Swiatla mijania i stopu zamiast przeciwmgielnych fotorelacja ze zmiany ( Mazda 323F BG)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mchabeusz » 10 gru 2011, 17:41

Zafascynowany kiedyś oglądanym filmikiem na którym mazda miała takie o to światła

Obrazek

Postanowiłem to samo zrobić u siebie i przy okazji udokumentowałem moja prace :D

Potrzebujemy:

*mocowania żarówek 5watowych ja wyjąłem je z lamp od mazdy 323f bg z innego auta powinny tez podejść
*lutownic
*nożyk
*1h wolnego czasu

Wiec zaczynamy
*lampa od mazdy

Obrazek

*interesująca nas oprawka od żarówki

Obrazek

*odcinamy ją

Obrazek
mamy tu:
-czerwony kabel z zielona kreska -plus od mijania
-zielony-plus od świateł stopu
-czarny-masa

*teraz dobieramy się do tej kostki co wchodzi do lampy

Obrazek

i teraz zasadzka :) jak pisałem wyżej z oprawki na żarówkę wychodzą 3 kable
-czerwono zielony
-zielony
-czarny
i aby nie było za prosto nie podłączamy ich do odpowiadających im kolorom z kostki tylko:
-czerwono zielony do niebiesko czarnego
-zielony do cieńszego zielonego
-czarny do czarnego
wygląda to tak:
Obrazek

Po polutowaniu i zaizolowaniu wpinamy kostkę i zabieramy się za druga stronę :) i mamy juz takie lampy jak na pierwszym zdjęciu

Zdjęcie z wciśniętym hamulcem:

Obrazek

Proszę się nie śmiać ale siłowniki mi nie trzymają i szczotka się przydaje :D
Ostatnio edytowano 11 gru 2011, 16:13 przez mchabeusz, łącznie edytowano 1 raz
Idziemy po zwycięstwo i chwalę plus
Nieśmiertelność mistrzów z motywacją większą niż trzystu.

Sprzedam czesci Mazda 323F BG GT
Obrazek
By mchabeusz at 2011-12-04
Forumowicz

Od: 24 sie 2011, 13:15
Auto: Mazda 323f BG

Postprzez Michel » 10 gru 2011, 19:16

Dorzuciłbyś jeszcze naklejkę "Astina" na blendzie i proces o plagiat murowany. Tak na poważnie, to wygląda to nie źle, ale czy nie lepiej było zrobić krzyżówki pozycji z przeciwmgielnym. Nie jestem pewien, ale tylny przeciwmgielny jest obowiązkowy.
Poza tym <spoko>
Forumowicz

Od: 28 sie 2006, 20:20

Postprzez tekkenfan » 10 gru 2011, 19:20

żeby wszystko było fajnie i nie oślepiało osób jadących za Tobą należy jeszcze rozkleić lampę i wyciągnąć odblaski jakie siedzą w przegrodzie lamp przeciwmgielnych.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2005, 14:02
Auto: Burbo Astina
Insane Y60

Postprzez pawcio1017 » 11 gru 2011, 00:59

mchabeusz napisał(a):Proszę się nie śmiać ale siłowniki mi nie trzymają i szczotka się przydaje :D

Też mi nie trzymają i zawsze klne jak mi na głowe spada – dobry patent mi podsunąłeś z tą miotłą, ale moja w garażu chyba za krótka będzie <lol>

tekkenfan napisał(a):żeby wszystko było fajnie i nie oślepiało osób jadących za Tobą należy jeszcze rozkleić lampę i wyciągnąć odblaski jakie siedzą w przegrodzie lamp przeciwmgielnych.

Popieram. Teraz pozycje świecą Ci na pewno dużo za mocno i wygląda to tak jak byś jechał na przeciwmgielnych. To bardzo wkurzające dla jadących z tyłu (ja czasami potrafie skorzystać z fajnych przeciwmgielnych w madzi i włączyć je jak jakiś &^*%&*^ na trasie sie za blisko na kufrze mi trzyma – efekt gwarantowany że zwiększy dystans po pierwszym kilometrze :> "
Obrazek
Przedstawiciel Warmii i Mazur

Od: 21 kwi 2011, 12:31
Auto: jest:
Mazda MX-5 NC 2.5,
Mazda 3 BP,
była:
Mazda MX-5 NC 1.8,
Mazda 3BK,
Mazda 323f BA,
Mazda 323 BG,

PostTen post został usunięty przez Gość 11 gru 2011, 17:03.
Powód: dubel

Postprzez mchabeusz » 11 gru 2011, 15:57

Michel napisał(a):Dorzuciłbyś jeszcze naklejkę "Astina" na blendzie i proces o plagiat murowany. Tak na poważnie, to wygląda to nie źle, ale czy nie lepiej było zrobić krzyżówki pozycji z przeciwmgielnym. Nie jestem pewien, ale tylny przeciwmgielny jest obowiązkowy.
Poza tym <spoko>

Wiem ze jest obowiązkowe ale było na szybko robione i trochę tego nie przemyślałem do końca <glupek2>
ale poprawie to:D

heheh nie chce żadnego procesu nie stać mnie na adwokata ;)

tekkenfan napisał(a):żeby wszystko było fajnie i nie oślepiało osób jadących za Tobą należy jeszcze rozkleić lampę i wyciągnąć odblaski jakie siedzą w przegrodzie lamp przeciwmgielnych.

tez o tym myślałem ze możne razić wiec włożyłem żarówki 5wat a nie 21wat(chyba tyle maja przeciwmgielne ale nie jestem pewien)

Też mi nie trzymają i zawsze klne jak mi na głowe spada – dobry patent mi podsunąłeś z tą miotłą, ale moja w garażu chyba za krótka będzie <lol>

Wcześniej stosowałem poziomice hahaha ale pożyczyłem i mi jeszcze nie oddali <lol>

Michel napisał(a): ale czy nie lepiej było zrobić krzyżówki pozycji z przeciwmgielnym. Nie jestem pewien, ale tylny przeciwmgielny jest obowiązkowy.
Poza tym <spoko>

Dzisiaj postanowiłem zrobić zamiast stopu przeciwmgielne ale okazało się ze nie działa mi wogóle przeciwmgielne <ściana> po włączeniu ich nie ma prądu w oprawce wiec na razie nic nie zmieniam:D

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Adamo323f » 29 gru 2011, 01:36

Mam u siebie podobnego moda ale zrobiłem to tak,że z jednej strony świateł przeciwmgielnych (lewej) mam żarówkę dwu włuknową i działa to tak, że stop mam tylko na zewnetrznych światłach,a te wewnetrzne świecą tylko jako pozycje ,a ta lewe (przeciwmgielna) ma na stopie podłączone przeciwmgielne i jakoś to działa,jestem świeżo po kontroli drogowej i przeglądzie i nikt się nie czepiał. Z problemem mocniej świecących lamp wewnętrznych poradziłem sobie tak,że żarówki delikatnie zapruszyłem czarnym sprayem żeby osłabić światło i jest OK. :D
Początkujący

Od: 20 wrz 2009, 16:22

Postprzez mchabeusz » 29 gru 2011, 09:45

Adamo323f napisał(a):Mam u siebie podobnego moda ale zrobiłem to tak,że z jednej strony świateł przeciwmgielnych (lewej) mam żarówkę dwu włuknową i działa to tak, że stop mam tylko na zewnetrznych światłach,a te wewnetrzne świecą tylko jako pozycje ,a ta lewe (przeciwmgielna) ma na stopie podłączone przeciwmgielne i jakoś to działa,jestem świeżo po kontroli drogowej i przeglądzie i nikt się nie czepiał. Z problemem mocniej świecących lamp wewnętrznych poradziłem sobie tak,że żarówki delikatnie zapruszyłem czarnym sprayem żeby osłabić światło i jest OK. :D

Pomysl z pomalowaniem zarowki wykorzystamB-)

Przeciwmgielnych nie mialem przed modyfikacja wiec narazie nic nie zmieniam:-D latem zobacze co nie bangla i zrobie jak trzebaB-)

Obrazek
Forumowicz