Mazda 323 / 323F (BA / BH) – Szybkie pytania
co odpowiada w BP za ssanie? Silnik krokowy czy czujnik temperatury? Ostatnio z rana po odpaleniu mam obroty jak na rozgrzanym silniku albo ok 1k, jak parę razy przegazuje to wskakują na prawidłowe 1,5k. W czym może być problem?
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
pablo19 napisał(a):czy ktoś wie gdzie znajduje się sterownik od wspomagania układu kierowniczego w maździe 323f B
wspomaganie jest hydrauliczne, nie ma żadnego sterownika
Montował ktoś może u siebie łożyska firmy mgk? Padło mi z tyłu i szukam czegoś taniego bo moje auto więcej stoi niż jeździ i nie chce wydawać kupę kasy a na allegro można takie wyhaczyć za 120zł już.
jest Mondeo MK4
Ja tam kupowałem chyba Nipparts czy coś takiego, dawałem za to bodajże 90-100zł od sztuki, zmieniałem rok temu. Narazie jeszcze jeździ auto i łożyska nie huczą 
Kupowałem to rok temu także nie wiem czy jeszcze tyle kosztuje, jak coś to w takie części zawsze zaopatrzam się w sklepie z częściami do samochodów w Sosnowcu przy ulicy Wspólnej
http://www.pkt.pl/s/sosnowiec/100505260/akg.html
dryndnij sobie, może jeszcze mają w takich cenach. Tylko że ja mam Z5 a ty BP ale chyba to nie robi różnicy?
http://www.pkt.pl/s/sosnowiec/100505260/akg.html
dryndnij sobie, może jeszcze mają w takich cenach. Tylko że ja mam Z5 a ty BP ale chyba to nie robi różnicy?
lesiux napisał(a):Montował ktoś może u siebie łożyska firmy mgk? Padło mi z tyłu i szukam czegoś taniego bo moje auto więcej stoi niż jeździ i nie chce wydawać kupę kasy a na allegro można takie wyhaczyć za 120zł już.
luki_92_92 napisał(a):Ja tam kupowałem chyba Nipparts czy coś takiego, dawałem za to bodajże 90-100zł od sztuki, zmieniałem rok temu. Narazie jeszcze jeździ auto i łożyska nie huczą
lesiux napisał(a):gdzie tak tanio można dostać całą piastę?
Pytanie jest o łożysko czy całą piastę wraz z łożyskiem, bo ja za tylną kompletną piastę wraz z łożyskiem jesienią tego roku dawałem 120 zł, przy czym ORI by kosztował 290 przy zniżkach które mam
A odpowiadając na pytanie to chyba chodzi Ci o łożyska NGK
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Z tego co wiem to z tyłu wymienia się całą piastę. Samego łożyska nie widziałem. Co do nazwy to nie pomyliłem się. NGK robi świece, przewody WN, sondy lambda itp. Można wiedzieć jakiej firmy kupiłeś tą piastę za te 120zł?
jest Mondeo MK4
Nie doczytałem wcześniej że napisałeś wyraźnie że chodzi o łożysko piasty tylnej które wymienia się kompletem czyli razem z piastą. Faktycznie mój błąd
A co do samej piasty to nie wiem jakiej to było firmy, ale kupowałem w firmie Euro team w Bydgoszczy.

A co do samej piasty to nie wiem jakiej to było firmy, ale kupowałem w firmie Euro team w Bydgoszczy.
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Pewnie z Optimal firma praktycznie tym sie zajmuje i wiekszosc sklepow takie sprzedaje i poleca cena jest b dobra co do jakosci. Sam przednie zmienialem i tez tej firmy, ale cena byla dosc niska 165zl za lozysko.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Ja kiedyś w starym autku połakomiłem się jak "szczerbaty na suchary" i kupiłem tani zamiennik z Optimala. 
Po ok 5kkm zaczęło łożysko mi się odzywać.
Po wymianie na jakiegoś "normalnego" producenta zapomniałem o tym problemie zupełnie.
Po ok 5kkm zaczęło łożysko mi się odzywać.
Po wymianie na jakiegoś "normalnego" producenta zapomniałem o tym problemie zupełnie.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Ja juz 2lata i 50tys smigam i nic cisza, i to nie jazda jak 60latek latem zakrety koncza sie blisko rowu:) zalezy jak trafi to sa wlasnie zamienniki jeden trafi bedzie 10 lat drugiemu po 2 miesiacach padnie..
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Tylną piastę dokręca się jakimś konkretnym momentem? Czy można ile się da? Bo czytałem, że łożyska dwurzędowe można dokręcać na maxa ale nie wiem jakie tam jest w środku.
Kupione JPN, dzięki za namiary na sklep luki_92_92
Kupione JPN, dzięki za namiary na sklep luki_92_92
jest Mondeo MK4
To ja w sprawie sondy sie wypytam 1.8 BP na 4 kabelki ,zamienniki z ngk/ntk opłaca sie brac
acha i jeszcze kolory u mnie jest tez niebieski w tych ntk nie ma czy jest to jakos wazne??
"Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu, sprawdzam, czy nie ma mnie na liscie najbogatszych ludzi swiata.
Jesli nie, to wstaje i ide do roboty."
Jesli nie, to wstaje i ide do roboty."
- Od: 21 cze 2011, 11:33
- Auto: 323f 1.8 BP 95r
I ile dałeś za te łożyska?
Ja się tam praktycznie w większość części zaopatruję bo mam do tego sklepu ok. 700m, na allegro jest niby kilka zł taniej czasami ale z wysyłką wychodzi i tak przeważnie drożej. Jedyne co mi się bardziej opłacało kupić na allegro niż u nich jak do tej pory to amortyzatory
Ja się tam praktycznie w większość części zaopatruję bo mam do tego sklepu ok. 700m, na allegro jest niby kilka zł taniej czasami ale z wysyłką wychodzi i tak przeważnie drożej. Jedyne co mi się bardziej opłacało kupić na allegro niż u nich jak do tej pory to amortyzatory
A ja powiem Wam że szukałem zestawu do regeneracji zacisków hamulcowych i w sklepach były głównie tylko zestawy z samymi uszczelkami (30/35zł) ciężko było znaleźć prowadnice :/ w jednym sklepie znalazłem osobno prowadnice za 65zł :/
(głównie QUICK BRAKE albo AUTOFREN)
Ostatecznie kupiłem w mazdaparts.pl i z przesyłką kompletny zestaw z prowadnicami wyszedł mnie 158zł.
Jeszcze nie wiem jakiej firmy – jutro przyjdą... ale mówili że dużo lepsze od wyżej wymienionych.
Ogólnie zdziwiłem się że z TRW nie ma...
Z allegro się bałem że mi przyślą i nie będzie pasować...
Mam nadzieję że tłoczków nie będę musiał kupować
Przepłaciłem?
(głównie QUICK BRAKE albo AUTOFREN)
Ostatecznie kupiłem w mazdaparts.pl i z przesyłką kompletny zestaw z prowadnicami wyszedł mnie 158zł.
Jeszcze nie wiem jakiej firmy – jutro przyjdą... ale mówili że dużo lepsze od wyżej wymienionych.
Ogólnie zdziwiłem się że z TRW nie ma...
Z allegro się bałem że mi przyślą i nie będzie pasować...
Mam nadzieję że tłoczków nie będę musiał kupować
Przepłaciłem?

Ja się kiedyś pytałem to za 40 pln były prowadnice i gumki na prowadnice i gumki harmonijki mówimy o zestawie naprawczym na jedną stronę.
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6