Uszkodzona mata/czujnik obecności pasażera – SRS kod 48

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez jarekfish » 11 maja 2011, 09:56

witam,
Mialem podobny problem z mojej mazdzie 6. Rozwiazaniem okazal sie emulator zamontowany w ASO Mazda w Lublinie. Obecnie wszystko dziala poprawnie.
jarekfish

Postprzez rmierzwa » 11 maja 2011, 11:14

Witam,
też miałem problem z matą w siedzeniu pasażera. Udało mi się zakupić używaną matę w idealnym stanie za cenę 150zł i wymienić samodzielnie posiłkując się fotorelacją odnośnie naprawy maty grzewczej w fotelu:) Od tego czasu zero problemu:)
Forumowicz

Od: 6 wrz 2010, 15:06
Auto: Mazda 6 kombi '03
2.0 CiTD 136 KM

Postprzez volf31 » 11 maja 2011, 21:51

Również miałem problem z matą i błędem który wywołuje. Zakupiłem emulator i problemu nie ma. Z wpisów na forum można jednak wywnioskować, że przy niskich temperaturach może on nie działać prawidłowo. Puki co jest dobrze. (poza tym mam auto garażowane ))))
Forumowicz

Od: 18 maja 2008, 14:36
Auto: 6 2.0 MZR-CD 136KM 2004 GY
121 (B) 50KM 2001

Postprzez Drix » 12 maja 2011, 12:51

Witam

Kupiłem mazda 6 2003 rok, ale mam problem mały ponieważ świeci mi airbag byłem na komputerze i powiedział mi ze jest błąd poduszki pasażera taki pisało na komputerze. Tak wiec wystarczy wymienić airbag w siedzeniu czy może być tez problem z mata w siedzeniu

P.S Handlarz powiedział mi ze została zalana poduszka przy czyszczeniu tapicerki.

Bardzo proszę o poradę co zrobić żeby airbag nie świecił i żeby było wszystko oki
Początkujący

Od: 12 maja 2011, 12:27

Postprzez skabol_87 » 30 cze 2011, 22:19

witam ja rowniez mam problem z poducha pasazera bo dzisiejszym serwisie komputerowym wywalilo 3 bledy;

Usterka statyczna
B1884 Wskazanie deaktywacji airbaga pasazera
Przerwa/zwarcie do masy
Usterka sporadyczna;
B1884 wskazanie deaktywacji airbaga pasazera
Przerwa zwarcie do masy
B1871 Usterka nieznana

czy ktos moze mi powiedziec czy u mnie tez wina lezy po stronie maty??
Forumowicz

Od: 29 cze 2011, 18:34
Auto: mazda 6 2.0 citd 2003r

Postprzez aniek_s » 2 lip 2011, 17:59

witam,

Panowie pomozcie w rozszyfrowaniu kodu:

http://w684.wrzuta.pl/film/0OSGC76rNWh/ ... _kod_bledu

swieci sie poduszka, ale zdecydowanie nie jest opisywany przez was 48

z gory dzieki.
Jako specjalista z dziedziny informatyki, elektroniki i telekomunikacji stwierdzam, że coś się pewnie zjebało.
Początkujący

Od: 2 sie 2010, 12:44
Auto: M6 GY 2.0 CD 143

Postprzez Jędrol » 2 lip 2011, 22:41

aniek_s napisał(a):witam,

Panowie pomozcie w rozszyfrowaniu kodu:

http://w684.wrzuta.pl/film/0OSGC76rNWh/ ... _kod_bledu

swieci sie poduszka, ale zdecydowanie nie jest opisywany przez was 48

z gory dzieki.

Witam;
Miałem to samo, jest to błąd B1884 (usterka obwodu kontrolki odłączenia poduszki powietrznej pasażera) czyli przerwa w obwodzie. Prawdopodobnie jeszcze ci nie świeci kontrolka czujnika zajętości pasażera na konsoli środkowej. Ja podjechałem do mechanika od japońców i zrobił mi to raz dwa.
Pozdrawiam/J
Jędrol

Postprzez derstructor » 25 lip 2011, 14:11

Witam wszystkich, niedawno kupiłem M6 i oczywiście mata padnięta. Mam już emulator, ale nie wiem do czego wpiąć. Pod fotelem mam dwie kostki, żółta 2 pinowa, a ta druga 5 pinowa, emulator oczywiście ma trzy przewody. Emulator posiada już kostkę do Mazdy 6. Niestety ale wydaję mi się, że nie pasuje do kostek pod fotelem. Sprzedawca powiedział żebym poszukał czy nie mam gdzieś jeszcze jednej kostki. Zrobię to jak żona wróci samochodem. Tymczasem szukam jakiejś innej porady. Mam wersję UK, ale podobno to nie robi różnicy. Kostki nie są przymocowane pod szyna ( jak od strony kierowcy) więc pewnie ktoś już tam szperał. Szczerze to nie wiem czy tam będą jakieś inne kostki. Wiem że były osoby które miały podobny problem, ale nie wiem jak sobie z nim poradzili.
Pozdrawiam wszystkich

Ok
Znalazłem tę kostkę. U mnie znajduje sie z przodu fotela oczywiście pod spodem. Po podpięciu emulatora problem rozwiązany. Sprzedawca twierdzi że wśród jego klientów zdażali się tacy którzy mieli te kostke pod dywanikiem, dziwne, ale piszę co usłyszałem.
Pozdrawiam
derstructor

Postprzez marlab10@wp.pl » 12 sie 2011, 20:44

WItam
Posiadam mazde 6 2002 rok 1.8 benzyna oraz oczywiście kłopot z kontrolką poduszki pasażera raz się swieci raz nie czasami miga a czasami jak jadę sam też się świeci oraz nie działa brzęczyk pasów pasażera byłem już na komputerze ale nic nie wykrył jeżeli macie namiary na dobrego fachowca od tych spraw to chętnie skorzystam korzystałem już z usług polecanego fachowca na forum od geometrii i warto było jechać 150 km facet wiedział co robić nie było dyskusji może to a może tamto. Jestem z Kielc za namiary z góry dziekuje
marlab10@wp.pl

Postprzez Adamss » 30 wrz 2011, 23:44

Witam...
Czytałem temat od początku i nie wiem jak rozkminić błąd...
Mazda 6 rok 2004 2.0 diesel
Po zapaleniu silnika miga airbag 4 x ,a potem 8 x i zaraz 4x i 8x i tak na przemian.......
Kupilem Mazde 2 mies-ce temu i tego nie było,nikt nie mył tapicerki,nie zalał siedzeń i nie mam grzanych siedzeń....
Miedzy siedziskiem a oparciem na siedzeniu pasazera jest jakiś wzgórek ale gdy go wciskam to nic nie daje rezultatu....
Proszę mnie uświadomić O Co Kaman z tym zjawiskiem bo gość co mi sprzedawał auto nic nie mówił a blachy sprawdzone na 100% bezwypadkowe i nagle taki objaw gdzie nie wiem jak to ustrojstwo wyłączyć.

Adam.
Sprzedał Honde bezproblemową,kupił Mazde z dziwnym problemem ...
Adamss

Postprzez Wojtek » 1 paź 2011, 07:22

Adamss napisał(a):Czytałem temat od początku i nie wiem jak rozkminić błąd...

eee... nie wierze...
masz kod 48 – mata pasazera...
znalazles temat, ale rozwoazania juz nie? przypomne tylko:

1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...

ponizej z tego watku...

viewtopic.php?f=60&t=28899&p=776864#p776864

i dalej:

viewtopic.php?f=60&t=28899&p=1003939&hilit=48#p1003939

Ps.
Prosze tez o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony)
dziekuje
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez sotrebor » 2 paź 2011, 13:18

Moja pierwsza inwestycja w mojej Madzi to właśnie emulator siedzenia potem SCV i wiele innych "książkowych"usterek ale i tak ją lubie bo daje wiele radosci z jazdy :)
Forumowicz

Od: 8 cze 2011, 19:19
Auto: GY- była
GH-jest(diesel kombi)

Postprzez maryan » 7 paź 2011, 10:38

Witam wszystkich.
Czytam ten wątek, bo oczywiście w mojej mazdzie mata też padła. Kod 48, więc pewnie zainwestuję w emulator.
Ale zastanawia mnie inna rzecz:
Grzyby napisał(a):
Paweł_JB napisał(a):zapala się na stałe i świeci, nie działają żadne poduszki?

tak. Układ się wyłącza.

Natomiast na stronie http://airbag.com.pl/systemy/artykul.htm
napisane jest:
Kwestią dyskusyjną było, to czy poduszki zadziałają jeśli pali się lampka kontrolna. Otóż lampka wskazuje na występowanie usterki i konieczność je usunięcia, natomiast nie powoduje wyłączenia całego systemu. Stąd obwody, w których nie ma usterek są wciąż aktywne i poduszki podczas wypadku normalnie zadziałają.

Akurat o mazdach nie jest napisane, ale system chyba ten sam.
Jak jest naprawdę? <co?>
Początkujący

Od: 7 paź 2011, 10:07
Auto: Mazda 6 GY '03
2.0 16V (141KM) PB

Postprzez kafarek » 7 sty 2012, 18:02

Witam,
potrzebuję pomocy. Przy montowaniu emulatora maty pasażera w samochodzie Mazda 6, została uszkodzona wtyczka do maty od komputera. Potrzebuję, aby ktoś podał konfigurację przewodów między złączem komputera a złączem maty. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
kafarek

Postprzez zetek » 9 sty 2012, 21:58

maryan napisał(a):Witam wszystkich.
Czytam ten wątek, bo oczywiście w mojej mazdzie mata też padła. Kod 48, więc pewnie zainwestuję w emulator.
Ale zastanawia mnie inna rzecz:
Grzyby napisał(a):
Paweł_JB napisał(a):zapala się na stałe i świeci, nie działają żadne poduszki?

tak. Układ się wyłącza.

Natomiast na stronie http://airbag.com.pl/systemy/artykul.htm
napisane jest:
Kwestią dyskusyjną było, to czy poduszki zadziałają jeśli pali się lampka kontrolna. Otóż lampka wskazuje na występowanie usterki i konieczność je usunięcia, natomiast nie powoduje wyłączenia całego systemu. Stąd obwody, w których nie ma usterek są wciąż aktywne i poduszki podczas wypadku normalnie zadziałają.

Akurat o mazdach nie jest napisane, ale system chyba ten sam.
Jak jest naprawdę? <co?>

W każdym aucie jak jest błąd poduszki to ona nie zadziała ze względów bezpieczeństwa, żeby podczas np. schylania się do schowka nie dostać ciosu Tajson-a !!!!!!!!!
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 16:30
Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM

Postprzez Pawciu » 25 sty 2012, 00:29

<płacze> Witam
I mnie dopadl dziś problem z kodem 48 wrrr cholerna mata , będę musiał się za to zabrać i by zaoszczędzić sianko postaram się sam to jakoś zrobić. Na str 3 tego wątku są fotki,a może ma ktoś lepsze i bardziej szczegółowe zdjęcia by móc się wzorować na naprawie ?
Pozdro
Pawciu

Postprzez nabial82 » 31 sty 2012, 15:25

Witam forumowiczow :)
Ja mam nieco skomplikowany problem z kodem48 i dlatego prosze o pomoc.Mam mazde 6 2.0 benzyna 2003 od poczatku mialem blad 48 otoz zeby sie nie bawic chcialem uciac temat kupujac fotel i wstawiajac go-nie pomoglo,lampka nadal swiecila.zatem kupilem emulator maty i podpialem gdzie trzeba i nic nie dalo poza tym ze mam dodatkowa kontrolke swiecaca od pasow bezpieczenstwa(ponoc tak mialo byc po podpieciu emulatora)wiec teraz niby prosta sprawa-kabel OBD2 ELM327 skasowac blad programem do mazdy i po klopocie ale to tez nie daje rady no chyba ze robie cos nie tak..Z wielka prosba zwracam sie do Was czy ma ktos jakis pomysl jak sie tej dyskoteki pozbyc z deski rozdzielczej?Problem w tym ze mam Anglika(mieszkam w Angli na stale) i ta kontrolka jest odpowiedzialna za moje siedzenie a nie pasazera :(W Angielskich ASO nie maja pojecia co to jest kolo zapasowe wiec tam nie ma sensu jechac..
Początkujący

Od: 16 lip 2009, 17:31
Auto: Mazda 6 2.0 benzyna

Postprzez Wojtek » 31 sty 2012, 16:32

nabial82 napisał(a):W Angielskich ASO nie maja pojecia co to jest kolo zapasowe wiec tam nie ma sensu jechac..

eee... nie we wszystkich ;)

ps. nie mozesz podjechac na kompa do kogos w poblizu?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez zetek » 31 sty 2012, 22:50

Sprawdź wiązkę od maty do sensora SRS. Jak masz przejścia 100% to coś tam źle robisz lub ( o czym jeszcze w maździe nie słyszałem) padł sensor i wywala błąd
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 16:30
Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM

Postprzez nabial82 » 1 lut 2012, 19:33

2 kompy nie znajduja tego bledu(ale auto bylo badane zwyklym OBD2 z urzadzeniem z ebaya za 40funtow wiec moze dlatego)chcialem zalatwic to swoim ELM327 plus program do mazdy ale do tego nie mam pojecia.
Czy to nie dziwne ze po zmianie calego fotela problem istnieje dalej?czy cos jeszcze poza mata w siedzisku moze powodowac ten blad?
Początkujący

Od: 16 lip 2009, 17:31
Auto: Mazda 6 2.0 benzyna