Już wkrótce minie rok od kiedy mam prezentowaną Mazde Xedos 6. Sprowadzona została z Niemiec w maju 2010r., a nabyta przeze mnie w czerwcu 2010r. na miejscu w Elblągu.
Tak wyglądała przy kupnie:

Opis podstawowy:
Rok produkcji- 1996r.
Aktualny przebieg- 190 025 km
Silnik- B6 (1.6 DOHC 16v)
Opis szczegółowy:
Serwisowana w ASO do 150 000km, a ostatni wpis z 03.2008r. Na potwierdzenie dostałem książki potwierdzające serwis, faktury, oraz paragony:

Bezpośrednio po zakupie został wymieniony kompletny rozrząd (180 000km), tarcze i klocki z przodu i z tyłu. Po czasie dwa tylne łączniki stabilizatora, uszczelka pod pokrywą zaworów i pomalowane na czarny mat kratki grilla. Zimą wymiana radia na Kenwood KDC4051 i głośników w tylnej półce na Infinity Kappa 993i W marcu br. roku zostały wymienione amortyzatory przednie na nowe firmy KYB i sprężyny używane firmy K.A.W (przód -50mm, tył -35mm) zakupione od Barthek.
Sprężyny odświeżone. Zostały wyszlifowane do czystego metalu, pomalowane cynkiem w spreju, a następnie pomalowane farbą z dodatkiem gumy. Wszystko zakupione było w specjalistycznej lakierni. Koszt. 90zł. Mój czas robocizny ok. 12h
Przed:

Po pomalowaniu cynkiem:

Efekt prawie końcowy:

Olej zmieniany co 9 000 km. Cały czas jeżdżony na Mobil Super 2000 10W40 SuperPremium (półsyntetyk)
X6 została szczegółowo zbadana wysokiej klasy miernikiem lakieru. Żaden z elementów nie był malowany.
Plany:
– zakup alufelg (już w ciągu 2 tyg)
– polerka lakieru (prawdopodobnie w lipcu)
– wymiana przednich głośników na Powerbass S-6c + wyciszenie drzwi i tylnej półki
– zimny dolot powietrza przez filtr stożkowy
– zmiana końcowego tłumika
– pomalowanie przedniego zderzaka (niestety ktoś na parkingu uszkodził)
– wymiana uszczelki przedniej szyby- odstaje.
– zmiana emblematów na nowsze
Fotki teraźniejsze robione na szybko i bez żadnego większego picowania:

Osiągnięcia:
195km/h- niestety droga się skończyła.
Jednodniowa trasa 2200 km- bez żadnej awarii, kontrolki pojechała i wróciła- stan oleju niemalże taki sam (zjadła ok 70-80ml)
Pozdrawiam, Damnavi