Telewizory LCD / Plazma
Co do TV to obecnie dosc popularny jest LCD 40" od Toshiby o numerze 40RL838 (w sklepach euro po 2k nawet na 40raz po 0% – i nie robie tu zadnej kryptoreklamy). Teraz czekamy na przybycie kuriera z tym "pudlem" i wtedy bedzie mozna zdac dokladniejsze relacje. Ale ogolem czytajac opinie ludzi to jest to bardzo dobry produkt jak za ta cene (w sklepie wygladal naprawde dobrze i zobaczymy jak sie sprawdzi w warunkach domowych). Jedyna wada tego pudelka jest fakt braku obracanej podstawki, ale najczesciej i tak wieszamy TV na scianach wiec jak dla mnie to zaden problem. Patrzac na obraz prezentowany na sklepowych polkach to byl on spokojnie porownywalny do modeli z wyzszego przedzialu cenowego. Jak przeprowadze testy to wypowiem sie obszerniej uwzgledniajac w sprawozdaniu zwykle uzytkowanie "domowe".
-
deadI5dead
Mi właśnie przy wyborze " ze ściany " najbardziej spodobało się to, że kolory były bardzo stonowane, a nie przebarwione..
Tak naprawdę to telewizor można skalibrować urządzeniem do kalibracji monitorów.. np. ColorMunki.
Wtedy nie będzie tak jak pisał Nemi, że trawa ma inny kolor..
Czasami warto się zainteresować, bo nie trzeba kupować urządzenia, a wystarczy zadzwonić do kogoś kto lata z takim sprzętem i kalibruję zarobkowo.
Tak naprawdę to telewizor można skalibrować urządzeniem do kalibracji monitorów.. np. ColorMunki.
Wtedy nie będzie tak jak pisał Nemi, że trawa ma inny kolor..
Czasami warto się zainteresować, bo nie trzeba kupować urządzenia, a wystarczy zadzwonić do kogoś kto lata z takim sprzętem i kalibruję zarobkowo.

dziś już nie wytrzymałem...
pojechałem coś kupić
pierwotny zamysł to szajsung, później toszajba, lecz jak zacząłem testować z kompem to finalnie oglądam właśnie film w łóżeczku na "LepszymGównie"...
ps
nie wiem czemu ale komp nie chce mi pokazać rozdziałki większej niż 1600x900
a na starym eLGiku (u rodziców) mam bez żadnych problemów 1980x1080... czemu tak jest???
pojechałem coś kupić
ps
nie wiem czemu ale komp nie chce mi pokazać rozdziałki większej niż 1600x900
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Barthez napisał(a):ie wiem czemu ale komp nie chce mi pokazać rozdziałki większej niż 1600x900
Miałem podobny problem w sony. Telewizor ma opcję full HD, na etykiecie reklamowej wyraźnie napisane było, że maksymalna rozdzielczość to 1980x1080, ale po podłączeniu do kompa szalał obraz (zmieniał kolory itp), Zgłaszałem to na serwis. Zabrali telewizor, grzebali i nic uszkodzonego nie znaleźli. Okazało się, że owszem, telewizor może wyświetlić obraz full hd, ale tylko po podłączeniu i wybraniu opcji dvd. Sygnał z komputera mógł być odbierany w mniejszej rozdzielczości (nie pamietam jakiej), ale na pewno nie w 1080p. Czułem się oszukany (bo przecież sprzedawca zapewniał że będzie działało pod komputerem) i chciałem oddać telewizor (bo nie spełnia moich wymagań), ale niestety, sprzedawca się wypiął. Sprawa oparła się o rzecznika praw konsumentów, ale nic nie wskórał, ponieważ na fakturze nie miałem napisane full hd, więc tv ma prawo nie działać w tej rozdzielczości
-
Kamil
loockas napisał(a):Plazmy nie wiem jak teraz, ale kiedyś miały skłonności do wypalania logo stacji, co po roku już było bardzo widoczne
Nowsze plazmy już z tego wyrosły – jak się dokładnie przyjrzysz to zobaczysz, że w takim mocnym, nieprześwitującym logo pojedyncze piksele co jakiś czas są przez telewizor delikatnie przygaszane/zmienia im się kolor. Z 50cm tego nie widać, ale jak się spojrzy baaardzo blisko to widać.
nemi napisał(a):Gdybym miał kupować telewizor raz jeszcze, to chyba bardziej przejąłbym się... dizajnem i wygodą użycia, a nie obrazem wyświetlanym w sklepie, na półce.

Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Cóż, ja dzisiaj zakupiłem samsunga UD40D6750. Do zakupu składałem się ponad 2 tygodnie, czytałem wielkie ilości porównań itd. Stanęło na Sony KDL-40EX725 albo Samsungu 40D6100(albo D6500). Sony zjadało 6100 jakością obrazu (porównanie: http://hdtvpolska.com/topic/25776-mega- ... 000-d6100/ ) ale nie czyta napisów z usb. Niby głupota a o ile ułatwiająca życie. Przed zakupem w sklepie spotkałem kolegę pracującego na dziale RTV, który zachęcił mnie bym porównał obraz z tych TV do UD40D6750. Nie mieli takiego wystawionego u siebie, ale opłacało się pojeździć bo gołym okiem widać różnicę(inne lampy, inna matryca bla bla bla...) Blisko mu do serii 7xxx jeżeli chodzi o obraz a na pewno bliżej niż do 6100 albo 6500. Pewnie kupił bym soniacza ale 1000zł za sam znaczek więcej nie dam.
Jeżeli chodzi o 3D to jak wiadomo (co samsung ukrywał) żadne z niego 3d full hd bo rozdzielczość w 3d spada z 1080p do 540p, jak wielkie to ma znaczenie mogę napisać jak będzie czas się pobawić TV i porównać z 3d full hd. Najprawdopodobniej to kwestia softu bo TV pociągną by 1080p w 3d ale samsung nic z tym nie zrobi bo ma serię 7, która ma fulla, srebrną ramkę i śmiga troszkę szybciej a za takie pierdy ludzie dopłacają im 1-2K więcej a za samą ramkę nikt by tyle nie dał (moja teoria:D )
Internet hmm... też tylko chwilę bawiłem się po podłączeniu wi-fi więc pierwsze wrażenie jest takie, że szybciej włączę kompa niż odpalę coś ciężkiego
w każdym razie dobrze, że ma wbudowany odbiornik.
Jeżeli chodzi o funkcjonalność to gicior, serio podoba mi się. Ładnie, intuicyjnie rozłożone menu, bardzo dużo funkcji przydatnych jak i nie:). Dysk zewnętrzny 640gb chodzi spokojnie a i nagrywać można na niego bezpośrednio z TV. Dzielenie obrazu itd itd. Jak komuś więcej informacji potrzeba to napiszę jak empirycznie wszystko wybadam.
Kup do kompa grafikę z HDMI i powinno latać. Ja tak zrobiłem a i gierki fajniej wyglądają:)

Jeżeli chodzi o 3D to jak wiadomo (co samsung ukrywał) żadne z niego 3d full hd bo rozdzielczość w 3d spada z 1080p do 540p, jak wielkie to ma znaczenie mogę napisać jak będzie czas się pobawić TV i porównać z 3d full hd. Najprawdopodobniej to kwestia softu bo TV pociągną by 1080p w 3d ale samsung nic z tym nie zrobi bo ma serię 7, która ma fulla, srebrną ramkę i śmiga troszkę szybciej a za takie pierdy ludzie dopłacają im 1-2K więcej a za samą ramkę nikt by tyle nie dał (moja teoria:D )
Internet hmm... też tylko chwilę bawiłem się po podłączeniu wi-fi więc pierwsze wrażenie jest takie, że szybciej włączę kompa niż odpalę coś ciężkiego
Jeżeli chodzi o funkcjonalność to gicior, serio podoba mi się. Ładnie, intuicyjnie rozłożone menu, bardzo dużo funkcji przydatnych jak i nie:). Dysk zewnętrzny 640gb chodzi spokojnie a i nagrywać można na niego bezpośrednio z TV. Dzielenie obrazu itd itd. Jak komuś więcej informacji potrzeba to napiszę jak empirycznie wszystko wybadam.
Kamil napisał(a):przez Kamil » dzisiaj, 20:20
Kup do kompa grafikę z HDMI i powinno latać. Ja tak zrobiłem a i gierki fajniej wyglądają:)
Ludzie, którzy reklamowali to full hd 3d jako ściemę samsungowi i potrafili to udokumetować pokazując reklamy ze sklepów, pudełka z napisem 3d full hd i tak dalej, dostali nówki D7000 z tego co czytałem więc walczKamil napisał(a):Miałem podobny problem w sony. Telewizor ma opcję full HD, na etykiecie reklamowej wyraźnie napisane było, że maksymalna rozdzielczość to 1980x1080, ale po podłączeniu do kompa szalał obraz (zmieniał kolory itp),
Barthez napisał(a):nie wiem czemu ale komp nie chce mi pokazać rozdziałki większej niż 1600x900a na starym eLGiku (u rodziców) mam bez żadnych problemów 1980x1080... czemu tak jest???
No i wlasnie mam to samo w tej Toshibie 40RL838 ... masakra (musze jeszcze sprawdzic z kabelm HDMI czy wtedy obraz pojdzie na 1080).
Jak na sekunde obecna jedyna metoda to podlaczyc dysk na usb albo pendraka i tak ogladac filmik – wtedy ciagnie 1080p i jest mega gites
Mysle ze jednya rada jak na sekunde obecna to wlasnie zgrac filmik na pena i pewnie prezz usb pojdzie na fullhd
Jesli mam przedstawic pierwsze wrazenia z TV to oprocz mega faila z obrazem z kompa to jak na cene 2000 pln obraz mnie zadowala w zupelnosci
EDIT:
Po podlaczeniu PC i pogrzebaniu w ustawieniach TV spokojnie daje rade na full HD
-
deadI5dead
no przecież oczywiste, że mam odpowiedni sprzętSteffen88 napisał(a):Kup do kompa grafikę z HDMI i powinno latać. Ja tak zrobiłem a i gierki fajniej wyglądają:)
-
Kamil
deadI5dead napisał(a):Po podlaczeniu PC i pogrzebaniu w ustawieniach TV spokojnie daje rade na full HDale jeszcze musze cos tam pomodzic by wszystko gralo jak nalezy (walczymy z jakims smiesznym "czarnym paskiem").
jakimi ustawieniami?
barthez a jaką masz grafikę? Ustawiałeś w komputerze jaka ma być wyświetlana rozdzielczość na tv? masz podłączony tylko tv czy monitor + tv?
-
Kamil
Barthez napisał(a):na starym eLGiku (u rodziców) mam bez żadnych problemów 1980x1080...
podobnie było na jakims philipsie – też pokazał 1980x1080 bez jakiś dodatkowych zabiegów...
moja grafika... ati 5470 (asus K72D)
jeszcze się pobawię ustawieniami, zobacze o co mu kaman...
Barthez napisał(a):nemi napisał(a):Barthez, spróbuj puszczać obraz tylko na TV. Ja mając obraz zduplikowany nie mam full HD, ale jak wybiorę opcję "tylko projektor", to Full HD mam
teraz zadziałało
Co byś beze mnie zrobił
ewentualnie poszukaj jakieś "tjuningowane" sterowniki, swojego czasu miałem podobny problem z brakiem możliwości edycji rozdzielczości na dołączonym monitorze na swoim starym lapku, sterowniki od Omegi (do karty ATI), rozwiązały problem.
..::Born To Rise Hell::..
nemi napisał(a):Co byś beze mnie zrobił
męczył bym się dłużej
dla ciekawostki podpowiem iż Dianowy komp po podłączeniu do TV od razu wykrył full hd bez odłączania ekranów... a jest 2lata starszy od mojego i ma xp'ka
sprawa druga... do TV powinni dodawać klawiaturę bezprzewodową gratis
Barthez napisał(a):sprawa druga... do TV powinni dodawać klawiaturę bezprzewodową gratis– a tak następny wydatek rzędu 60zł
Ja mam myszkę bezprzewodową do obsługi oglądania na TV. Raczej wystarcza – najczęściej korzystam z tego, co jest na dysku lub ze stron VOD, które mam w ulubionych w przeglądarce
A ja polecam Sony kdl40 ex720.Kryształ obraz.Jedynie sharp Aquos lekko go wyprzedza ale tylko w jasnosci.Bravia internet Video też fajna funkcja.Kupowałem go ze względu na obraz.Kupiłem go w salonie sony z 5 letnią gwarancją w ratach 20 x 0 procent za 2890.
– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
sprawiłoby, że wszyscy by osłupieli.
– Łyżwy załóż.
sprawiłoby, że wszyscy by osłupieli.
– Łyżwy załóż.
Co powiecie na Samsung PS51D550?
Może ktoś z Was pomoże przy wyborze?
Chciałem mniejszy Led-owy ale 51 cali plazmy za podobną cenę...
Nie miałem nigdy plazmy i nie wiem jak to jest z tym ustrojstwem
Może ktoś z Was pomoże przy wyborze?
Chciałem mniejszy Led-owy ale 51 cali plazmy za podobną cenę...
Nie miałem nigdy plazmy i nie wiem jak to jest z tym ustrojstwem
Ostatnio edytowano 25 mar 2012, 21:36 przez Rafał, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar