Jak skorygowac wskazania zegarow w M6 (wskazniki temp. , paliwa, obrotow i predkosci)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez miker » 24 gru 2011, 12:33

Edit by Wojtek
W zwiazku z cyklicznymi pytaniami o korekcje wskazan zegarow w M6... wydzielilem posty i utworzylem nowy watek.
Problemem sa obluzowane i/lub zle zalozone wskazowki w zegarach.
Sam w swojej M6 wykonalem pelna kalibracje wszystkich wskazan zegarow i wiem, ze da sie troszke poprawic fabryke lub nieszczesnych papraczy...

Oto pierwsza historia kalibracji wskazan:

Wskazania temperatury:

witam od paru dni jestem posiadaczem M6 i denerwuje mnie skazówka od temp. silnika tak jak by żyła własnym życiem <co?> Mianowicie raz w trasie pokazywała na H! to się zatrzymałem otworzyłem maskę i patrze że silnik w normalnej temp. woda się nie zagotowała nic się nie stało a wskazówka pokazywała H teraz nawet jak stoi zimny w garażu to cały czas utrzymuje się w połowie ? <co?> i nie wiem co jest grane ? Benzyna 2.0 16V
Początkujący

Od: 16 gru 2011, 12:24
Auto: Mazda 6 2.0 16V

Postprzez Wojtek » 24 gru 2011, 17:49

miker napisał(a):witam od paru dni jestem posiadaczem M6

witamy ;)

miker napisał(a):wskazówka od temp. silnika tak jak by żyła własnym życiem Mianowicie raz w trasie pokazywała na H! to się zatrzymałem otworzyłem maskę i patrze że silnik w normalnej temp. woda się nie zagotowała nic się nie stało a wskazówka pokazywała H teraz nawet jak stoi zimny w garażu to cały czas utrzymuje się w połowie ?

poszukaj watku o trip komputerze... tam jest jak wykonac test zegarow...
mysle, ze wskazowka sie haczy i przesunela sie na osi... dlatego sie wskazania rozjechaly...

ps. czy mozesz uzupelnic swoj profil uzytkownika? wszystkim bedzie latwiej...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez miker » 25 gru 2011, 12:09

zrobiłem ten test przez trip komputer odnośnie wskaźnika temp. nic to nie pomogło wybiło wskazówkę po za skale i znowu powróciła w miejsce litery H silnik zimny. Orientuje się ktoś ile wymiana wskaźnika będzie kosztowała w ASO ? tak mniej więcej

A jest może gdzieś na forum pokazane gdzie znajduje się czujnik temp. przy silniku?
Początkujący

Od: 16 gru 2011, 12:24
Auto: Mazda 6 2.0 16V

Postprzez Wojtek » 25 gru 2011, 14:28

miker napisał(a):zrobiłem ten test przez trip komputer odnośnie wskaźnika temp.

no i super ;)
miker napisał(a):wybiło wskazówkę po za skale i znowu powróciła w miejsce litery H silnik zimny

jak to nie dalo... :|
potwierdzilo to tylko, ze wskazowka sie przesunela i/lub byla zle zalozona...

rada:
1. rozbierz zegary – wedlug instrukcji w watku o zmianie podswietlenia zegarow (chyba jest w tuningu optycznym)
2. zdejmij wskazowke i osadz ja w poprawnym miejscu na osi (na oko)
3. wykonaj test jeszcze raz – bedziesz widzial o ile jeszcze skorygowac wskazania
4. jak bedziesz musial poprawiac, to patrz punkt 2
5. jak wszystko ok, to skrec zegary i po sprawie ;)

no i melduj o wynikach operacji... <spoko>
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM