Cisnienie w wezu chlodnicy Mazda 323f 94-98 r BA
Strona 1 z 1
witam...Mam takie pytanie , od jakiegos czasu tworzy mi sie duze cisnienie w gornym wezu chlodnicy co powoduje odpiecie weza i wyciek plynu, wszystko jest skrecone bardzo mocno i mimo tego do tego dochodzi...Jaka moze byc tego przyczyna??Jesli waz nie wylatuje wszystko jest wporzadku co do temperatury, nie skacze , nie grzeje sie....zauwazylem rowniez iz jest malo oleju w silniku, moze to jest przyczyna??Mechanik rowniez mi mowil ze mam zatkanego kata??Co to moze byc??
- Od: 3 paź 2011, 19:28
- Auto: Mazda 323f 1.5
witam byc moze przyczyna cisnienia bedzie korek chłodnicy moze poprostu ci nie puszcza na zbiornik wyrównawczy (przynajmniej ja tak miałem tylko że weze mi sie nie odczepiały jedynie cisnienie miałem ) a o to korek
http://moto.allegro.pl/mazda-323-323f-b ... 07316.html

- Od: 3 gru 2011, 23:37
- Auto: mazda 323f 96r ''Madzia''
być moze jest powodem uszczelka pod głowica ale wtedy olej był by w płynie chłodzacym zbierał by sie w zbiorniczku wyrownawczym i tez mozna zauwazyc jak kopci z wydechu i jaki kolor ma dym bodajze niebieskawy kolor widac.oraz mozna sprawdzic odkrecic korek oleju na pokrywie i sprawdzic jaka jest kompresja jesli sie myle to prosze o poprawki 

- Od: 3 gru 2011, 23:37
- Auto: mazda 323f 96r ''Madzia''
no Kolega sie troche myli.. jak idzie plyn do komory spalania... to auto dymi raczej na bialo.. bo to w sumie odparowywana jest w wiekszosci woda...
na korku od wlewu oleju mozna zaobserwowac czy nie tworzy sie "majonez" czyli postac do jakiej dodatki do oleju skupiaja wode.. aby nie krążyła w układzie smarowania... a nie BRON BOZE SPRAWDZAC KOMPRESJE...
kompresje a raczej zwykle cisnienie sprezania sprawdza sie w komorze spalania (cylindrze) poprzez wkrecenie w miejsce swiecy manometru... i przy calej dalszej procedurze... ale tu nie o tym..
sprawdz czy w zbiorniczku plynu chlodzacego nie plywa cos oleistego... lub np otworz korek od zbiorniczka.. dodawaj gazu i czy nie pojawiaja sie w nim babelki powietrza.. jesli ktorys z objawow sie potwierdzi.. to moze to wskazywac na uszczelke pod glowica..
- Od: 11 maja 2008, 16:43
- Auto: Mazda 323F BA 1.8 DOHC 16V '96
Sprawdz termostat.
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
czejenek napisał(a):witam...Mam takie pytanie , od jakiegos czasu tworzy mi sie duze cisnienie w gornym wezu chlodnicy co powoduje odpiecie weza i wyciek plynu, wszystko jest skrecone bardzo mocno i mimo tego do tego dochodzi...Jaka moze byc tego przyczyna??Jesli waz nie wylatuje wszystko jest wporzadku co do temperatury, nie skacze , nie grzeje sie....zauwazylem rowniez iz jest malo oleju w silniku, moze to jest przyczyna??Mechanik rowniez mi mowil ze mam zatkanego kata??Co to moze byc??
sprawdź termostat .. kiedyś miałem taką akcję że rozwaliło mi wąż od chłodnicy ten górny... przyczyną był właśnie termostat...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
Strona 1 z 1