Licznik wymiana na poliftowy
Witam posiadam samochód Mazda Xedos 9 2,5 V6 TA KL '99 przeglądając fotki na forach widziałem ze w młodszych rocznikach były zakładane zupełnie inne zegary dużo ciekawsze i ładniejsze niż te które są w moim xedosie wiem juz ze kształt i mocowania pasują tylko co z elektryką??? Stare zegary mają liczniki przebiegu mechaniczne i nie posiadają wskaźnika biegów w nowszych jest juz lcd i wskaźnik bieguów Ktoś może przerabiał ten temat? czy złączki w ogóle pasują? 

Tomas2000 napisał(a):Stare zegary mają liczniki przebiegu mechaniczne i nie posiadają wskaźnika biegów w nowszych jest juz lcd i wskaźnik bieguów
Nowsze czyli "poliftowe" wersje X9 wcale nie mają wyświetlacza LCD zamiast zegarów.
Wskaźnik prędkości, obrotomierz, paliwomierz czy termometr silnika są tak samo "tradycyjne" jak we wcześniejszych modelach.
Kwestia tylko zastosowania innego oświetlenia zegarów.
Każde autko z AT ma lampki sygnalizujące, który jest włączony bieg (P, R, D, 2, 1).
Jak to się przekładałoby w kwestii podłączeń elektrycznych to niestety nie wiem bo jeszcze nie wyciągałem tablicy wskaźników (jak zwykle brak czasu) aby porównać nawet z jakąś fotką starszej wersji.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Nowsze czyli "poliftowe" wersje X9 wcale nie mają wyświetlacza LCD zamiast zegarów.
Wskaźnik prędkości, obrotomierz, paliwomierz czy termometr silnika są tak samo "tradycyjne" jak we wcześniejszych modelach.
Zgadza się ale chodziło mi o licznik przebiegu w "poliftowych" jest on umieszczony w dolnej części prędkościomierza (prostokątny LCD) u mnie jest na środku prędkościomierza i jest mechaniczny.
Każde autko z AT ma lampki sygnalizujące, który jest włączony bieg (P, R, D, 2, 1).
W moim xedosie tego nie ma na zegarach, jedynie przy dźwigni zmiany biegów.
Mam możliwość zakupu licznika od Milleni jest on wyskalowany w milach i w km teraz pytanie
czy licznik przebiegu o którym mowa wyżej, który za pewne też jest w milach ma możliwość przełączenia na km?
Tomas2000 napisał(a):W moim xedosie tego nie ma na zegarach, jedynie przy dźwigni zmiany biegów.
Przy dźwigni zmiany biegów masz mechaniczną "wskazówkę" a nie lampki.
A na desce wydaje mi się, że powinny się świecić ale niech jeszcze ktoś inny się wypowie.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
A na desce wydaje mi się, że powinny się świecić ale niech jeszcze ktoś inny się wypowie.
Panowie niech sie ktoś wypowie bo własnie przyszło mi do głowy ze mam podmieniony licznik
Popatrz na foto zapożyczone od kol. Kamila:

EDIT: nie ma to jednak pełnej reguły co do tych napisów bo i faktycznie znalazłem na allegro jakiegoś X9 z AT ale bez tych literek.

EDIT: nie ma to jednak pełnej reguły co do tych napisów bo i faktycznie znalazłem na allegro jakiegoś X9 z AT ale bez tych literek.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Tomas2000 napisał(a):W moim xedosie tego nie ma na zegarach, jedynie przy dźwigni zmiany biegów.
Nie każdy licznik w Xedosie miał literki od Automatu. Tak wyglądał licznik w moim Xed9 (UK):

Tomas2000 napisał(a):Mam możliwość zakupu licznika od Milleni jest on wyskalowany w milach i w km teraz pytanie
czy licznik przebiegu o którym mowa wyżej, który za pewne też jest w milach ma możliwość przełączenia na km?
Nie przełączyć się nie da, ponieważ licznik jest dostosowany do MIL, jedyne co możesz zrobić to przełożyć tarczę i tak Ci zostaną kilometry, lecz ja tego nie robiłem, zamontowałem licznik z milami, kwestia przyzwyczajenia. Lecz my tu rozmawiamy o liczniku po FL więc i to w grę nie wchodzi.
Tomas2000 napisał(a):Panowie niech sie ktoś wypowie bo własnie przyszło mi do głowy ze mam podmieniony licznik... z manuala czy w xedosie 99 (automat) na zegarach znajdują sie kontrolki od zmiany biegów??? tak jak sugeruje kolega Marek 161BD081
Wcale nie masz podmienionego licznika, zerknij zdjęcie wyżej
I następne primo...Licznika z po LF nie da się założyć do przed FL i na odwrót, podłączenia są inne i nie przejdzie coś takiego, chyba że będziesz przerabiał instalację lecz też nikt Ci tego nie zagwarantuje że będzie działać prawidłowo.
Mój licznik, który przedstawił Marek, jest złożony z dwóch, cała tarcza i mechanizm prędkościomierza jest z anglika (zdjęcie wyżej) reszta była w zestawie.
Pozdrawiam
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
No to tym sposobem Kamilu chyba zakończyłeś dywagację o licznikach 
Czyli w wersji bez lampek biegów AT są miejsca na montaż lampek?
Czyli w wersji bez lampek biegów AT są miejsca na montaż lampek?
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):Czyli w wersji bez lampek biegów AT są miejsca na montaż lampek?
Nie, miejsc (wolnych okienek) nie ma.
]
-
Kamil
Tomas2000 napisał(a):Ok wielkie dzięki za poświęcony czas moje wątpliwości zostały całkowicie rozwiane zostaje przy starych zegarach może kiedyś złoze białe led-y i czerwone wskazówkiPozdrawiam!
Do takiego czegoś poszukaj sobie na allegro, są farby barwiące wskaźniki
A to że włożysz białe LED-y, nic nie zmieni...i tak będzie zielony. Nie wiem jak jest skonstruowana skala, czy jest barwiona na stałe, czy może jest nakładka na cyfry/litery.
]
-
Kamil
Witam wszystkich mam pytanko czy jest mozlwość przelozenia licznika z x9 2002 rok do mdelu 95
bo od niedawna zakupiliśmy drugiego x9 po lifcie i bardzo mi sie podobaja te zegary
bo od niedawna zakupiliśmy drugiego x9 po lifcie i bardzo mi sie podobaja te zegary
Ostatnio edytowano 8 sie 2014, 20:27 przez ricz89, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 10 cze 2014, 21:36
- Auto: był Xedos 9 2.5 v6 KLZE jest Focus
wiązka jest zupełnie inna, wtyczki inne...
Kupiłem licznik i leży, poluje na wiązkę, ale ci szrociarze liczą sobie jak za złoto za części z polifta, dlatego się im nie sprzedają
minie jeszcze trochę czasu aż zrozumieją że lepiej mieć 100zł niż mieć 0zł... o krzywej popytu i podaży pewnie nie słyszeli.
I weź coś zrób z tytułem tematu bo zaraz Kamil wpadnie i zrobi dym![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Kupiłem licznik i leży, poluje na wiązkę, ale ci szrociarze liczą sobie jak za złoto za części z polifta, dlatego się im nie sprzedają
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
I weź coś zrób z tytułem tematu bo zaraz Kamil wpadnie i zrobi dym
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
ProboszczV6 napisał(a):I weź coś zrób z tytułem tematu bo zaraz Kamil wpadnie i zrobi dym
Dokładnie, proszę o poprawienie tematu na zgodny z regulaminem działu oraz forum.
]
-
Kamil
i jak tytuł dobry
dzisiaj załatwiłem sobie wiązki do licznika z polifta jak przyjdą w przyszłym tygodniu to cos postaram sie pomodzic tylko nie chciał bym ciąć ori wiązki ma ktoś jakiś pomysł jak to uczynić
dzisiaj załatwiłem sobie wiązki do licznika z polifta jak przyjdą w przyszłym tygodniu to cos postaram sie pomodzic tylko nie chciał bym ciąć ori wiązki ma ktoś jakiś pomysł jak to uczynić
- Od: 10 cze 2014, 21:36
- Auto: był Xedos 9 2.5 v6 KLZE jest Focus
Gdzie dorwałeś takie wiązki? znaczy same wtyczki czy kompletną wiązkę deski rozdzielczej, też chcę ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Don't hate me, i'm just an alien....
In rock we trust
In rock we trust
ricz89 napisał(a):i jak tytuł dobry
O wiele lepszy
Skoro masz już wiązkę...z Xedosa czy z milleni
]
-
Kamil