światło przeciwmgielne wersja USA – czy ktoś montował ?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez wogo » 17 gru 2011, 14:25

nie mam pomysłu jak to zrobić żeby było estetycznie , jakieś pomysły mile widziane
Początkujący

Od: 22 maja 2010, 11:57
Auto: MAZDA CX5 (2012) 2.0 BENZYNA SKY PASSION

Postprzez linisko » 18 gru 2011, 13:36

Jakimś pomysłem, jest znajomy diagnosta, ja tak mam.
Forumowicz

Od: 26 mar 2011, 11:11
Auto: MAZDA 5 2.3 manual

Postprzez Chooper » 18 gru 2011, 13:42

a jakie masz tylne lampy?
kredyty hipoteczne – mieszkaniowe, remontowe, konsolidacyjne – cała Polska;
nieruchomości – doradztwo, inwestycje, pośrednictwo
Forumowicz

Od: 2 sie 2011, 15:34
Auto: MZR 2.0 DOHC 110 kW LF-DE
Yaris 1.0

Postprzez wogo » 19 gru 2011, 19:24

Obrazek

tak to wyglądają swiatła w mojej M5
Początkujący

Od: 22 maja 2010, 11:57
Auto: MAZDA CX5 (2012) 2.0 BENZYNA SKY PASSION

Postprzez Chooper » 20 gru 2011, 14:07

propozycje mam dwie.
1. zakup fabrycznej lampki przeciwmgłowej montowanej centralnie pod zderzak (pytanie czy zderzak USA ma taki otwór od spodu na środku, jaki ma zderzak EU) – koszt 100-200 PLN
przykładowa oferta choć bywają taniej, np. sama ramka za 100, a klosz za 60 = 160

2. Twoja lampa lewa/prawa ma wejścia na 3 żarówki (stop/pozycja , kierunkowskaz, cofania
Obrazek

możesz w lewej lampie wstawić w miejsce światła cofania, światło przeciwmgłowe. W efekcie będziesz miał jedno światło cofania w prawej lampie a światło przeciwmgłowe w lewej, tak jak ma wiele aut (nie ma obowiązku posiadania dwóch świateł cofania/przeciwmgłowych). Jedyną poprzeczką jest otrzymanie czerwonego światła w białym/bezbarwnym kloszu po lampce cofania.

Musisz się upewnić, ale na 99% jako żarówkę światła cofania masz W16W. Dokładnie taka sama jest stosowana w lampie cofania EU.
wymiary:
Obrazek

jednak z tego co pamiętam w otwór powinna wejść nawet W21W, (taka jak w stop/pozycja) która jest nieco większa. Aby uzyskać czerwone światło możesz zastosować "żarówkę" LED, o czerwonej barwie światła przykład, drugi, trzeci.
Należy pilnować średnicy, aby żarówka zmieściła się w otwór w kloszu. Diody dają całkiem mocne światło, więc powinny się sprawdzić.
Oprawkę/uchwyt po starej żarówce cofania możesz wykorzystać w instalacji pod przeciwmgłowe, ważne aby tylko zabezpieczyć instalację od światła cofania przy kloszu, bo dostaje się w te okolice wilgoć.

Ja robiłem taki zabieg ze światłami cofania i kierunkowskazami w poprzednim aucie, aby uzyskać wymagane kolory, po tym jak całe lampy zmienione zostały na czerwone.

Pozdrawiam
kredyty hipoteczne – mieszkaniowe, remontowe, konsolidacyjne – cała Polska;
nieruchomości – doradztwo, inwestycje, pośrednictwo
Forumowicz

Od: 2 sie 2011, 15:34
Auto: MZR 2.0 DOHC 110 kW LF-DE
Yaris 1.0