Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
to może jeszcze Play poszukaj, bo oni mają korzystniejsze taryfy.
http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
ten zestaw wydaje się być nie głupi. na dodatek urzedzenie chyba nie ma simlocka więc jak coś to możesz wrzucić kartę w orange.
http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
ten zestaw wydaje się być nie głupi. na dodatek urzedzenie chyba nie ma simlocka więc jak coś to możesz wrzucić kartę w orange.
Jak to ma być internet mobilny-domowy, to może router z wifi z HSDPA? Wg mnie znacznie wygodniejsze niż jakiś dongle przy komputerze.
p.s. W jakim mieście tego internetu potrzebujesz?
p.s. W jakim mieście tego internetu potrzebujesz?
No właśnie ja mam cuś takiego http://www.play.pl/pl/telefony/huaweie5832/index.html
Świetna sprawa, działa wyśmienicie. Na baterii w 3G i z włączonym Wifi działa do 6h.
Jednego mam już jakiś czas w firmie, drugiego właśnie wziąłem do domu zamiast Orange.
Za 49zł mam umowę na 12 m-cy, 8GB transferu na miesiąc, prędkość 2Mbit/s
W Kielcach działa duuuuuuuużo szybciej niż Orange.
Ma jednak wady – Orange działa praktycznie wszędzie, tutaj już jest problem w małych miejscowościach.
Świetna sprawa, działa wyśmienicie. Na baterii w 3G i z włączonym Wifi działa do 6h.
Jednego mam już jakiś czas w firmie, drugiego właśnie wziąłem do domu zamiast Orange.
Za 49zł mam umowę na 12 m-cy, 8GB transferu na miesiąc, prędkość 2Mbit/s
W Kielcach działa duuuuuuuużo szybciej niż Orange.
Ma jednak wady – Orange działa praktycznie wszędzie, tutaj już jest problem w małych miejscowościach.
kurde rzeczywiście fajna sprawa z tym modemem i rozdzieleniem sygnału, Grzyby czy te 8gb stacza ci na swobodne poruszanie się po necie bez patrzenia na licznik? oczywiście bez ściągania filmów czy innych dużych plików. A i czy był simlock na tym modemie?
Jak pisałem mieszkam w centrum Lublina i będzie to bardziej internet "stacjonarny" niż mobilny, a że nie wiem ile tu pomieszkam gdzie mieszkam nie chcę płacić za coś z czego może za 3-5 miesięcy nie będę korzystał, dlatego przedłużenie umowy z obecnym dostawcą intenetu odpada.
Jak pisałem mieszkam w centrum Lublina i będzie to bardziej internet "stacjonarny" niż mobilny, a że nie wiem ile tu pomieszkam gdzie mieszkam nie chcę płacić za coś z czego może za 3-5 miesięcy nie będę korzystał, dlatego przedłużenie umowy z obecnym dostawcą intenetu odpada.
-
karolski
Wypowiem sie jako uzytkownik Play Online na karte. Po pierwsze, nie sugeruj sie tym, ze modem jest stary albo nowy jezeli myslisz o playu. W przypadku czwartego operatora wazne zeby dzialal w HSDPA 7,2mbps – wiecej nie wykorzystasz, ze wzgledu na ograniczeni operatora (przycinanie transferu w zalezonosci od uslugi albo do 1mbps albo do ~4mbps). Takze taki Icon 255 powinien spokojnie dac sobie rade. Teraz co do kosztów... Doladowuje srednio raz na miesiac za 50zl, nastepnie uaktywniam za 10zl usluge nocny transfer (od 00:00 do 09:00 AM transfer bez limitow) oraz za kolejne 10zl usluge przyspieszonego transferu (do 4 mbps). Takze jakbys chcial sciagnac cos wiekszego z sieci to nie ma problemu – zostawiasz kompa na noc bez stresu.
Co do modemu/routera MiFi o ktorym napisal Grzyb to rowniez polecam. Posiadam takie samo urzadzenie. Bateria wytrzymuje w nim pare godzin, a i z ladowaniem nie ma problemu z tytulu wbudowanego uniwersalnego gniazda miniUSB. Przez taki routerek podlaczysz maksymalnie 5 urzadzen w danej chwili. Jedyna jego wada to brak mozliwosci odbierania SMSow (play za pomoca nich informuje Cie, ze zblizasz sie do wyczerpania srodkow na koncie). Problem dotyczy modelu e5832 – w nowszym (bodajze e586) tego problemu juz nie ma. Rozwiazanie niesamowicie wygodne, gdy masz pare urzadzen – telefon, komputer, tablet itd., no i jak trzeba to jest mobile – wkladasz w kieszen i idziesz. Koszt zakupu lekko powyzej 200zl na allegro za nowe urzadzenie. Apropo tego typu rozwiazan to wczoraj widzialem/czytalem cos takiego:
http://www.techmoan.com/blog/2012/1/22/ ... probl.html
Na allegro widzialem takie urzadzenie za 130zl + do tego trzeba dokupic dongle na USB gdzies za drugie tyle.
Jezeli chodzi o Playa w Bydgosczy to z moich obserwacji download raczej nie schodzi ponizej 1mbps, a w nocy faktycznie mozna sie spodziewac transferow do 4mbps. Oczywiscie caly czas mowimy o downloadzie. Upload wypada juz zdecydowanie gorzej bo na prawde rzadko zdarza sie, zeby przekroczyc 1mbps.
Co do modemu/routera MiFi o ktorym napisal Grzyb to rowniez polecam. Posiadam takie samo urzadzenie. Bateria wytrzymuje w nim pare godzin, a i z ladowaniem nie ma problemu z tytulu wbudowanego uniwersalnego gniazda miniUSB. Przez taki routerek podlaczysz maksymalnie 5 urzadzen w danej chwili. Jedyna jego wada to brak mozliwosci odbierania SMSow (play za pomoca nich informuje Cie, ze zblizasz sie do wyczerpania srodkow na koncie). Problem dotyczy modelu e5832 – w nowszym (bodajze e586) tego problemu juz nie ma. Rozwiazanie niesamowicie wygodne, gdy masz pare urzadzen – telefon, komputer, tablet itd., no i jak trzeba to jest mobile – wkladasz w kieszen i idziesz. Koszt zakupu lekko powyzej 200zl na allegro za nowe urzadzenie. Apropo tego typu rozwiazan to wczoraj widzialem/czytalem cos takiego:
http://www.techmoan.com/blog/2012/1/22/ ... probl.html
Na allegro widzialem takie urzadzenie za 130zl + do tego trzeba dokupic dongle na USB gdzies za drugie tyle.
Jezeli chodzi o Playa w Bydgosczy to z moich obserwacji download raczej nie schodzi ponizej 1mbps, a w nocy faktycznie mozna sie spodziewac transferow do 4mbps. Oczywiscie caly czas mowimy o downloadzie. Upload wypada juz zdecydowanie gorzej bo na prawde rzadko zdarza sie, zeby przekroczyc 1mbps.
Zadam pytanie o laptopa
co polecacie do 2500 zł ? poprzednio miałem r61i ale go rozwaliłem przez 6 lat
głównie zależy mi na internecie – grać chyba nie będę, Strasznie dużo tego na rynku a ja już wypadłem w tych sprawach z obiegu.
jak potrzebujesz solidnego sprzętu nie do grania to chyba dobrym wyborem byłby któryś z sony vaio.
był jeden fajny model ale chyba grubo przekraczał Twój budżet z matową matrycą i podświetlaną klawiaturą.
przemyśl czy na pewno nie chcesz kupić trochę lepszego sprzętu bo kupujesz go na kilka lat chyba a z biegiem czasu może się zdarzyć że będziesz chciał zapuścić np jakiegoś need for speeda czy Fifę
był jeden fajny model ale chyba grubo przekraczał Twój budżet z matową matrycą i podświetlaną klawiaturą.
przemyśl czy na pewno nie chcesz kupić trochę lepszego sprzętu bo kupujesz go na kilka lat chyba a z biegiem czasu może się zdarzyć że będziesz chciał zapuścić np jakiegoś need for speeda czy Fifę
ja Acera bym osobiście nie kupił.
poczytaj troche tutaj przed dokonaniem wyboru:
http://forum.purepc.pl/Co-kupic-Noteboo ... y-f84.html
dobrze poczytać i rozeznać się w temacie przed kupnem żeby kupić dobry sprzęt bo na rynku jest tyle laptopów że łatwo kupić przez przypadek coś z cienką kartą graficzną lub z jakimiś wadami które wyjdą na jaw po jakimś czasie a wydając te 3K lepiej być zadowolonym z wyboru.
jeśli celujesz w coś niedrogiego to wolałbym już Asusa, Toshiba lepsze wykonanie (ale to moje zdanie)
poczytaj troche tutaj przed dokonaniem wyboru:
http://forum.purepc.pl/Co-kupic-Noteboo ... y-f84.html
dobrze poczytać i rozeznać się w temacie przed kupnem żeby kupić dobry sprzęt bo na rynku jest tyle laptopów że łatwo kupić przez przypadek coś z cienką kartą graficzną lub z jakimiś wadami które wyjdą na jaw po jakimś czasie a wydając te 3K lepiej być zadowolonym z wyboru.
jeśli celujesz w coś niedrogiego to wolałbym już Asusa, Toshiba lepsze wykonanie (ale to moje zdanie)
Kiedys pytałem i nie dostałem odpowiedzi: mieliście może styczność z przenośnymi tunerami DVB-T mpeg4 podłączanymi do komputera ?
Takie jak ten
http://allegro.pl/tuner-micro-do-laptop ... 34009.html
Jak to śmiga czy warto i czy moze ktoś coś obiektywnie powiedziec na ten temat?

Jak to śmiga czy warto i czy moze ktoś coś obiektywnie powiedziec na ten temat?
Radex napisał(a):ja Acera bym osobiście nie kupił.
Bo?
Wcale nie gorszy od Asusa, Samsunga czy obecnej Toshiby. Z wykonaniem się znacznie poprawili. W tej kasie patrz na parametry, markę sobie odpuść. Zakładam, że laptop będzie głównie służył jako komputer domowy?
hmm AMD.... chcesz pewnie na nim jajka smazyc i uzywac przy nim stopery do uszu bo o cichej pracy i energooszczednosci na amd mozna pomazyc 
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Ja bym nie odrzucał Acera – w końcu to chyba największy producent laptopów na świecie. Natomiast na 99% nie wybrałbym przenośnego komputera z procesorem AMD.
Dlaczego patrzysz na modele z 15-calowymi matrycami? Komputer robi się nieporęczny (nie mówiąc o przesuniętej w lewo klawiaturze), a na ekranie wcale nie zmieści się więcej niż na 13 lub 14 calach...
Czy trochę słabszy, ale poręczniejszy sprzęt, gabarytowo w rodzaju np. Acera 3830TG lub Della V131 nie byłby lepszy do internetu? Łatwiej zdjąć go z biurka i przeglądać sieć na kanapie, czy w kuchni. IMHO.
Dlaczego patrzysz na modele z 15-calowymi matrycami? Komputer robi się nieporęczny (nie mówiąc o przesuniętej w lewo klawiaturze), a na ekranie wcale nie zmieści się więcej niż na 13 lub 14 calach...
Czy trochę słabszy, ale poręczniejszy sprzęt, gabarytowo w rodzaju np. Acera 3830TG lub Della V131 nie byłby lepszy do internetu? Łatwiej zdjąć go z biurka i przeglądać sieć na kanapie, czy w kuchni. IMHO.
the right man in the wrong place...
ravo, to forum co CI podałem jest na prawdę dobre, jeśli ten model wyniuchałeś stamtąd czytając opinie to na pewno będziesz zadowolony. widzę że maszina mocna na i7 
tak jak zauważył rumun, broń Cie ręka boska nie kupuj na AMD!
ja zawsze kupywałem na intelu, można kręcić dość wysoko nawet bez zmiany chłodzenia w stacjonarnym.
jest stabilniejszy (moje odczucia).
raz miałem amd to grzał się, nie szło kręcić.
tco ale 14calowe są wyraźne droższe niż 15tki, także jak będzie szukał 14tki to za tą samę dostanie droższy konfig.
a czy musi być taki poręczny? to już zależy od rava, bo wiadomo, czaso chciałby pewnie jakiś film obejrzeć a t już czasem te 1-2 cale coś tam dają.
poza tym lapka kupuje na pare latek, więc lepiej z lepszym konfigiem przyszłościowo, a nie sugerować się chwilą że to mu wystarczy teraz.
ten Dell z linku wydaje się być konkretną propozycją i jak na taki konfig cena też jest przystępna.
tylko jedyna wada – matryca błyszcząca. ale do domu powinno być ok. jednak w terenie błyszcząca matryca jet niepraktyczna.
tak jak zauważył rumun, broń Cie ręka boska nie kupuj na AMD!
ja zawsze kupywałem na intelu, można kręcić dość wysoko nawet bez zmiany chłodzenia w stacjonarnym.
jest stabilniejszy (moje odczucia).
raz miałem amd to grzał się, nie szło kręcić.
tco ale 14calowe są wyraźne droższe niż 15tki, także jak będzie szukał 14tki to za tą samę dostanie droższy konfig.
a czy musi być taki poręczny? to już zależy od rava, bo wiadomo, czaso chciałby pewnie jakiś film obejrzeć a t już czasem te 1-2 cale coś tam dają.
poza tym lapka kupuje na pare latek, więc lepiej z lepszym konfigiem przyszłościowo, a nie sugerować się chwilą że to mu wystarczy teraz.
ten Dell z linku wydaje się być konkretną propozycją i jak na taki konfig cena też jest przystępna.
tylko jedyna wada – matryca błyszcząca. ale do domu powinno być ok. jednak w terenie błyszcząca matryca jet niepraktyczna.
No właśnie jak mówisz Radex wolę jakiegoś na którym czasami coś oglądnę choć szczerze już nie pamiętam kiedy oglądałem film na lapku ale zawsze jest to możliwe
Jak wszystko dobrze pójdzie to we wtorek zamawiam tego della