323F BA Absolutny brak podgrzewania tylnej szyby
Patrzyłeś dokładnie,u mnie przekaźnik był schowany z tyłu ze trudno było zlokalizować cykanie podczas włączania szyby.
-
Lantis 89
Witam, ja również mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby, bo kontrolka czasem przerywa. Zazwyczaj słabo świeci, czasem zaczyna świecić mocno a czasem w ogóle gaśnie. Zauważyłem że po włączeniu ogrzewania kontrolka coraz bardziej przygasa aż w ogóle gaśnie. Ogrzewanie szyby praktycznie nie działa bo po włączeniu szyba bardzo słabo i powoli odmarza. Rozebrałem deskę rozdzielczą, i dobrałem się do przycisku ale na moje oko przycisk jest ok bo nie był zaśniedziały ani nic. Na wszelki wypadek przeczyściłem papierem ściernym tą blaszkę w przełączniku co styka ale dalej nie łączy jak trzeba. Rozebrałem też plastiki od klapy bagażnika i przeczyściłem styki do pasków tylnej szyby ale dalej jest to samo. Macie może jakieś pomysły gdzie jeszcze mogę szukać ?
Jestem w trakcie doprowadzania do ładu mojej madzi.
- Od: 13 gru 2011, 12:55
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 KAT 1996
Witam, ja również mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby, bo kontrolka czasem przerywa. Zazwyczaj słabo świeci, czasem zaczyna świecić mocno a czasem w ogóle gaśnie. Zauważyłem że po włączeniu ogrzewania kontrolka coraz bardziej przygasa aż w ogóle gaśnie. Ogrzewanie szyby praktycznie nie działa bo po włączeniu szyba powoli, bardzo słabo odmarza. Rozebrałem deskę rozdzielczą, i dobrałem się do przycisku ale na moje oko przycisk jest ok bo nie był zaśniedziały ani nic. Na wszelki wypadek przeczyściłem papierem ściernym tą blaszkę w przełączniku co styka ale dalej nie łączy jak trzeba. Rozebrałem też plastiki od klapy bagażnika i przeczyściłem styki do pasków tylnej szyby ale dalej jest to samo. Macie może jakieś pomysły gdzie jeszcze mogę szukać ?
Syprinter napisał(a):po włączeniu ogrzewania kontrolka coraz bardziej przygasa aż w ogóle gaśnie. Ogrzewanie szyby praktycznie nie działa bo po włączeniu szyba powoli, bardzo słabo odmarza.
U Ciebie spada natężenie prądu ale nie znika bo mówisz że powoli szyba odmarza
a jak z innymi odbiornikami prądu? np nie zauważyłeś żeby nawiew słabiej działał?
Obstawiam że masz zaśniedziałą masę
A ja mam problem tego typu że ogrzewanie działa, ale tylko do połowy szyby
podejrzewam, że mam ścieżkę przerwaną i teraz pytanie czy ktoś próbował to w jakiś sposób lutować może?
ja wkońcu zabrałem sie za swój przełącznik od szyby bo przestał działać i oczywiście po oczyszczeniu stykających sie płytek załączających ogrzewanie wszystko działa jak należy, także biorąc pod uwage liczbe osób u którym pojawił się właśnie taki przypadek to pierwszą rzeczą jest przeczyszczenie przełącznika a później szukanie innych przyczyn
co do tej pasty na tylnią szybe to kolega kiedyś stosował i mówił że działa
co do tej pasty na tylnią szybe to kolega kiedyś stosował i mówił że działa
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
Witam
Mazde posiadam od 2 tygodni. Szyba niestety nie działa. Po przeglądzie forum moja wiedza nie wiele się zmieniła. Działa przycisk, zapala się kontrolka, bezpiecznik ok tylko szyba nie grzeje. Przy włączaniu nie słychac przekaźnika i kontrolka nie gaśnie po czasie. Poprosze o jakieś sugestie. Pozdrawiam
Mazde posiadam od 2 tygodni. Szyba niestety nie działa. Po przeglądzie forum moja wiedza nie wiele się zmieniła. Działa przycisk, zapala się kontrolka, bezpiecznik ok tylko szyba nie grzeje. Przy włączaniu nie słychac przekaźnika i kontrolka nie gaśnie po czasie. Poprosze o jakieś sugestie. Pozdrawiam
- Od: 2 sty 2012, 21:27
- Auto: 323f ba 1998
słychać....
jeżeli zapala się kontrolka,to oznacza sprawny bezpiecznik i działający przekaźnik.
proponuję sprawdzić czy pojawia się napięcie na samych konektorach szyby,a jeśli nie,to sprawdziłbym przewody w przejściu gumowym nadwozie-klapa bagażnika.
lubią się łamać.
jeżeli zapala się kontrolka,to oznacza sprawny bezpiecznik i działający przekaźnik.
proponuję sprawdzić czy pojawia się napięcie na samych konektorach szyby,a jeśli nie,to sprawdziłbym przewody w przejściu gumowym nadwozie-klapa bagażnika.
lubią się łamać.
przez misiak89-89 » 31 gru 2011, 12:47 :
" U Ciebie spada natężenie prądu ale nie znika bo mówisz że powoli szyba odmarza
a jak z innymi odbiornikami prądu? np nie zauważyłeś żeby nawiew słabiej działał? "
Nawiew działa bardzo dobrze. Wszystkie odbiorniki raczej też. Jedyny problem to te ogrzewanie tylnej szyby mi zostało niewdzięczne. A mówisz że masa może mi nie stykać, chodzi ci o masę tą co zaraz ze styków szyby wychodzi i przykręcona jest do prawej belki tylnej klapy ?
" U Ciebie spada natężenie prądu ale nie znika bo mówisz że powoli szyba odmarza
a jak z innymi odbiornikami prądu? np nie zauważyłeś żeby nawiew słabiej działał? "
Nawiew działa bardzo dobrze. Wszystkie odbiorniki raczej też. Jedyny problem to te ogrzewanie tylnej szyby mi zostało niewdzięczne. A mówisz że masa może mi nie stykać, chodzi ci o masę tą co zaraz ze styków szyby wychodzi i przykręcona jest do prawej belki tylnej klapy ?
Przekaźnika nie będzie słychać bo nie ma przekaźnika od ogrzewania tylnej szyby. Sprawdź miernikiem czy masz napięcie na tylnej szybie. Jak nie ma to jedziesz po przewodach i sprawdzasz gdzie jest przerwa. Najlepiej na początku przeczyść styki w wyłączniku.