![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Zabezpieczenia przed wybuchem LPG. Opinie/porady.
ludziska zróbta zdjęcia tego cudu o jakim mówił Smirnoff ("T") a jak gdzieś zobaczycie rozbita 626 z tym kominkim to dawacie cynk...bom w potrzbie jest... ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Rules Are Made To Be Broken...
"...You Can Win If You Want...If You Want It You Will Win..."
"...You Can Win If You Want...If You Want It You Will Win..."
- Od: 20 paź 2003, 09:37
- Auto: 626 GE FS
Odnośnie instalacji gazowych w mazdach 626 jest to wielki problem. Obecnie w naszym kraju przepływomierze rozchodzą się jak świeże bułki a wszystko załatwia gaz. Powodem są: amatorskie podejście gazowników do tematu i tragiczna jakośc gazu. Ryzyko jest zawsze. Obecnie jeżdzę mazdą 626 GE 2.0i z instalacja gazową za 2500zł. Problem jaki się pojawił to wywalony przepływomierz, który załatwia całą przyjemnośc z jazdy tym wozem
Staram się z tym jakoś radzić bo na gazie mała smiga a na paliwie tragedia. Aby sobie poradzić z tym problemem leje paliwo 98 w BP i odczuwam dużą poprawę. Wniosek: starajcie się lać do swoich mazd dobre paliwo bo syf na tanich stacjach szybko wykończy wasze piekne auta. Odnośnie gazu napewno duza oszczędnośc ale też duże ryzyko. Więc żeby jeździć bezproblemowo warto wydać więcej kasy i zainstalować dobrą instalację gazową w kwocie 4000-5000 zł. Warto też znaleźć odpowiedniego gazownika. Powodzenia!!
Ja również stawiam na Holendra
sam mam holenderską instalację LPG i mimo kilku lat eksplatacji nie zdarzył się jeszcze żaden strzał w żadną stronę, mimo wszystko instalacja jest dobrze zabezpeczona.
Tylko nie na wszystkich stacjach mają redukcje na Holendra
Pozdrawiam 
Dubus napisał(a):Ja również stawiam na Holendrasam mam holenderską instalację LPG i mimo kilku lat eksplatacji nie zdarzył się jeszcze żaden strzał w żadną stronę, mimo wszystko instalacja jest dobrze zabezpeczona.
Potwierdzam w 100%. Redukcję najlepiej mieć swoją
Pozdro
Smirnoff
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
Jestem z Warszawy, czy znacie miejsce gdzie można dostać blaszki zabezpieczające czy rzaczej samemu trzeba kombinować. Może ktoś w Warszawie zakładał jakiś fajny patent ala holender. Mi raz strzeliło -troche przygazowałem i to ruszając z 2 – obudowa filtra do sklejania. Jak ktoś coś wie to niech się podzieli informacją.
- Od: 6 wrz 2005, 17:51
- Auto: 626GF 1998 2.0 16v
Ok to jaka moze byc cena takiego zabezpieczenia u gazownika? Koledze rozpieprzylo i przeplywomierz i tluk szmerow
Teraz nie odpali na gazie dopuki nie zrobi sobie zabezpieczen. Najchetniej zalozylby grzybka i klapke... Jakie moga yc ceny takiego zabezpieczenia?
Zoom zoom Zoom
mbmaster napisał(a):Ok to jaka moze byc cena takiego zabezpieczenia u gazownika? Koledze rozpieprzylo i przeplywomierz i tluk szmerow :| Teraz nie odpali na gazie dopuki nie zrobi sobie zabezpieczen. Najchetniej zalozylby grzybka i klapke... Jakie moga yc ceny takiego zabezpieczenia?
Ja za klapke z tego co pamiętam płaciłem ok 55 zeta, później było troszkę pracy przy montażu, ale to jest nic w sotsunku do ceny przepływki
Sprzedam różne części do mx-6
- Od: 23 sie 2005, 08:49
- Auto: Q50 3,0 TT, było 3 BL 2,3 MPS, mx6,626, 6 GH 2,5
Tak w Radomiu. Pokazywałem Ci ją u mnie na samochodzie jak wygląda, popytaj gazowników w W-wie, myślę, że powinny być w podobnej cenie. Ja sobie teraz bardzo chwale epg przy Ostobramskiej. Widać, że chłopaki mają pojęcie i normalne ceny za usługi (nie wiem jak z częściami)
Sprzedam różne części do mx-6
- Od: 23 sie 2005, 08:49
- Auto: Q50 3,0 TT, było 3 BL 2,3 MPS, mx6,626, 6 GH 2,5
Smirnoff napisał(a):.. Ale sprawa wygląda mniej więcej tak : jak jest rura łącząca obudowe filtra/przepływomierz z przepustnicą, to zamiast tej rury wstawiony jest trójnik w kształcie litery T o przekroju kołowym, ok. średnicy w/w rury. Patrząc na litere jak stoi, to jest tak: lewa część "daszka" idzie do przepustnicy, noga idzie do przepływomierza. Natomiast prawa część "daszka" jest zaślepiona gumą. W momencie gdy dolot jest normalnie eksploatowany, czyli zasysa powietrze (z LPG w tym przyp.), no to jest ok – guma na prawej częsci "daszka" przylega do daszka (obwódka), i układ jest szczelny, zasysa i jest git. W momencie wystrzału, isniejąca w nóżce literki T klapa zamyka się, a cofnięte powietrze uchodzi prze szczelinę wywołaną odchylającą się wtedy gumą z prawej strony "daszka". Smirnoff
Cześć. Przeczytałem tą wypowiedź na temat zabezpieczenia przed strzałem. Bardzo interesująca!
Ponieważ od 2003 trochę czasu przeleciało mam pytanie: czy może ktoś wie gdzie taki „trójnik” kupić? A jeśli tak to za ile? Ktoś mi proponuje zrobić takie rozwiązanie za 300 zł. Dużo to czy mało? Poradźcie proszę...
Xavier napisał(a):Ktoś mi proponuje zrobić takie rozwiązanie za 300 zł. Dużo to czy mało?
na mój gust to straszne

Ja sobie taki zrobiłem.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... t=holender
Nie jest to szczyt artyzmu ale spełnia swoją rolę, tzn. nie strzelił mi od czasu jak go założyłem ale całość działa ok.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... t=holender
Nie jest to szczyt artyzmu ale spełnia swoją rolę, tzn. nie strzelił mi od czasu jak go założyłem ale całość działa ok.
Hazell
- Od: 4 cze 2004, 12:08
- Auto: BMW E39 523i + SGI
Serdeczne dzięki hazell! Przynajmniej wiem teraz jak to wygląda.
Właśnie przed chwilą dowiedziałem się że jedna z firm zajmująca się zakładaniem instalek w Łodzi ma w sprzedaży taki trójnik. Ponoć jest na tyle uniwersalny, że można go dostosować do Mazdy. Koszt 61 zł. Przejadę się i obejrzę ten wynalazek (teraz wiem czego oczekiwać). Jak będzie OK to kupię a jak mi się nie spodoba, będę musiał wykorzystać Twój patent hazell. Jeszcze raz dzięki! Pozdrawiam!
Właśnie przed chwilą dowiedziałem się że jedna z firm zajmująca się zakładaniem instalek w Łodzi ma w sprzedaży taki trójnik. Ponoć jest na tyle uniwersalny, że można go dostosować do Mazdy. Koszt 61 zł. Przejadę się i obejrzę ten wynalazek (teraz wiem czego oczekiwać). Jak będzie OK to kupię a jak mi się nie spodoba, będę musiał wykorzystać Twój patent hazell. Jeszcze raz dzięki! Pozdrawiam!
No problemo. Jak byś kupił ten trójnik to zrób koniecznie fotkę. Jek nie kupisz to też postaraj się zrobić fotkę (może gość się zgodzi) albo przynajmniej dokładnie opisz jak wyglądał i z jakich komponentów był zbudowany – klapy, grzybki etc, oraz wymiary – koniecznie!
Dzięki z góry i pozdrawiam
Dzięki z góry i pozdrawiam
Hazell
- Od: 4 cze 2004, 12:08
- Auto: BMW E39 523i + SGI
Byłem i widziałem ten trójnik. Fotek nie było sensu robić. Za te 61 zł oferują „goły” trójnik z PCV (może to jakieś specjalne tworzywo). Ścianki są solidniejsze (2 x grubsze) niż w tym od kanalizacji i wszystkie trzy otwory są idealnie równe (Ø 65 mm). Do tego można dokupić różnego rodzaju „grzybki” anty wybuchowe odprowadzające nadmiar gazów przy strzale (rożne wymiary). Takie jak na stronie www.miksery.pl. (trójnik też taki jak się pokazuje tam w reklamie, tyle że jasno-beżowy i bez zgrubień na końcach)
Cena grzybów od 20-70 zł. Oferują jeszcze łączniki gumowe, zaciski itp. I to tyle. Znalazłem już inny warsztat co mi to zrobi za 180 zł. Chyba skorzystam i nie będę się sam dłubał- oczywiście jak będę miał wolną kasę...![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Cena grzybów od 20-70 zł. Oferują jeszcze łączniki gumowe, zaciski itp. I to tyle. Znalazłem już inny warsztat co mi to zrobi za 180 zł. Chyba skorzystam i nie będę się sam dłubał- oczywiście jak będę miał wolną kasę...
mi goście rowiązali ten patent wydaje mi się podobnie.
1 przed przepływomierzem założyli klapkę jak u hazella
2 w otwór który prowadził do puszki resonasowej założyli grzybek przeciwwybuchowy oczuwiście puszkę wywalili co wy o tym myślicie.
1 przed przepływomierzem założyli klapkę jak u hazella
2 w otwór który prowadził do puszki resonasowej założyli grzybek przeciwwybuchowy oczuwiście puszkę wywalili co wy o tym myślicie.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi