Informacja o zuzyciu paliwa Mazda 3 BK
1, 2
U mnie rezerwa zapala sie przy wskazaniu komputera ze moge przejechac jeszcze 60km. Co do ilosci paliwa to maks ile wlalem to okolo 47 litrow. Komputery w trojce nie naleza do najlepszych, odrazu po zatankowaniu wskazuje ze moge przejehac ponad 700km na baku, gdzie w czasie jazdy km te spadaja szybciej niz na liczniku.
- Od: 16 kwi 2010, 10:32
- Auto: Mazda 3 1.6 2003r benzyna
a ja mogę powiedzieć ile wchodzi po wyczyszczeniu 
że jestem zdolny i już dwa razy mi się to udało, to po wlaniu 5 litrów z baniaczka i przejechaniu około 1.5 km do stacji, tankując prawie pod korek, udało mi się wlać prawie 52 litry
czyli to co piszą w książeczce jest prawdą, bak ma 55 litrów
że jestem zdolny i już dwa razy mi się to udało, to po wlaniu 5 litrów z baniaczka i przejechaniu około 1.5 km do stacji, tankując prawie pod korek, udało mi się wlać prawie 52 litry
czyli to co piszą w książeczce jest prawdą, bak ma 55 litrów
- Od: 16 maja 2010, 18:15
- Auto: Mazda 3 2.0 2004 sedan (USA)
W ukrytych opcjach komputera można sprawdzić ile jest paliwa w baku (bynajmniej u mnie)po zatankowaniu i dodaniu zawsze mi wychodzi 55 l.Dystans który wskazuje komputer do przejechania schodzi szybciej niż kilometry na liczniku a to dla tego że komp przelicza nie tylko przejechane kilometry ale i styl jazdy dlatego ta różnica
a u mnie rezerwa zapala sie dokładnie przy RMNG = 35km. dokładnie wczoraj zjechałem do 0 na wyświetlaczu, wskazówka licznika tez na zero praktycznie była. przejechałem na tym "0" jeszcze 30km po mieście i do baku weszło 45 litrów. ten wskaźnik zasięgu można traktować z dużym przymrużeniem oka.
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
ja na podstawie swoich 3 tyg jazd madzia wnioskuje ze ten komp jest mało wiarygodny, juz więcej wiem po wizytach na stacji benzynowej, od momentu zapalenia sie kontrolki paliwa do baku wchodzi mi 39-40 litrow pod tzw korek,w miescie robie na tym 400km, w jezdzie mieszanej 500km a ile moge zrobic na rezerwie, tego wole nie sprawdzac, żeby nie zapowietrzyc ukladu.także po zapaleniu rezerwy jade tankowac.
- Od: 10 gru 2011, 18:09
- Auto: Mazda 3, 1,6 benz sedan 2006r
adasko_m1 napisał(a):ja na podstawie swoich 3 tyg jazd madzia wnioskuje ze ten komp jest mało wiarygodny, juz więcej wiem po wizytach na stacji benzynowej, od momentu zapalenia sie kontrolki paliwa do baku wchodzi mi 39-40 litrow pod tzw korek,w miescie robie na tym 400km, w jezdzie mieszanej 500km a ile moge zrobic na rezerwie, tego wole nie sprawdzac, żeby nie zapowietrzyc ukladu.także po zapaleniu rezerwy jade tankowac.
to sporo pali twoja mazda mam ten sam silnik i spalanie mam dużo mniejsze no chyba że cały czas gaz w podłogę , a co do jazdy na rezerwie to nie zaleca sie ,piszą żeby mieć non stop ok 1/4 zbiornika
adasko_m1 napisał(a):ja na podstawie swoich 3 tyg jazd madzia wnioskuje ze ten komp jest mało wiarygodny, juz więcej wiem po wizytach na stacji benzynowej,
Dlatego najlepiej jest skalibrować komputer, u mnie przekłamywał ok 0,9 litra na minus jak kupiłem, teraz jest ustawiony na +5 i podaje -0.2 litra od rzeczywistego spalania, jak tam +10, to pewnie będzie delikatnie zawyżał, dlatego zostawiam już jak jest teraz.
adasko_m1 napisał(a):od momentu zapalenia sie kontrolki paliwa do baku wchodzi mi 39-40 litrow pod tzw korek
Zbiorniki mamy takie same, a mi wchodzi ok 43 litrów od momentu zapalenia rezerwy.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
adasko_m1 napisał(a): a ile moge zrobic na rezerwie, tego wole nie sprawdzac, żeby nie zapowietrzyc ukladu.także po zapaleniu rezerwy jade tankowac.
Myślę że benzyny raczej nie zapowietrzysz i nie ma takich problemów jak w dieslach.
Raz mi się zdarzyło stanąć na środku drogi z powodu braku paliwa.
Kilka razy przekręciłem rozrusznikiem, a po zalaniu 5l. którymi poratował mnie kolega autko zapaliło jakby nigdy nic.
MOJA MAZDA
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
też mi tak się wydaje że mi dużo pali , musze chyba pomyslec co z tym zrobić, może wymienić filtry ,lub świece, jezdzę normalnie, mprzyzwyczaiłem się trochę do niskiego spalania w leonie 1,9, tam było małe spalanie, a tu sa częstsze wizyty na stacji
, może gaz włożyć, ale szkoda mi silnika.
- Od: 10 gru 2011, 18:09
- Auto: Mazda 3, 1,6 benz sedan 2006r
co prawda zeszło trochę na off top, ale co tam 
U mnie rezerwa w zależności od stylu jazdy zapala się w przedziale 70-60km reming. Przy spokojnej jeździe (spalanie w okolicach 6.2l/100 km – w większości trasa bez zbędnych wyprzedzeń innych użytkowników i w zakresie akceptowalnym przez szanownych policjantów, ale nie kapelusznik stajl) jestem w stanie pojeździć spokojnie około 80 km. Tzn. reming pokazuje 0, a ja spokojnie do 30 km jeszcze pociągnę. Ale nie więcej, bo wskazówka dochodzi do miejsca jak na power off tablicy:)
Także jak dochodzi do kreski E to spokojnie jeszcze trochę można pojeździć. Trochę... wtedy wchodzi mi pod korek max 51 litrów. Do odbicia 49.
Pozdrawiam
U mnie rezerwa w zależności od stylu jazdy zapala się w przedziale 70-60km reming. Przy spokojnej jeździe (spalanie w okolicach 6.2l/100 km – w większości trasa bez zbędnych wyprzedzeń innych użytkowników i w zakresie akceptowalnym przez szanownych policjantów, ale nie kapelusznik stajl) jestem w stanie pojeździć spokojnie około 80 km. Tzn. reming pokazuje 0, a ja spokojnie do 30 km jeszcze pociągnę. Ale nie więcej, bo wskazówka dochodzi do miejsca jak na power off tablicy:)
Także jak dochodzi do kreski E to spokojnie jeszcze trochę można pojeździć. Trochę... wtedy wchodzi mi pod korek max 51 litrów. Do odbicia 49.
Pozdrawiam
1, 2