Problem wygląda następująco.
1. Samochód dosyć szybko się grzeje – temp. 7-9 stopni, najpierw 2km do DK a później prędkość 70, przejadę parę km i auto już nagrzane, stanę na światłach to już włączają się wentylatory (wcześniej tak nie było) (Płyn chłodniczy w prawidłowym stanie, pompa wody wymieniona z rozrządem jakieś 8-10tys. km temu, brak widocznych wycieków itp.)
2. Jak włączam nawiew ciepłego powietrza to: temp. 21 na wyświetlaczu i w aucie jest normalnie, włączam 22 stopnie i robi się nagle gorąco. (Różnica 1 stopnia a taka różnica?)
3. Auto czasami na zimnym silniku nie trzyma obrotów, jak się podgrzeje to jest ok.
4. Na mocno rozgrzanym silniku (np. po trasie) silnik dziwnie stuka. Obroty nie falują, ale auto dziwnie klekocze/stuka (postaram się to nagrać i wrzucić na forum) + bujanie autem, czasami klekotanie się nagle urywa i silnik pracuje super i podobna sytuacji zdarza się np. drugiego dnia.
5. Jeśli następuje sytuacja opisana w pkt. 4 i dodatkowo włączy się wentylator to stukot się nasila i zaczynają wariować obroty.
6. Nie wiem czy to ma związek, ale zauważyłem, że dzieje się tak często po tankowaniu (ale dla sprawdzenia testowałem już różne stacje (Shell – zwykle tankuję na jednej stacji, której właściciela znam, Statoil DieselGold, BP).
Dodam tylko, że auto nie kopci (nawet w sytuacji z pkt. 3,4,5), nie pali więcej paliwa, jeździ normalnie, błędów nie wyświetla żadnych, ani ELM ani IDS błędów nie pokazuje. Jedyne co zauważyłem (może to tylko moje wrażenie) to może to, że jak wystąpi sytuacja z pkt. 4 lub 5 i później jadę dalej to tak jakby silnik "narowiście reagował" na dodanie gazu – lekko dotknę pedał gazu a on już mocno ciągnie (lepiej niż normalnie).
Nie mam już pomysłu co to może być, mechanik rozłożył ręce, elektronik od IDS też nie wiedział za bardzo jak to ugryźć. Będę baaardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i odpowiedzi, może ktoś z Was miał podobny problem i sobie z nim poradził. Pozdrawiam.
EDIT
Dla osób, którym może przytrafią się podobne objawy. Podjechałem do Mazvagtech'u (w tym miejscu chciałbym BARDZO PODZIĘKOWAĆ obsłudze za fachową pomoc i profesjonalne podejście do sprawy). IDS wskazywał na kilka rzeczy, które dodatkowymi pomiarami zostały wykluczone. Pan z Mazvagtech'u podejrzewał jeszcze jakiś zacinający się zawór na szynie (może coś przekręciłem) co było nie do sprawdzenia w samym IDS, ale na początek kazał zmienić paliwo. Nie wierzyłem, że to coś zmieni, ale skoro tak mówią fachowcy to spróbuję. Zatankowałem na stacji Lotos paliwo Dynamic (zapaliła się wcześniej rezerwa), auto po odpaleniu weszło w tryb awaryjny – przestraszyłem się, zatrzymałem samochód, wyłączyłem silnik, odpaliłem ponownie – trybu awaryjnego już nie było, po przejechaniu ok. 10-15 km dziwne dźwięki ustały, auto przyspiesza normalnie, wszystko wróciło do normy (odpukać, odpluć itp. żeby nie zapeszyć), można powiedzieć, że bolączki ustały. Minęło już ponad 2 tygodnie (ok 1400 km) i na razie wszystko jest ok. Tankowałem na Lotosie też zwykłego diesla i wszystko gra. Oby więcej problem się nie pojawił.
Dziwna praca i dźwięk silnika...
Strona 1 z 1
Cześć
Podepnę się do tego tematu aby nie zakładać nowego. Zastanawia mnie dźwięk mojej mazdy czy silnik tak powinien pracować, po prawej stronie słychać klekotanie/stukanie na postoju jak i ze wzrostem obrotów. Po przekroczeniu 3000 rpm stukot jest najmocniej słyszalny. Elm nie pokazuje żadnych błędów.
Niżej wrzucam filmik z pracy silnika.
http://www.youtube.com/watch?v=Jdp-trUEpz8
pozdrawiam
Podepnę się do tego tematu aby nie zakładać nowego. Zastanawia mnie dźwięk mojej mazdy czy silnik tak powinien pracować, po prawej stronie słychać klekotanie/stukanie na postoju jak i ze wzrostem obrotów. Po przekroczeniu 3000 rpm stukot jest najmocniej słyszalny. Elm nie pokazuje żadnych błędów.
Niżej wrzucam filmik z pracy silnika.
http://www.youtube.com/watch?v=Jdp-trUEpz8
pozdrawiam
-
marker
Ten dźwięk oznacza jedno i jest jednoznaczny,a koszty aby to ustało będą spore
sprawa jest prosta:
Wymień silnik na benzynę bo tylko to zmieni ten dźwięk pod maską.
dla mnie jest wszystko ok śmigać i nie szukać dziury w całym.
sprawa jest prosta:
Wymień silnik na benzynę bo tylko to zmieni ten dźwięk pod maską.

dla mnie jest wszystko ok śmigać i nie szukać dziury w całym.
Witam
Jak w temacie, dzisia pod koniec ok 50km trasy spod maski zaczęły dochodzić dość dziwne dzwięki....
Nie wdając się w szczegóły – zamieszczam link do filmiku...dzwięk narasta razem z obrotami...
Może ktoś miał podobną "akcję" ? z góry dzięki za pomoc
http://www.youtube.com/watch?v=licWwTIDIvY
Jak w temacie, dzisia pod koniec ok 50km trasy spod maski zaczęły dochodzić dość dziwne dzwięki....
Nie wdając się w szczegóły – zamieszczam link do filmiku...dzwięk narasta razem z obrotami...
Może ktoś miał podobną "akcję" ? z góry dzięki za pomoc
http://www.youtube.com/watch?v=licWwTIDIvY
- Od: 23 lut 2010, 15:52
- Auto: Mazda 3 MZ-CD 1.6 sport top
Witam ponownie
Nie wiem dlaczego mój wątek został tu przeniesiony....Dźwięk silnika zmienił się diametralnie (jeżdżę moją 3-ką prawie dwa lata więc potrafię rozpoznać różnicę;) )
Tak czy inaczej – auto zostało zaholowane do mechanika i jest już gotowe... problemem okazało się koło dwumasowe po stronie rozrządu (o ile dobrze zrozumiałem mechanika, bo nie wiedziałem o istnieniu takowego koła) koszt to ok 500 pln...
Nie wiem dlaczego mój wątek został tu przeniesiony....Dźwięk silnika zmienił się diametralnie (jeżdżę moją 3-ką prawie dwa lata więc potrafię rozpoznać różnicę;) )
Tak czy inaczej – auto zostało zaholowane do mechanika i jest już gotowe... problemem okazało się koło dwumasowe po stronie rozrządu (o ile dobrze zrozumiałem mechanika, bo nie wiedziałem o istnieniu takowego koła) koszt to ok 500 pln...
- Od: 23 lut 2010, 15:52
- Auto: Mazda 3 MZ-CD 1.6 sport top
Po dźwięku z nagrania nikt Ci dokładnie nie powie co może być nie tak, tym bardziej, jeśli nawet nie określisz skąd dochodzi.
Tutaj było również walnięte koło pasowe (jest "dwumasowe"), a brzmiało nieco inaczej => viewtopic.php?p=2140506#p2140506
Tutaj było również walnięte koło pasowe (jest "dwumasowe"), a brzmiało nieco inaczej => viewtopic.php?p=2140506#p2140506
Strona 1 z 1