić jedną sztukę w Alcarze.
co tanio to drogo
jednak z reguły są one mniej wytrzymałe, jeśli broń Boże felga pęknie podczas zderzenia z dziurą lub podczas prostowania to nie dokupisz jednej sztuki tylko zazwyczaj trzeba kupić cały komplet
ja np nie mam problemu bo w razie czego mogę sobie dokupić jedną sztukę w Alcarze.
co tanio to drogo
Trochę odkopię temat 
Mianowicie, przeczytałem go i trochę się przeraziłem. Na Allegro wpadły mi w oko repliki (czy podróby, jak kto woli
) Advanów. Trochę osób zachwala, sporo odradza – w tym temacie również. Więc raczej zrezygnuję z ich zakupu. I tu moje pytanie – co sądzicie o felgach firmy Dezent? Całkiem ładne wzory można dostać już za niewielkie pieniądze – zbliżone do w/w chińczyków:
http://www.opona.pl/felga-aluminiowa/DEZENT,V,TVL4
Szkoda tylko że musiałbym doliczyć koszt ewentualnego malowania na czarno. Ale to już mniejszy problem
. No i dylemat w związku z rozmiarem... 15 – ładnie, ale zaś szeroka opona nie wpływa za dobrze na osiągi puszki z litrowym silnikiem, zaś na 13 auto gorzej się prowadzi i gorzej wygląda
. 14 jest jakąś opcją pomiędzy.
Mianowicie, przeczytałem go i trochę się przeraziłem. Na Allegro wpadły mi w oko repliki (czy podróby, jak kto woli
http://www.opona.pl/felga-aluminiowa/DEZENT,V,TVL4
Szkoda tylko że musiałbym doliczyć koszt ewentualnego malowania na czarno. Ale to już mniejszy problem
Krzemol1994 napisał(a):15 – ładnie, ale zaś szeroka opona nie wpływa za dobrze na osiągi puszki z litrowym silnikiem,
jeśli czas 0-100 mierzysz kalendarzem to czy sekunda więcej zrobi różnice???
to i tak nie jedzie – zainwestuj w wygląd
Z 15 jeszcze dochodzi problem ET – Dezenty niestety maja 40. a przy tej szerokosci felgi 38 to raczej max i nie wiem czy nie beda obcierac przy maksymalnym skrecie. Przy 14 raczej juz tego nie bedzie. No i komplet z oponami (ktore rowniez musze kupic) wychodzi dobre 600zl taniej.
po co dystans? jeśli kupujesz nową fele to możesz dobrać szerokość np 5-5,5 cala i odpowiednie ET
i nic nie będzie obcierać
jak zostaniesz na stalowych 13-kach będzie jeszcze taniej.
pamiętaj, że kompromisy nie są dobre
i nic nie będzie obcierać
Krzemol1994 napisał(a):Przy 14 raczej juz tego nie bedzie. No i komplet z oponami (ktore rowniez musze kupic) wychodzi dobre 600zl taniej.
jak zostaniesz na stalowych 13-kach będzie jeszcze taniej.
pamiętaj, że kompromisy nie są dobre
Niby dobrać można ale Dezenty są tylko ET40. A innych tanich i ładnych opcji nie widzę, a chińczyki odpadają. Dystanse więc złą opcją nie są, zapomniałem o nich
. Co do 13 stalówek – nie popadajmy w skrajności, już wystarczy że mam na nich zimówki
. A 600zł to sporo jakby nie patrzeć, komplet alu z 15 wyszedłby dokładnie tyle ile samochód
. Zawsze można za tą kasę obniżyć. Zresztą, zobaczymy – do wiosny czasu sporo na przemyślenia
.