Sonda lambda
Spróbuj tak: odłącz akku, zresetuj ECU, podłącz i sprawdź kody BEZ WCZEŚNIEJSZEGO ODPALANIA SILNIKA! Jak wtedy pokaże błędy to najprawdopodobniej masz jednak w którymś miejscu przerwany przewód we wiązce. Ewentualnie spróbuj zrobić test Lambdy w następujący sposób:
LED wpięta pomiędzy B+ i MEN w czasie pracy silnika pokazuje nam pracę sondy lambda.
1)Jeśli świeci-mieszanka bogata,sygnał z sondy powyżej 0,5 V.
2)Jesli zgaszona-mieszanka uboga,sygnał sondy poniżej 0,5 V.
Sondę uważamy za sprawną,jeżeli na wolnych obrotach rozgrzanego silnika nastąpi min.8 błysków diody w czasie 10 sek. (8 przejść sygnału przez poziom 0,5V)
Ważne! Nie mostkujemy w tym momencie TEN i GND.
LED wpięta pomiędzy B+ i MEN w czasie pracy silnika pokazuje nam pracę sondy lambda.
1)Jeśli świeci-mieszanka bogata,sygnał z sondy powyżej 0,5 V.
2)Jesli zgaszona-mieszanka uboga,sygnał sondy poniżej 0,5 V.
Sondę uważamy za sprawną,jeżeli na wolnych obrotach rozgrzanego silnika nastąpi min.8 błysków diody w czasie 10 sek. (8 przejść sygnału przez poziom 0,5V)
Ważne! Nie mostkujemy w tym momencie TEN i GND.

Lukano napisał(a):Za uniwersalną sondę jedno przewodową w IC płaciłem jakieś 60 złotych.
U mnie problem powrócił. Po założeniu chodziła bez problemu. Ale przestała. Chodzi tylko jak silnik mocno dostanie w palnik
No i teraz zastanawiam się co kupić, żeby znowu po jakimś czasie nie wymieniać. Co polecacie? jaką zakładaliście?
Na razie myśle nad nową uniwersalną Bosh.
A co myślicie o Bosal-u? Ma ktoś taką?

lewy323s napisał(a): Jak ten przewód zarobić, przylutować?
Sondy się nie lutuje, bo będzie źle wskazywać, łączy się zaciskając.
sebek-71 napisał(a):NTK NGK
A gdzie kupowałeś/ W sklepie czy na allegro?
ja niby teraz mam właśnie taką reklamowaną na allegro jako NTK/NGK no i padła. Może te z allegro to zwykła podróba która je udaje?
Może pomyślę nad Denso, w IC powiedzieli mi za nią 160 zeta, BOSH 120, to nie taka duża różnica.
sebek-71 napisał(a):Kiedyś założyłem boscha i nie chodziła tak trzeba.
i teraz sam nie wiem. w tym samym czasie co maździe ostatnio zmieniałem, kupiłem właśnie BOSH-a 4 przewodową do saaba. A nim kreci się więcej km, obecnie jakieś 50 tysięcy na niej przelatane i chodzi rewelacyjnie.
Lukano napisał(a):sebek-71 napisał(a):NTK NGK
A gdzie kupowałeś/ W sklepie czy na allegro?
ja niby teraz mam właśnie taką reklamowaną na allegro jako NTK/NGK no i padła. Może te z allegro to zwykła podróba która je udaje?
Może pomyślę nad Denso, w IC powiedzieli mi za nią 160 zeta, BOSH 120, to nie taka duża różnica.sebek-71 napisał(a):Kiedyś założyłem boscha i nie chodziła tak trzeba.
i teraz sam nie wiem. w tym samym czasie co maździe ostatnio zmieniałem, kupiłem właśnie BOSH-a 4 przewodową do saaba. A nim kreci się więcej km, obecnie jakieś 50 tysięcy na niej przelatane i chodzi rewelacyjnie.
NTK NGK to chyba najlepszy produkt na rynku. Swego czasu montowałem kilka sztuk w tygodniu i nigdy NGK nie wróciła na reklamacje
- Od: 20 paź 2003, 09:53
- Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS
Witam,
wetnę się z moim problem
dziś mierzyłem napięcie na sondzie Lambda(na włączonym silniku), ale ciężko zwykłym miernikiem. Po tym podpiąłem wtyczkę z powrotem i sprawdziłem błędy. Wyskoczył błąd 03. Po skasowaniu i przejechaniu, znów wyskakuje.
Mieliście też błąd po odpinaniu sondy podczas mierzenia?
wetnę się z moim problem
dziś mierzyłem napięcie na sondzie Lambda(na włączonym silniku), ale ciężko zwykłym miernikiem. Po tym podpiąłem wtyczkę z powrotem i sprawdziłem błędy. Wyskoczył błąd 03. Po skasowaniu i przejechaniu, znów wyskakuje.
Mieliście też błąd po odpinaniu sondy podczas mierzenia?
Jest już Magdalena:D
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=121896
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=121896
- Od: 2 sty 2011, 17:54
- Auto: Mazda 323F BG, 1,6 16V, 1995
szmaragdowa :D
viewtopic.php?f=312&t=121896
Markiz napisał(a): Swego czasu montowałem kilka sztuk w tygodniu i nigdy NGK nie wróciła na reklamacje
Markiz prowadzisz sklep z częściami, czy jakieś inne usługi :0
gdzie polecasz kupno w Lublinie?
Dzisiaj pisalem do Smirnoff-a, zobaczymy co odpisze. Muszę coś zrobić bo mi dzisiaj przeskoczyła 14 litrów na setkę
Lukano napisał(a):Markiz napisał(a): Swego czasu montowałem kilka sztuk w tygodniu i nigdy NGK nie wróciła na reklamacje
Markiz prowadzisz sklep z częściami, czy jakieś inne usługi :0
gdzie polecasz kupno w Lublinie?
Dzisiaj pisalem do Smirnoff-a, zobaczymy co odpisze. Muszę coś zrobić bo mi dzisiaj przeskoczyła 14 litrów na setkę
Robiłem kilka lat w branży LPG
A sonde kup u Smirnoffa lub w IC
- Od: 20 paź 2003, 09:53
- Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS
Markiz napisał(a):Robiłem kilka lat w branży LPG
A sonde kup u Smirnoffa lub w IC
Aha
Sonda już prawie zamówiona u Smirnoffa. taniej niż w IC.
Tylko jeszcze nadal się zastanawiam
na pewno NGK lub DENSO. Różnicy jest 5 złotych, więc tyle co nic. ale co wybrać
sebek-71 napisał(a):Bierz Denso w oryginale je montowali.
Smirnoff też tak odpisał, więc zamówiona, jutro odbieram.
U mnie sprawa z sondą załatwiona.
DENSO śmiga, aż miło w każdych warunkach. Nie zastanawia się jak poprzednia. Sprawdzane w programie od gazu. Zmiany ma jak szalona. Jeszcze tylko sprawdzę, czy zejdzie z obeznych 13-14 litrów.
Lukano napisał(a):czy zejdzie z obeznych 13-14 litrów.
i jak zeszła
D4NI3L napisał(a):i jak zeszła
Zeszła do wcześniejszych 10-11 przy delikatnej jeździe. A potem wróciła do 15
Zmieniłem parownik(bo cały czas mowa o LPG) i znowu wróciła do normy
Narowista ta BG-ta
Witam!
Podłączam się do tematu.
Padła mi sonda. Sprzedawca w pobliskim sklepie motoryzacyjnym zaproponował mi uniwersalną sondę Denso za 90zł, albo Bosch za 160zł. Brał bym Denso ale coś za tanio mi się wydaje. Nie to żebym narzekał ale boje się, że to jakaś podróba i też padnie za miesiąc.
Co o tym myślicie?
Podłączam się do tematu.
Padła mi sonda. Sprzedawca w pobliskim sklepie motoryzacyjnym zaproponował mi uniwersalną sondę Denso za 90zł, albo Bosch za 160zł. Brał bym Denso ale coś za tanio mi się wydaje. Nie to żebym narzekał ale boje się, że to jakaś podróba i też padnie za miesiąc.
Co o tym myślicie?
- Od: 5 maja 2012, 17:27
- Auto: Mazda 323f 1.6 16V 1993r.
Hlates napisał(a):Denso za 90zł
ja bym wziął nawet jeżeli za miesiąc padnie to co to za problem odkręcić i zareklamować
A ja bym nie brał!!Co to za Denso za 9 dych
Potem będzie się chłopak użerał z reklamacją, którą pewnie odrzucą z byle jakiego powodu.
Lepiej niech kupi w carspeed i ma pewność.Boscha odradzam...
Potem będzie się chłopak użerał z reklamacją, którą pewnie odrzucą z byle jakiego powodu.
Lepiej niech kupi w carspeed i ma pewność.Boscha odradzam...
Hlates napisał(a): sklepie motoryzacyjnym
jak nazywa się sklep i gdzie się mieści?