luźna praca dźwigni zmiany biegów

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez skomoroch » 26 sty 2012, 18:07

Witam,

Mam problem, z którym nie bardzo jestem sobie w stanie poradzić. Dotyczy Mazdy 3 1.6 benzyna 2005, przebieg 170.000 km.

Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że dźwignia zmiany biegów działa inaczej, niż dotychczas:

1. biegi wchodzą normalnie, ale więcej siły trzeba użyć przy wrzucaniu wstecznego i trzeba wrzucać biegi dokładniej, niż dotychczas
2. po wrzuceniu biegu dźwignia jest lekko luźna

Trudno mówić o usterce jako takiej, problem wpływa jednak na komfort jazdy.

Mam wrażenie, że mechanizm jest po prostu wyrobiony (ma prawo, biorąc pod uwagę przebieg). Samochód był w dwóch warsztatach, które nie stwierdziły jakiejkolwiek usterki.

Pytanie: drążyć temat, ponieważ czuję, że coś jest ze zmianą biegów nie tak, czy odpuścić i zaczekać na to, co się będzie działo dalej? Jeżeli szukać, to co obstawiacie? Skrzynię biegów można moim zdaniem wykluczyć, chodzi raczej o jakieś drobne mechaniczne częsci przy dźwigni.
skomoroch

Postprzez Seraf » 27 sty 2012, 10:59

taką podstawową inspekcję możesz sobie sam przeprowadzić.
zdejmij plastik od "cupholderów" potem ten plastik okalający lewarek skrzyni biegów i popatrz na cięgna, czy nie są poluzowane/wyrobione/pęknięte.
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez dzux » 27 sty 2012, 22:51

Dokładnie tak jak pisze seraf miałem taki problem w innym wozie i co sie okazało wyrobiły sie poniżej przy lewarka uchwyty mocujące zastosowałem podkładkę i wszystko wróciło do normy :D
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez Seraf » 28 sty 2012, 11:12

Miło by zarazem było gdybyś napisał tutaj też o tym czy udało Ci się problem naprawić i w jaki sposób. Inaczej watek pójdzie do kosza, a dobrze by było wiedzieć jakie elementy skrzyni padają najwcześniej.
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez daliend » 2 paź 2014, 21:21

wyrobiony mechanizm zmiany biegów (plastikowa tylejka iplastikowy przegób gdzie wchodzi kula od drążka)albo uszkodzona spręzyna w drążku
Forumowicz

Od: 28 lis 2012, 21:18
Auto: mazda 3 / 1,4/ 2004r