Problem ze światłami postojowymi
1, 2
hej, hej
przed dwoma dniami kupiłem ściągniętą z NIemiec, niby serwisowaną Madzię. We czwartek generalnie wszystko było ok, ale jak spadła trochę temperatura dzisiaj, zauważyłem, że nie palą mi się dwa światła postojowe. Żarówki nie są przepalone, sprawdzałem bezpieczniki i wydaje się ok. Poza tym po sprawdzeniu bezpieczników na krótką chwilę przestało palić się jedno światło mijania, później, podczas jazdy, się włączyło. Do tego nie mogę opuścić tylnej, lewej szyby z puplitu od strony kierowcy. Od strony pasażera normalnie się opuszcza
Jak myślicie, wystarczy popsikać jakimś kontaktem po wszystkich przewodach?
- Od: 10 gru 2011, 21:31
- Auto: Mazda CX-5
W takim razie przenoszę do odpowiedniego działu. --> viewforum.php?f=114
PS. Twój silnik to Y6. Gdybyś potrzebował jakiś informacji o nim zajrzyj tutaj.
PS. Twój silnik to Y6. Gdybyś potrzebował jakiś informacji o nim zajrzyj tutaj.
Ostatnio edytowano 10 gru 2011, 22:45 przez bieski, łącznie edytowano 1 raz
Witam !
Może szyba nie jest zaprogramowana. Opuść ją przyciskiem w lewych tylnych drzwiach do samego dołu i przytrzymaj wciśnięty przycisk około 5 sek. aż usłyszysz „cyknięcie”. Potem podnieś ją do góry i przytrzymaj wciśnięty przycisk około 5 sek. aż usłyszysz „cyknięcie”. Sprawdź z pulpitu z kierowcy czy działa.
Co do reszty to myślę, że jednak padają właśnie żarówki. U mnie tak było, zanim padły całkiem przez chwilę była z nimi akcja w stylu: działa/nie działa.
Pozdrawiam !
Do tego nie mogę opuścić tylnej, lewej szyby z puplitu od strony kierowcy. Od strony pasażera normalnie się opuszcza
Może szyba nie jest zaprogramowana. Opuść ją przyciskiem w lewych tylnych drzwiach do samego dołu i przytrzymaj wciśnięty przycisk około 5 sek. aż usłyszysz „cyknięcie”. Potem podnieś ją do góry i przytrzymaj wciśnięty przycisk około 5 sek. aż usłyszysz „cyknięcie”. Sprawdź z pulpitu z kierowcy czy działa.
Co do reszty to myślę, że jednak padają właśnie żarówki. U mnie tak było, zanim padły całkiem przez chwilę była z nimi akcja w stylu: działa/nie działa.
Pozdrawiam !
kamil2k napisał(a):DziękiZapomniałem dodać, że jak w ogóle włączam światła, to w momencie włączenia, ze skrzynki z bezpiecznikami od strony pasażera dobiega odgłos cyknięcia.
jest to prawidłowy objaw
Witam !
Sprawdzałeś bezpieczniki znajdujące się w skrzynce w kabinie samochodu pod nogami pasażera ?
Z instrukcji wynika, że za prawe światło postojowe odpowiada bezpiecznik 7,5A wpięty w gniazdo o numerze 46, a za lewe światło postojowe bezpiecznik 7,5A wpięty w gniazdo o numerze 81. Może wymień je na nowe, koszt nie jest wielki, a przynajmniej wyeliminujesz jedną z możliwości awarii.
Pozdrawiam !
kamil2k napisał(a):sprawdzałem bezpieczniki i wydaje się ok.
Sprawdzałeś bezpieczniki znajdujące się w skrzynce w kabinie samochodu pod nogami pasażera ?
Z instrukcji wynika, że za prawe światło postojowe odpowiada bezpiecznik 7,5A wpięty w gniazdo o numerze 46, a za lewe światło postojowe bezpiecznik 7,5A wpięty w gniazdo o numerze 81. Może wymień je na nowe, koszt nie jest wielki, a przynajmniej wyeliminujesz jedną z możliwości awarii.
Pozdrawiam !
Właśnie próbowałem je wymienić, ale moje grube paluchy nie radzą sobie z ich wyciągnięciem. Penseta zresztą też nie pomaga. Spróbuje z tym powalczyć. Jeśli macie jakiś fajny sposób na ich wyciąganie (w moich poprzednich autach nie było takich mini bezpieczników) będę wdzięczny za pomoc 
zaglądałeś do instrukcji obsługi?
jak nie bezpiecznik to sprawdź czy jest ciągłość obwodu.
4. Wyciągnij bezpiecznik używając
uchwytu umieszczonego na pokrywce
skrzynki bezpieczników w komorze silnika.
jak nie bezpiecznik to sprawdź czy jest ciągłość obwodu.
tak jak pisze akostarek odnośnie wyciągania bezpieczników jest tam specjalny szczypce do ich wyciągania

Uploaded with ImageShack.us
INSTRUKCJA mówi:
" jeśli nie działaj światła przednie lub inne urządzenia elektryczne a bezpieczniki na tablicy w kabinie sa dobre, należy sprawdzić skrzynkę bezpieczników po maską silnika . przepalony bezpiecznik należy wymienić"

Uploaded with ImageShack.us
INSTRUKCJA mówi:
" jeśli nie działaj światła przednie lub inne urządzenia elektryczne a bezpieczniki na tablicy w kabinie sa dobre, należy sprawdzić skrzynkę bezpieczników po maską silnika . przepalony bezpiecznik należy wymienić"
Zaśniedziałe styki może?
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
No i sprawa chyba się wyjasniła. Przy okazji wymiany rozrządu, mechanik stwierdził, że pasek od alternatora był już nieźle pokiereszowany, dlatego postanowił go zmienić. Żaróweczka od postojówki, która, jak mi się wydawało, była przepalona, znowu działa 
co do tej szyby na max pusc nie dzialajaca szybe do dolu a do gory i powinno juz dzialac z drzwi kierowcy =D
-
Anonym
1, 2