Wymiana przepływomierza-problem z odpaleniem

Postprzez eric81 » 17 gru 2011, 14:58

Witam

Po wymianie przepływomierza i filtra powietrza nie mogę odpalić auta.
W przepływomierzu jest klapka,która odpowiednio się otwiera.... a w moim starym przepływomierzu owej klapki nie było <nie>

Obrazek

poza tym na starej przepływce był wkręcony wkręt
Obrazek

Teraz jest założona przepływka kupiona tu na forum
Obrazek

Sprawdziłem wszystkie połączenia i jest ok. Na starej przepływce paliła ale nie chodziła na benzynie.
Stary filtr był zasyfiony-został wymieniony.
Auto to Mazda 323F BG 1,8 16V Pb+LPG 90r.

Może ktoś już tak miał. Proszę o pomoc
Forumowicz

Od: 30 lis 2008, 21:41
Auto: MAZDA 6 GH 1.8 TS 2008

Postprzez Michel » 17 gru 2011, 18:17

Sprawdź czy odpala w trybie awaryjnym (zmostkować GND i TEN), jeżeli odpali, to zresetuj kompa, może pomoże.
Forumowicz

Od: 28 sie 2006, 20:20

Postprzez eric81 » 19 gru 2011, 16:59

Michel napisał(a):Sprawdź czy odpala w trybie awaryjnym (zmostkować GND i TEN), jeżeli odpali, to zresetuj kompa, może pomoże.

Witaj Michel
Spróbowałem ją odpalić w trybie awaryjnym ale nie dała rady-padło ako :( więc wyciągnąłem je i przy okazji zrobiłem reset kompa.
Dzisiaj parę minut temu założyłem ako i odpaliła normalnie.
Chodzi teraz i na LPG i na benzynie <jupi> .Zrobiłem również test z diodą i brak błędów <jupi> <jupi>

Wymianę przepływki robiłem na dworzu w sobotę kiedy trochę padało,być może podczas deszczu kable zamokły i nie mogłem jej odpalić.
W każdym bądz razie-Madzia wyzdrowiała

Pozdrawiam papa

P.S
Czy po wymianie przepływki powinienem coś jeszcze zrobić,np.wyregulować u gaziarza ?
Forumowicz

Postprzez pawcio1017 » 19 gru 2011, 18:30

eric81 napisał(a):Czy po wymianie przepływki powinienem coś jeszcze zrobić,np.wyregulować u gaziarza ?

A dolot gazu masz za przepływką czy przed? (w sensie czy gaz przelatuje przez przepływomierz czy nie?) Jak nie, to raczej z gazem sie nic nie zmieniło, bo pewnie masz 1 czy 2 generacje a tam nie ma żadnego podłączenia pod przepływke <oczko> Możesz najwyżej podjechać żeby Ci zamontowali klapki antywybuchowe które w razie wystrzały gazu w dolocie zapobiegną uszkodzeniu nowego przepływmierza <oczko>
Obrazek
Przedstawiciel Warmii i Mazur

Od: 21 kwi 2011, 12:31
Auto: jest:
Mazda MX-5 NC 2.5,
Mazda 3 BP,
była:
Mazda MX-5 NC 1.8,
Mazda 3BK,
Mazda 323f BA,
Mazda 323 BG,

Postprzez djakob » 19 gru 2011, 18:41

pawcio1017 napisał(a):Możesz najwyżej podjechać żeby Ci zamontowali klapki antywybuchowe które w razie wystrzały gazu w dolocie zapobiegną uszkodzeniu nowego przepływmierza <oczko>

To nic nie daje :| Sam wyciągnąłem te klapkę bo zawadzała. Nie zdąży się zamknąć jak gaz wystrzeli. Najlepiej delikatnie poluzować obejmę rury dolotu do przepływomierza.
Forumowicz

Od: 9 maja 2011, 15:04
Auto: 3 BK 2.0 150km '06
MR2 SW20 '92
WRX STI '11

Postprzez pawcio1017 » 19 gru 2011, 18:44

djakob napisał(a):
pawcio1017 napisał(a):Możesz najwyżej podjechać żeby Ci zamontowali klapki antywybuchowe które w razie wystrzały gazu w dolocie zapobiegną uszkodzeniu nowego przepływmierza <oczko>

To nic nie daje :| Sam wyciągnąłem te klapkę bo zawadzała. Nie zdąży się zamknąć jak gaz wystrzeli. Najlepiej delikatnie poluzować obejmę rury dolotu do przepływomierza.

I przy okazji bedzie Ci łapać lewe powietrze... <dupa> Porządne klapki są montowane i spełniają swoją role – a tak przede wszystkim to dobra regulacja to podstawa (wtedy ryzyko strzałów mamy zminimalizowane)
Obrazek
Przedstawiciel Warmii i Mazur

Od: 21 kwi 2011, 12:31
Auto: jest:
Mazda MX-5 NC 2.5,
Mazda 3 BP,
była:
Mazda MX-5 NC 1.8,
Mazda 3BK,
Mazda 323f BA,
Mazda 323 BG,

Postprzez eric81 » 19 gru 2011, 22:52

pawcio1017 napisał(a):A dolot gazu masz za przepływką czy przed? (w sensie czy gaz przelatuje przez przepływomierz czy nie?) Jak nie, to raczej z gazem sie nic nie zmieniło, bo pewnie masz 1 czy 2 generacje a tam nie ma żadnego podłączenia pod przepływke <oczko> Możesz najwyżej podjechać żeby Ci zamontowali klapki antywybuchowe które w razie wystrzały gazu w dolocie zapobiegną uszkodzeniu nowego przepływmierza <oczko>

Na gazie się nie za bardzo znam ale dolot gazu jest chyba przed przepływka-w pierwszym poście 3fotka tam między obudową filtra a przepływką jest taki czarny plastik przy wtyczce z widocznymi dwoma srubkami-i od niego idzie wąż gumowy do parownika,który w połowie ma śrubkę regulacyjną,a z tego co wiem to jest 1generacja
Forumowicz