Chrobotanie na zimnym silniku z okolic skrzyni biegow

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez andrzej-w » 19 gru 2011, 16:16

Przy porannym rozruchu, przez ok 2 min slychac charakterystyczne chrobotanie / szuranie / obcieranie z okolic obudowy skrzyni biegow. Dzieje sie tak tylko po nocnym postoju, badz dluzszym oraz tylko przy temperaturze ponizej 0. Po ostaniej nocy przykladowo byla cisza . Po wcisnieciu sprzegla chrobotanie ustaje.. Lozysko w skrzyni pada? Pytam, poniewaz zastanawiam sie, czy nie zmienic oleju w skrzyni, tylko kwestia, czy jest sens.
Hope for the best, prepare for the worst
Moja 323C
Forumowicz

Od: 16 maja 2007, 15:02
Auto: Mazda MX-3 white V6

Postprzez flywin » 19 gru 2011, 17:03

ja bym stawiał na kończące sie łożysko sprzegła , ale sprawdz też olej w skrzyni
Forumowicz

Od: 7 cze 2009, 20:50
Auto: 323F 1.5 Z5 BA 98r
Mazda 6 GH 2.5l Sport 2008.

Postprzez puznies0 » 19 gru 2011, 17:21

andrzej-w napisał(a):Przy porannym rozruchu, przez ok 2 min slychac charakterystyczne chrobotanie / szuranie / obcieranie z okolic obudowy skrzyni biegow. Dzieje sie tak tylko po nocnym postoju, badz dluzszym oraz tylko przy temperaturze ponizej 0. Po ostaniej nocy przykladowo byla cisza . Po wcisnieciu sprzegla chrobotanie ustaje.. Lozysko w skrzyni pada? Pytam, poniewaz zastanawiam sie, czy nie zmienic oleju w skrzyni, tylko kwestia, czy jest sens.

łożysko oporowe... widocznie już zaniemogło... obejrzyj skrzynie czy wycieków nie masz nigdzie ale szykuj już kase na zestaw sprzęgła bo samego łożyska nie opyla się wymieniać... jak już to tylko kplet...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez andrzej-w » 20 gru 2011, 12:56

puznies0 napisał(a):łożysko oporowe... widocznie już zaniemogło... obejrzyj skrzynie czy wycieków nie masz nigdzie ale szykuj już kase na zestaw sprzęgła bo samego łożyska nie opyla się wymieniać... jak już to tylko kplet...

a czy wtakim przypadkowu chrobotanie nie powinno wystepowac non stop? u mnie tylko przy rozruchu, przy temp ponizej 0
Moja 323C
Forumowicz

Postprzez puznies0 » 20 gru 2011, 17:27

andrzej-w napisał(a):
puznies0 napisał(a):łożysko oporowe... widocznie już zaniemogło... obejrzyj skrzynie czy wycieków nie masz nigdzie ale szykuj już kase na zestaw sprzęgła bo samego łożyska nie opyla się wymieniać... jak już to tylko kplet...

a czy wtakim przypadkowu chrobotanie nie powinno wystepowac non stop? u mnie tylko przy rozruchu, przy temp ponizej 0

bardzo prawdopodobne że po prostu łożysko nie ma już smarowania przez ten pył który jest ze sprzęgła i do tego łapie luzy... jak się rozrusza i ustawi w odpowiedniej pozycji to przestaje chrobotać... lub ewentualnie na tarczy te sprężynki się wyrobiły i latają luźno... a jak docisk dociśnie tarczę to idzie jakieś naprężenie i przestają... wiesz nikt nie jest Kaszpiroski i nie powie ci na 100% co to ci brzęczy... dopiero jak zdejmiesz skrzynie to się dowiesz co to za dźwięki i z czego się dobywają.....
Forumowicz

Postprzez andrzej-w » 20 gru 2011, 17:52

czyli trzeba dopisac do listy najblizszych wydatkow wymiane sprzegla, porazka
coz, dzieki za info!
Moja 323C
Forumowicz

Postprzez puznies0 » 20 gru 2011, 22:38

andrzej-w napisał(a):czyli trzeba dopisac do listy najblizszych wydatkow wymiane sprzegla, porazka
coz, dzieki za info!

niestety nie możesz wykluczyć tej opcji... z drugiej strony to niestety nieuniknione jeśli auto ma już tyle lat i nie było w międzyczasie nic przy tym robione... to tzw łańcuszek... i lepiej nie bagatelizować takich symptomów bo można sobie jeszcze większego problemu narobić i kosztów...
Forumowicz