dziwnt wiciek tylko z czego?

Postprzez xxxb2 » 25 lis 2011, 19:50

Witam kopiłem sobie madzie 323f ( V albo VI) 99r 2.0 diesel problem z wyciekiem wygląda tak ...
Przejechałem jakieś 2 może 3 km pod dom silnik, zdarzył się zagrzać ,gdy dojechałem na miejsce zgasiłem silnik poszedłem do domu na jakieś 5 minut (wizyta w WC) ,po wyjściu zobaczyłem niebieskawo zielona mokra plamę z błyszczącym nalotem (jak by olej spożywczy) , odkręciłem korek chłodnicy dolałem płynu(oczywiście na zapalonym silniku, zęby głowicy nie pokrzywić) do poziomu zbiornik wyrównawczy do max ,pojechałem na stacje kopiłem uszczelniacz w płynie za chyba 16zl zrobiłem jak było napisane w instrukcji. Po 2 dniach jazdy sprawdzam płyn co dzień rano na zimnym silniku poziom jest ok . Wczoraj pojechałem jakieś 8 km po żonę do pracy, dałem grzanie na ful i jechałem silnik się rozgrzał (polowa skali) było milo ciepło itd .W trakcie jazdy jakieś 40 m przed parkowaniem miałem ok 4 tys obrotów (wymusiłem pierwszeństwo i chciałem uciec z przed nosa) gdy dojechałem do domu zobaczyłem wyciek, taki sam jak w/w w ilości ok szklanki może troszkę więcej . Jedna plama bez kapania sączenia czy coś tego typu, popuściłem korek wlewu chłodnicy, tu moje zdziwienie płyn natychmiast zaczął uciekać, wiec wnioskuje był. Dziś silnik zimny przed powrotem z pracy dolewam płyn okazało się, ze brakuje max kieliszek(przy wycieku pod autem było ok 0.4 litra) chłodnica jest wilgotna w dolnym lewym rogu i z lewej strony pod autem pojawia się wyciek niebieskawo zielony z poświata jak już pisałem ;P jednak płyn dolewany był różowy . Kolega z pracy powiedział ,że to może być ropa, przy wysokich obrotach pompa daje większe ciśnienie więcej ropy "leje" do tłoka i w chwili wciśnięcia sprzęgła bać gaszenia silnika nie ma gdzie "uciec" ,zostaje tylko wężyk powrotu do baku bać pompy i ze możliwe ze tan wężyk jest dziurawy pęknięty czy porostu go nie ma (miedzy wtryskami jest metalowa rurka łączy 1 z drugim 2 z 3 3 z 4 wtryskiem dalej nie patrzyłem ,jakoś mnie to nie interesowało) . Proszę o wasza opinie na ten temat czy to ropa czy płyn (w chłodnicy jest stan w wyrównawczym nie patrzyłem) co można zrobić z takim wyciekiem ,dodam ze silnik na wolnych obrotach chyba się troszeczkę zapowietrza bo falują mu obroty za Zimnym ok 75 obr na min na ciepłym kolo 50 obr na min
Początkujący

Od: 25 lis 2011, 19:14
Auto: mazda 323f BJ 1999r 2.0 D 71km

Postprzez xxxb2 » 18 sty 2012, 19:26

jak by ktoś miał ten sam problem, chodnica była nieszczelna na spiekach aluminium z plastikiem ,naprawa w Rzeszowie 130zl za 150 kupiłem na allegro nowa z gwarancja 2 lata do 1,4 1,6 1,8 benzyna pasuje lecz trzeba wąż wysokociśnieniowy górny przedłożyć o 11cm , ja kopiłem do seicenta dolny i uciosem kolanka koszt 11zl:)
Początkujący

Od: 25 lis 2011, 19:14
Auto: mazda 323f BJ 1999r 2.0 D 71km