Szyba czołowa, pęknięcie, wymiana i poszukiwania nowej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Tomek6 » 30 paź 2011, 22:37

Miałem to "szczęście" dostać kamieniem w szybę z poprzedzającego pojazdu w efekcie czego szyba jest pęknięta <płacze> Byłem u speca, który klei w moim regionie szyby na potęgę i jest mistrzem w swoim fachu, ale ze względu na umiejscowienie pęknięcia zasugerował jednak wymianę.
Ubezpieczyciel zjawi się u mnie jutro, ale już rozglądam się za nową szybą, bo nie będę chciał wymieniać jej w ASO. Pan od klejenia polecił mi człowieka, z którym współpracuje kilka lat i to u niego chciałbym dokonać wymiany, także chcę załatwić wszystko na własną rękę z przelewem na rachunek bankowy. Zobaczymy jaki wyjdzie kosztorys, ale wstępnie z ASO w Katowicach wiem, że koszt takiej szyby GAL1639009D to 2004,90zł tymczasem dla przykładu udało mi się znaleźć kilka szyb wystawionych przez ASO na rosyjskich portalach aukcyjnych w cenie ok 12-13 tys rubli, co przy kursie10groszy za rubla daje jakieś 1200-1300zł. Zakładając, że wycena szyby, będzie oscylowała w okolicach ceny z ASO, może udałoby się trochę zarobić na tym zdarzeniu. Orientujecie się gdzie można kupić taką szybę taniej niekoniecznie dając zarobić ASO?
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez zatoka » 31 paź 2011, 08:58

W Gdyni pytałem się w nordglass nówka kosztuje 700 zł do GH Exlusiv+ .,bo tez miałem pająka na szybie ale chłopaki zrobili...wiem że jeden z pracowników, który tam pracuje jest w pomorskim klubie...poszukaj go na forum – "spotkania regionalne- pomorski" Koleś jest kontaktowy wiec na pewno ci pomoże.
Początkujący

Od: 16 mar 2011, 18:23
Auto: mazda 6 2008 GH 2.0 MZR-CD biała perła :)

Postprzez Tomek6 » 31 paź 2011, 09:04

Tak, wiem tylko zależałoby mi na oryginalnej szybie ;)
Forumowicz

Postprzez chmooreck » 31 paź 2011, 09:38

NordGlass jest ponoć strasznie miękki bardzo szybko robią sie zarysowania (chociażby od wycieraczek), nie mówiąc juz o lodzie w zimie – żadnego skrobania.

Ja szybę wymieniałem z AC bezgotówkowo u Boronia w Dąbrowie – z roboty jestem zadowolony, ubezpieczyciela szarpnęło 2600 ze wszystkim.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Tomek6 » 31 paź 2011, 10:31

chmooreck napisał(a):NordGlass jest ponoć strasznie miękki bardzo szybko robią sie zarysowania (chociażby od wycieraczek), nie mówiąc juz o lodzie w zimie – żadnego skrobania.

Słyszałem właśnie takie opinie, w grę wchodzi jedynie oryginalna szyba. Był już u mnie rzeczoznawca, na dniach dostanę kosztorys, więc dam znać. Gdyby ktoś orientował się gdzie dostanę taniej oryginalną szybę to prosiłbym o informacje ;)
Forumowicz

Postprzez dyzioo » 10 sty 2012, 22:04

Jak się skonczyła historia z szybą? jakie koszta wycenił rzeczoznawca...? Jaka cena ASO..?
Pozdro600
Dyzioo
Forumowicz

Od: 6 sty 2008, 13:56
Auto: byla M6 GG 2.0 D 2005
byla M6 GH 2.0 2008
jest M6 GJ 2,0 Pb AT 2013

Postprzez Tomek6 » 11 sty 2012, 16:55

Rzeczoznawca zaproponował niecałe 1009zł, licząc robociznę po najniższych stawkach, klej i szybę zamiennik, bodajże Saint-Gobain. Nie zgodziłem się na taką decyzję. Chciałem oryginalną szybę, ale nie chciałem robić auta w ASO. Kupiłem więc szybę na własną rękę w ASO za 1832zł. Wymiany dokonałem w NordGlass w Sosnowcu za 170zł (klej wliczony w cenę usługi, na usługę dostałem gwarancję). Z wykonanej pracy jestem bardzo zadowolony. Cały czas mogłem być przy aucie, wszystko oglądać a to bardzo sobie cenię :) Na oryginalnej szybie nie ma daty produkcji, robota jest wykonana idealnie, nie więc jakichkolwiek śladów naprawy. Z fakturami za szybę i wymianę poszedł mail do ubezpieczyciela. Szybę zwrócił po całości, z naprawy odjął sobie % udziału własnego w szkodzie, bo nie chciałem naprawić auta w ASO, ale biorąc pod uwagę, że w pierwszej wycenie policzono mi za klej ok 190zł, a ubezpieczyciel nie wiedział, że NordGlass ma go w cenie wyszedłem na 0. To tak w skrócie ;)

P.S Dla potomnych, w takich sytuacjach wzywajcie Policję, piszcie notatkę i zwracajcie się z roszczeniem do zarządcy drogi odpowiedzialnego za jej utrzymanie. To ich "brocha", żeby na drodze nie było kamieni i innych śmieci. Mają swojego ubezpieczyciela i od nich można uzyskać odszkodowanie.
Forumowicz

Postprzez Barracuda » 30 sty 2012, 23:43

Tomek6 napisał(a): w ASO za 1832zł.

Potwierdzam, ja w ASO Gdańsk zapłaciłem jakieś 1900zł – tzn ubezpieczyciel płacił.

Tomek6 napisał(a):P.S Dla potomnych, w takich sytuacjach wzywajcie Policję, piszcie notatkę i zwracajcie się z roszczeniem do zarządcy drogi odpowiedzialnego za jej utrzymanie. To ich "brocha", żeby na drodze nie było kamieni i innych śmieci. Mają swojego ubezpieczyciela i od nich można uzyskać odszkodowanie.

tiaaa... tak zrobiłem przy pierwszym rozcięciu opony na dziurze w styczniu zeszłego roku. Potem jeszcze szybę z AC zrobiłem i efekt taki że regres jeszcze w toku a przy odnowieniu pakietu ubezpieczeń zarówno Generali jak i PZU zaśpiewało 12.000zł składki zamiast 5.000 w zeszłym roku w salonie. Masakra.
Samochód jest w leasingu więc nie ma zniżek, tylko zwyżki są. Gdyby nie znajomości w CareFleet to było by krucho, a tak to się na 7.000zł w PZU skończyło.

Co do szyby / oryginału – ten wydaje mi się dużo bardziej miękki niż poprzednik (mimo, że to i to oryginał). Porysowałem przy pierwszym skrobaniu lekko zabrudzonej szyby.
Teraz kupiłem odmrażacz.

Wogóle te 6GH trochę delikatne, :(
tarcze się gną, szyby się rysują, blachy się wgniatają od byle oparcia się o auto...

no ale za to jak wyglądają i jak jeżdżą :)

pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam,
Michał.
Początkujący

Od: 22 sty 2012, 23:56
Auto: M6 GH MZR-CD 2.2 Sport, '2010/11, K&N Powered

Megane Coupe 1,4 TCe SL Exception 2010

Postprzez glowasiek » 31 sty 2012, 09:10

Barracuda napisał(a):Co do szyby / oryginału – ten wydaje mi się dużo bardziej miękki niż poprzednik
Wogóle te 6GH trochę delikatne, :(tarcze się gną, szyby się rysują, blachy się wgniatają od byle oparcia się o auto... no ale za to jak wyglądają i jak jeżdżą :)

pozdrawiam
Michał

Co do szyb to raczej moge sie z toba zgodzic bo nie wykazuja one nadzwyczajnych wlascicowsci do rysowania w porownaniu z innymi markami/szybami , to samo tyczy sie blach.

CO do wyginajacych sie tarcz to byla na to akcja servisowa o ile pamietam (chociaz ja tej przypadlosci nie zauwazylem)

Za to w 100% zgadzam sie z twoim ostatnim zdaniem :) pozdrawiam
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport