Woda w aucie (dywaniki, fotele, podsufitka, bagażnik) – wątek wspólny
ja mam eSke ale woda przypuszczalnie wlewa się po uszczelce na dole klapy bagażnika. jak ściągniecie ten plastik nad zamkiem to może też tam znajdziecie problem.
u mnie wody zbierało się tyle że raz zapas był do połowy w wodzie. problemu pozbyłem się w prosty sposób. te gumowe zaślepki pod zapasem pociąłem nożem (można wywiercić też dziurkę). pod podnośnikiem też są dwie plastikowe zaślepki które wyciągnąłem i od tej pory problemu niema.
woda tymi dziurkami nie wlewa się do środka a w kwestii jazdy w deszczu wiem dość dużo – irlandia...
pozdro
u mnie wody zbierało się tyle że raz zapas był do połowy w wodzie. problemu pozbyłem się w prosty sposób. te gumowe zaślepki pod zapasem pociąłem nożem (można wywiercić też dziurkę). pod podnośnikiem też są dwie plastikowe zaślepki które wyciągnąłem i od tej pory problemu niema.
woda tymi dziurkami nie wlewa się do środka a w kwestii jazdy w deszczu wiem dość dużo – irlandia...
pozdro
- Od: 13 lut 2010, 20:10
- Auto: 323S, Z5, '98
Red Arrow
A u mnie ta woda jest w progu lewym na 100%. Po deszczu kapie z tylnej części progu tam gdzie są te plastikowe zatyczki. Progi są szczelne i nie zerdzewiałe i po ostrej ulewie po zdjęciu plastikowej nakładki progu (po otwarciu drzwi) widać normalnie lustro wody
Skąd ta woda się tam bierze? Dodam, że szyber jest szczelny. A jak już to którędy powinna spływać?
- Od: 11 lis 2008, 15:08
- Auto: mazda 323F BA 1,5 95r +gaz
Ja w swojej tez mialem taki problem i dlugo szukalem a okazalo sie ze przez te metalowe mocowania do relingow na dachu woda sobie pomalutku pod chyba ta jest taki sylikon albo uszczelka niepamietam ale problem rozwiazalem. 
-
marcin58916
Od dołu z przodu i z tyłu w progu masz odpływy wody, masz je zatkane albo jakimś syfem albo konserwacją, albo zagiołeś lewarkiem przy podnoszeniu auta bo odpływy zlokalizowane są właśnie w tych okolicach, był ten temat już na forum. Sprawdź to, a że woda tam się dostaje to jest to normalne.
- Od: 25 cze 2006, 10:26
- Auto: Mazda 6 2.0 136KM 03r. Mazda 323f 1.8 96r.
Witam jestem Posiadaczem mazdy 323c BA 96 rocznik. Chciałem się zapytać, użytkowników tych mazd, czy macie też wilgotną podłogę pod siedzeniem pasażera i kierowcy. Jak tak jak to można zabezpieczyć by woda nie chlapała w tamte miejsca i nie było wilgoci? Są jakieś metody ? Proszę o radę czy ktoś wie czemu może tak być. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.
P.S.
Czy można jakoś podłogę tą tapicerkę zdjąć by zobaczyć czy tam nic nie gnije i nie ma korozji?
P.S.
Czy można jakoś podłogę tą tapicerkę zdjąć by zobaczyć czy tam nic nie gnije i nie ma korozji?
Rzeczy do Wymiany:
Rozrząd – 15 września 2009 rok po 202.000 km wymieniłem pasek rozrządu
Filtr Powietrza – 21 września 2009 rok po 200.243 km wymieniony
Rozrząd – 15 września 2009 rok po 202.000 km wymieniłem pasek rozrządu
Filtr Powietrza – 21 września 2009 rok po 200.243 km wymieniony
- Od: 13 lis 2008, 22:45
- Auto: Mazda 323c 1,5
Wykładzinę można zdjąć...musisz wyjać fotele, kanapę, zdjąć wszystkie plastiki pod które chowa się wykładzina i tyle...
Ja za to mam taki problem że mam wodę pod tylną kanapą...i nie mam pojęcia skąd się bierze...z góry nie cieknie bo kanapa z wierchu sucha, za to pod nią kałuża
i nie mam pojęcia którędy się może lać ta wredna woda... ma ktoś pomysł??
Ja za to mam taki problem że mam wodę pod tylną kanapą...i nie mam pojęcia skąd się bierze...z góry nie cieknie bo kanapa z wierchu sucha, za to pod nią kałuża
- Od: 29 cze 2008, 11:23
- Auto: 323F BA 1.8 97r. i musiałem wsadzić LPG ;(
Mazda 6 GG 2006 fl. 2.3 benzynka :–)
loknij czy nie masz dziury w podlodze ew leje ci sie po ktorejs sciance gazeta im gorsza tym lepsza i jedziesz –> patrzysz skad slady ida ew zedrzyj wykladzine.
Co do kanapy zagladnij pod nia moze czekac cie niespodzianka- ew sprawdz czy w bagazniku nie masz wody szczegolnie lewy rog taka dziura tuz za nadkolem. trzeba odciagnac ten plastikowy bok.
Co do kanapy zagladnij pod nia moze czekac cie niespodzianka- ew sprawdz czy w bagazniku nie masz wody szczegolnie lewy rog taka dziura tuz za nadkolem. trzeba odciagnac ten plastikowy bok.
MAZDA &M....ITSUBISHI
Dzisiaj mi się zaczął dwu-tygodniowy urlop
więc mam troche czasu...będę szukał 

- Od: 29 cze 2008, 11:23
- Auto: 323F BA 1.8 97r. i musiałem wsadzić LPG ;(
Mazda 6 GG 2006 fl. 2.3 benzynka :–)
Witam forumowiczów
Wiem ze temat wałkowany ale potrzebują waszej rady odnośnie wody na dywaniku u kierowcy w okolicach sprzęgła i środkowej części (1) tak jak widać na załączonych zdjęciach a dzisiaj zauważyłem na dywaniku pasażera obok (2). Na początku myślałem ze to wina mokrych butów, lecz to nie od butów. Mechanik nic mi konkretnego nie powiedział. Dzieję się to po większym deszczu, nie od razu ale po jakimś czasie dywanik robi sie wilgotny, czasem ze sporą ilością wody. Pod dywanikiem jest sucho. Jest to dosyć uciążliwa sytuacja

Dzieje się już tak od dłuższego czasu. Co może być przyczyna i jakie działania powinienem podjąć, aby to wyeliminować ?
Dzięki bardzo za wszelkie odpowiedzi.
Wiem ze temat wałkowany ale potrzebują waszej rady odnośnie wody na dywaniku u kierowcy w okolicach sprzęgła i środkowej części (1) tak jak widać na załączonych zdjęciach a dzisiaj zauważyłem na dywaniku pasażera obok (2). Na początku myślałem ze to wina mokrych butów, lecz to nie od butów. Mechanik nic mi konkretnego nie powiedział. Dzieję się to po większym deszczu, nie od razu ale po jakimś czasie dywanik robi sie wilgotny, czasem ze sporą ilością wody. Pod dywanikiem jest sucho. Jest to dosyć uciążliwa sytuacja

Dzieje się już tak od dłuższego czasu. Co może być przyczyna i jakie działania powinienem podjąć, aby to wyeliminować ?
Dzięki bardzo za wszelkie odpowiedzi.
- Od: 3 maja 2011, 11:54
- Auto: Mazda 323F BA '94r
pewnie gdzieś puszcza przy szybie, ewentualnie gdzieś wyżej np w rynienkach ale wtedy pewnie miałbyś też mokra podsufitówke. wujas kiedyś miał podobny problem to rozebrał z przodu pare rzeczy np plastiki przy szybie itp. jedna osoba wężem ogrodowym lała wode a druga siedziała w środku i patrzyła gdzie zamaka. uszczelnił klejem do szyb i trzyma już prawie rok a dziurka była niewielka
powodzenia w szukaniu
powodzenia w szukaniu
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
pewnie gdzieś puszcza przy szybie, ewentualnie gdzieś wyżej np w rynienkach ale wtedy pewnie miałbyś też mokra podsufitówke
w rynienkach tez myśle, że nie, nie mam również szyberdachu. O które plastiki przy szybie by chodziło i co jeszcze mógłbym rozebrać, aby najlepiej widzieć co zamaka?
ten typ tak ma i co niestety za tym idzie szyby zamarznięte od srodka w zimie
urok drzwi bez ramek, poprostu są nieszczelne
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
ucze1102 napisał(a):ten typ tak ma i co niestety za tym idzie szyby zamarznięte od srodka w zimieurok drzwi bez ramek, poprostu są nieszczelne
Szukaj przecieku. Mam Mazdę 323F BA 3 lata i nigdy nie miałem takich problemów

Nigdy nie jedź szybciej niż lata twój anioł stróż
ten typ tak ma i co niestety za tym idzie szyby zamarznięte od srodka w zimieurok drzwi bez ramek, poprostu są nieszczelne
ale właśnie nie zdarzyło mi sie jeszcze mieć zamarzniętych szyb wewnątrz auta, jedynie to woda na dywanikach
Szukaj przecieku. Mam Mazdę 323F BA 3 lata i nigdy nie miałem takich problemówDla pewności zaimpregnuj uszczelki preparatem do gumy
Zauważyłem ze ta sytuacja powtarza sie głównie na dywaniku kierowcy bardziej od strony sprzęgła. Jak myślicie z której strony to może lecieć

Witam Moim zdaniem uszczelki w drzwiach do tego nie wiele mają. Ja bym szukał przy przedniej szybie. Miałem kiedyś podobny przypadek w mazdzie BG tylko że tam po deszczu zawsze było mokre siedzenie pasażera. Po oględzinach okazało się że u góry nad szybą przednią w uszczelce była rdza i woda przeciekała do wnętrza samochodu .A ty możesz mieć problem na dole na podszybiu .U nas w firmie FIAT SIENA miał ten sam problem co ty i po eksperymencie (jak kolega wcześniej pisał ) wąż z wodą a druga osoba w środku okazało się że cieknie podszybiem .Pozdrawiam.
-
bendix
no widze że koledzy mają znacznie poważniejszy problem bo u was się normalnie leje, w moim przypadku to poprostu zbiera się wilgoc, w większości z butów a że samochód stoi pod chmurką to czasami zdarza sie że po nocy muszę szyby skrobać z obu stron
ale żeby mieć taką powódź w samochodzie to nie
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
Witam Panowie ponownie, chyba udało mi się zlokalizować skąd to leci, ostatnie podczas deszczu siedziałem akurat w aucie na parkingu i zauważyłem jak kapią krople na dywanik z okolic sprzęgła pod deską rozdzielczą (jak na zdjeciu)

jak myślicie, którędy ta woda leci, krople dosyć duże leciały i kapały na dywanik, czy to faktycznie przednia szyba, podszybie ...

jak myślicie, którędy ta woda leci, krople dosyć duże leciały i kapały na dywanik, czy to faktycznie przednia szyba, podszybie ...
Mam taki sam problem jak maxis9000.
Witam. Wczoraj w moim aucie zauważyłem kapiącą wodę na dywanik pod pedałami i nie umiem dojść do tego skąd ta woda się tam bierze. Woda znajduje się na kabelkach. Wszystkie uszczelki, śruby i śrubki dokręcone, a woda dalej kapie jak auto stoi na deszczu. Wie ktoś może czego to jest przyczyna? Może woda tylko się tam skrapla.
Witam. Wczoraj w moim aucie zauważyłem kapiącą wodę na dywanik pod pedałami i nie umiem dojść do tego skąd ta woda się tam bierze. Woda znajduje się na kabelkach. Wszystkie uszczelki, śruby i śrubki dokręcone, a woda dalej kapie jak auto stoi na deszczu. Wie ktoś może czego to jest przyczyna? Może woda tylko się tam skrapla.
-
bolo112
Znowu się jakiś problem pokazał :–(. Zauważyłam, że przy większym deszczu robi mi się mokry z tyłu róg sufitu. Nie leci tam woda ale lekko się sączy co powoduje wilgotny róg sufitu.. Uszczelka tylnej klpay? czy co to ?
- Od: 10 lut 2012, 15:26
- Auto: Wcześniej: Mazda 323C 1,5, 96r.
Obecnie: Ford Focus cmax 1,8 benzyna, 2005r.