Crimer napisał(a):przynajmniej sól nie je nadwozia
Kiedy zakładacie zimowe opony?
ZOOM-ZOOM 
- Od: 24 lis 2005, 12:22
- Auto: RX-8 231km
MKG napisał(a):Crimer napisał(a):oj, jak ja bym chciał mieć takie problemy
wiesz jaki to żal jak stoi w garażu "nowy nabytek", a tu tak szybko przyszła zima!!! (u mnie jest snieg)
Pewnie, ze zal! Ale za to czlowiek spi spokojniej bo w garazu raczej nikt nie przypazdziezy z powodu poslizgu...
- Od: 16 lis 2005, 05:51
- Auto: Tribute 3.0 V6
Ktos tu chcial zebym napisal o oponkach Fulda Kristall Montero. Z tym ze ja zabardzo nie mam doswiadczenia wiec napisze tylko tyle ze trzymaja sie dobrze, choc niewiem jak z wiekszymi predkosciami bo zazwyczaj odkad spadl snieg to nie przekraczam 90/h, z halasem tez niewiem jak u nich bo slysze tylko swoj wydech i radio
W aktualnych warunkach traca przyczepnosc podczas ruszania jak mam 2 000 obr i puszczam sprzeglo, ale moze to normalka
Niewiem,
ze mnie jeszcze (1 miesiac prawko)
No szkoda ze nic wiecej nie moge o nich powiedziec ale naprawde nie mialem okazji jezdzic jeszcze po zaspach jak w Zakopanym.

W aktualnych warunkach traca przyczepnosc podczas ruszania jak mam 2 000 obr i puszczam sprzeglo, ale moze to normalka

No szkoda ze nic wiecej nie moge o nich powiedziec ale naprawde nie mialem okazji jezdzic jeszcze po zaspach jak w Zakopanym.
ja już też mam zmienione, z przodu nówki PIRELLI a z tyłu jakieś używane. Przy okazji doświadczyłem tego jak fajnie jeździ sie na tylko przednich zimowych. A więc jechałem do innego warsztatu po opony zakręcik, 40 km/h, a tu tył leci w prawo. Obruciło mnie w kółko i walnęłem felgą o krawężnik. Na szczęście tylko felga do wymiany. Także odradzam jazdę na 2 zimówkach
If you’re in control, you’re not going fast enough.
brii napisał(a):na zimę 205 wydają mi się "ciut" za szerokie
tak wiem, ale ciezko jest znalezc rozmiar 195/55/16;) bo na felgi 15tki zasobów nie mam:]
czy 195/60/16 to byloby juz przegiecie z wysokoscia w 323F V6?
UPS – nie wiedziałem, że masz 16"
Jeśli idzie o wysokość koła to wydaje mi się, że w 323 nie trzeba się o to obawiać
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jeśli idzie o wysokość koła to wydaje mi się, że w 323 nie trzeba się o to obawiać
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Czy jest jeszcze ktoś kto miał zamiar założyć zimówki a jeszcze ich nie założył?? 

Ja mam swoją teorię co do opon zimowych. Wogóle ich nie używać i będzie bezpieczniej. Strach jest dobrą motywacją żeby jechać czujniej i wolniej. Ludzie pozakładają zimówki powciska się im kit że auto będzie się zachowywało tak jak na letnich na suchym a potem spodziwają się nie wiadomo czego i pełno wypadków. Jak spadł pierwszy śnieg to w Białymstoku cięzko było znaleźć kogoś jadącego ponad 50 i odstępy między samochodami były większe niż przepisowe. Ludzie bali się tego ze zaraz się roznbiją i jechali ostrożnie. Pozakładają zimówi i będą szarżować, a po rajdach widać, na śnieg opony z kolcami a nie jakieś zimówiki z innej miesznaki, a opon z kocami stosować nie można.
- Od: 18 maja 2005, 01:13
- Auto: 323F BG 1.8 SOHC ?KW 1991
Eeeee. Lepiej zakładać zimówki i jeździć bezpiecznie. Przecież zdaża się, że na drodze dzieje się coś nieoczekiwanego czego nie da się przewidzieć i nawet duży odstęp Ci nie pomoże jak coś wyskoczy Ci z boku. Na zimówkach masz większe szanse zahamować albo skręcić. Jestem zdecydowanie za zakładaniem zimówek i za zmianą stylu jazdy na zimę
brii napisał(a):Jestem zdecydowanie za zakładaniem zimówek i za zmianą stylu jazdy na zimę
Ja tez. A jak jade ze starym na calaorocznych ponad setka to tylko ysle sobie kiedy bede siedzial na slupie albo pupie innego samochodu. Sam jak jade Madzia na zimowkach to boje sie przekraczac 90

brii napisał(a):Czy jest jeszcze ktoś kto miał zamiar założyć zimówki a jeszcze ich nie założył??
Ja;) jednak nastapila zmiana koncepcji na zakup stalowek 15tek i kapcie 195/65 lub 195/60
generalnie zmiana na zimowki zostala na mnie wymuszona planem wyjazdu w gory na narty bo tak bym sie przemeczyl na letnich kapciach jak to bylo w zeszla zime
a ja nie zakładam wcale zimówek od zawsze jeżdziłem w zimie na letnich oponach! jak się nie ma wyobraźni to nawet zimowe opony w niczym nie pomogą
- Od: 15 paź 2005, 22:09
- Auto: Mazda 5 Sport 2.0 benzyna
była: Honda Accord i-Ctdi Sport 2006r
Mazda 323C 1,5i
bartek_bart napisał(a):a ja nie zakładam wcale zimówek od zawsze jeżdziłem w zimie na letnich oponach! jak się nie ma wyobraźni to nawet zimowe opony w niczym nie pomogą
hehe ale jak sie ma to pomoga