Przepalające sie bezpieczniki stopu i klaksonu

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez taisho1982 » 17 gru 2011, 17:27

Witam wszystkich, pozwolę sobie nieco odkopać temat.

Jestem na forum od jakiegoś czasu. Niedawno nabyłem Mazdę 3 2.0 benzyna z 2005 roku – za niedługo będę opisywał moje autko w odpowiednim dziale, ale póki co mam prośbę do Szanownego grona posiadaczy 3:)

Sprawa tyczy się klaksonu. Klakson działał ledwo ledwo – dawał z siebie jakieś słabe dźwięki, a teraz padł całkowicie. Sprawdzałem bezpieczniki – OK. Przyciskanie klaksonu powoduje tykanie pod maską, ale żaden dźwięk się nie wydobywa:(. Na moje oko wygląda to na padnięty klakson, ale pewności nie mam.

Chciałbym się do niego dobrać, żeby sprawdzić czy kostka jest prawidłowo wpięta, i ewentualnie go wymienić. Przeszukałem instrukcję, i dopiero w katalogu części znalazłem jego umiejscowienie (z lewej strony z przodu).

Pytanie, jak się do niego dostać? Czy ktoś kiedyś robił taką operację? Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że bez ściągania zderzaka się nie obejdzie.

Z góry dzięki za cenne uwagi.
Początkujący

Od: 4 kwi 2011, 19:14
Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport – 2005

Postprzez Enduro » 18 gru 2011, 00:20

taisho1982 napisał(a):.....jak się do niego dostać? ..

tak na czuja, wydaje mi sie, ze najlepiej po czesciowym demontazu nadkola..
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Blumek » 18 gru 2011, 16:27

taisho1982 napisał(a):Pytanie, jak się do niego dostać? Czy ktoś kiedyś robił taką operację? Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że bez ściągania zderzaka się nie obejdzie.

Jak nie masz halogenów to możesz wypiąć zaślepkę i powinieneś się spokojnie dostać. Jak masz halogeny to niestety będziesz musiał nadkole plastikowe wyjąć. Ale raczej masz w tej wersji auta.
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez taisho1982 » 18 gru 2011, 17:10

Dzięki Panowie za radę. Halogeny są na pokładzie, więc pozostaje jedynie dostać się od strony nadkola, ale zawsze to łatwiej niż zderzak wyciągać.

Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 4 kwi 2011, 19:14
Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport – 2005